Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bloomberg: Διαγραφή και όχι επαναγορά χρέους

«Η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή χρεών, όχι επαναγορά», υποστηρίζει στο editorial του το Bloomberg. Επισημαίνει ότι έχει εξαφανιστεί το ένα πέμπτο της ελληνικής οικονομίας και πως το μέλλον προδιαγράφεται πιο ζοφερό.

Bloomberg: Διαγραφή και όχι επαναγορά χρέους
«Η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή χρεών, όχι επαναγορά», είναι η άποψη που εκφράζει το πρακτορείο Bloomberg με το σημερινό του editorial, επισημαίνοντας ότι έχει εξαφανιστεί το ένα πέμπτο της ελληνικής οικονομίας και πως το μέλλον προδιαγράφεται πιο ζοφερό.

«Η πρόταση για αγορά του ελληνικού χρέους δεν θα ανατρέψει το οικονομικό και πολιτικό πτωτικό σπιράλ. Ούτε το πακέτο μέτρων των 13,5 δισ. ευρώ που δημοσίως αποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με κίνδυνο κατάρρευσης της κυβέρνησής του», αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει: «Γιατί τόση απαισιοδοξία; Επειδή τον επόμενο χρόνο θα τεθούν σε ισχύ μέτρα που θα ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ, γεγονός που συνεπάγεται ότι η περαιτέρω επιδείνωση της ύφεσης είναι σχεδόν βέβαιη. Μετά από πέντε χρόνια ύφεσης, που έχει εξαφανίσει περίπου το ένα πέμπτο της ελληνικής οικονομίας, οι Έλληνες πολίτες αλλά και οι αγορές ομολόγων πρέπει να δουν έναν αξιόπιστο δρόμο προς τη φερεγγυότητα και την ανάπτυξη».

«Οι επαναγορές χρεών έχουν αντίθετα αποτελέσματα», αναφέρει το Bloomberg και παραθέτει την άποψη του Jeremy Bulow, καθηγητή του Stanford, ο οποίος αναφέρει: «Στην περίπτωση της Ελλάδας ουσιαστικά προτείνεται να δαπανηθούν χρήματα για να διευκολυνθεί μία λογιστική 'προσποίηση'».

Το Bloomberg επισημαίνει, παράλληλα, ότι η επαναγορά ομολόγων «δεν αφορά το χρέος που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, αλλά το 40% του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών».

«Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η διαγραφή του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρα του επίσημου τομέα, όπως πρότεινε πρόσφατα και η Christine Lagarde. Οι επίσημοι πιστωτές έχουν περίπου το 60% του ελληνικού χρέους. Σε αυτό το σημείο υπάρχει το περιθώριο συμφωνίας, αλλά χρειάζεται μεγάλο πολιτικό σθένος όπως επίσης και νομικές αλλαγές στη Γερμανία, στην Αθήνα και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», καταλήγει το πρακτορείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v