Τράπεζες: Με discount 50% οι αυξήσεις

Πρόταση για προσδιορισμό της τιμής διάθεσης με βάση τη χρηματιστηριακή αξία μείον τουλάχιστον 50%. Η ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου και τι σημαίνει η πρόταση για τράπεζες, παλαιούς και νέους μετόχους και αγορά.

Τράπεζες: Με discount 50% οι αυξήσεις
Πρόταση να προσδιοριστεί η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, που θα εκδώσουν οι τράπεζες, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους, με βάση τη χρηματιστηριακή τιμή και όχι εκθέσεις αποτίμησης κατέθεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζίτες.

Ειδικότερα, προτείνουν να ληφθεί ως βάση προσδιορισμού των τιμών διάθεσης η εξής φόρμουλα: να υπάρξει discount τουλάχιστον 50% επί της μέσης τιμής των προηγούμενων 50 συνεδριάσεων ανά τραπεζική μετοχή.

Πρόκειται για λύση που επιχειρεί να συνδυάσει την κοινοτική οδηγία, η οποία εκδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και επιβάλλει να υπάρχει βαθύ discount στις τιμές όπου διενεργούνται αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, εφόσον δέχονται κρατική βοήθεια, με την ανάγκη να τρέξουν γρήγορα και αποτελεσματικά οι διαδικασίες.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, ο προσδιορισμός της τιμής με βάση τη χρηματιστηριακή αξία είναι η μόνη εφικτή λύση, καθώς με δεδομένη τη σημερινή θέση των τραπεζών (αρνητικά ίδια κεφάλαια για τις περισσότερες) οι εκθέσεις αποτίμησης δεν έχουν νόημα.

Με την άποψή τους συντάσσονται και ορκωτοί ελεγκτές, σημειώνοντας στο Euro2day πως «αν ληφθεί ως βάση οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, πέραν της χρηματιστηριακής τιμής, τότε στις περισσότερες περιπτώσεις τραπεζών δεν προκύπτει καμία αξία».

Εφόσον υιοθετηθεί η παραπάνω πρόταση, θα πρέπει να αλλάξει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο διέπει τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ψηφίστηκε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το πλαίσιο προβλέπει ότι το ΤΧΣ, ως εγγυητής κάλυψης της ΑΜΚ, και η τράπεζα, η οποία προχωρά σε ΑΜΚ, αναθέτουν, ο καθένας σε διαφορετικό ελεγκτικό οίκο, έκθεση αποτίμησης. Εφόσον οι δύο εκθέσεις συμπίπτουν σε ένα στενό εύρος δίκαιης τιμής, τότε συνυπολογίζονται για τον τελικό προσδιορισμό της.

Αν, στον αντίποδα, προκύψει απόκλιση μεταξύ των δύο εκθέσεων μεγαλύτερη του 15% ως προς τη δίκαιη τιμή πάντα, τότε η ΤτΕ αναθέτει τρίτη έκθεση αποτίμησης σε ανεξάρτητο ελεγκτή, η οποία και προσδιορίζει, τελικώς, την τιμή διάθεσης.

Η ταύτιση τραπεζιτών και ορκωτών αποτυπώνει τη σύμπνοια της αγοράς στο αίτημα να αλλάξει ο τρόπος προσδιορισμού των τιμών, στις οποίες θα διενεργηθούν έως τα τέλη Απριλίου οι αυξήσεις κεφαλαίου, που θα αποσκοπούν στο να ανέλθουν τα βασικά εποπτικά κεφάλαια σε τουλάχιστον 6% του σταθμισμένου ενεργητικού των τραπεζών. Το υπόλοιπο 3% θα καλυφθεί από την έκδοση CoCos, όπως αποκάλυψε χθες το Euro2day.

Πού διαμορφώνονται τώρα οι μέσοι όροι

Εφόσον υιοθετηθεί η φόρμουλα του προσδιορισμού της τιμής με βάση τη χρηματιστηριακή τιμή και με discount τουλάχιστον 50%, προκύπτουν σημαντικές αλλαγές:

Κατ' αρχάς, οι τιμές όπου θα διενεργηθούν οι ΑΜΚ συνδέονται με τη συμπεριφορά των μετοχών στο ταμπλό μέχρι και την ημερομηνία λήψης των αποφάσεων. Ως εκ τούτου, το επενδυτικό ενδιαφέρον και η εμπορευσιμότητα των τραπεζικών τίτλων εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν.

Δεύτερον, η αγορά θα έχει ανά πάσα στιγμή μια ενδεικτική εικόνα για τα επίπεδα τιμών όπου θα διενεργηθούν οι ΑΜΚ. Αν οι αυξήσεις αποφασίζονταν, για παράδειγμα, την περασμένη Παρασκευή, θα προέκυπταν τα εξής νούμερα:

Η μέση τιμή των 50 προηγούμενων συνεδριάσεων για την Εθνική, με βάση το κλείσιμο της 25ης Οκτωβρίου, θα διαμορφωνόταν στο 1,855 ευρώ. Με discount 50% η τιμή διάθεσης θα ήταν 0,928 ευρώ.

Για τον τίτλο της Alpha Bank, αντίστοιχα, ο μέσος όρος των 50 συνεδριάσεων θα διαμορφωνόταν με κλείσιμο 25ης Οκτωβρίου στο 1,689 ευρώ και επομένως η τιμή διάθεσης, με discount 50%, θα ήταν 0,845 ευρώ. Για την Πειραιώς επίσης τα αντίστοιχα νούμερα θα ήταν 0,391 και 0,195 ευρώ.

Οι τράπεζες, βέβαια, διατηρούν το δικαίωμα να προσδιορίσουν τις τιμές διάθεσης, με discount υψηλότερο του 50%, εφόσον κρίνουν ότι έτσι θα υποβοηθηθεί η μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών και επομένως θα μειωθεί η κάλυψη αδιάθετων μετοχών από το ΤΧΣ.

Μεγαλύτερη αξία στους υφιστάμενους μετόχους

Άλλωστε, όσο πιο ψηλά βγαίνει η τιμή διάθεσης, τόση περισσότερη αξία δίνεται στους παλαιούς μετόχους. Αυτό σημαίνει ότι ταυτόχρονα περιορίζονται τα κίνητρα για να μπει φρέσκο χρήμα στις ΑΜΚ.

Και αυτό διότι η τιμή διάθεσης, μαζί με την ετήσια απόδοση του ΤΧΣ θα καθορίσει και την τιμή άσκησης των warrants. Δηλαδή, η τιμή άσκησης θα προκύπτει από την τιμή διάθεσης, συν την εξαμηνιαία απόδοση της τάξης του 1% για το ΤΧΣ.

Αν για παράδειγμα μια τράπεζα πραγματοποιήσει αύξηση κεφαλαίου με τιμή διάθεσης 1 ευρώ, τότε μετά την πάροδο εξαμήνου ο επενδυτής θα μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα αγοράς στην τιμή του 1,01 ευρώ. Στο τέλος του δεύτερου εξαμήνου η τιμή άσκησης θα έχει διαμορφωθεί στο 1,02 ευρώ και στο τέλος της τριετίας στο 1,06 ευρώ.

Επιπρόσθετα, οι αυξήσεις θα διενεργηθούν σε Ρ/BV υψηλότερο του 1, λόγω των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων, όταν οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαπραγματεύονται με Ρ/BV της τάξης του 0,5 - 0,75, ενώ η καθαρή θέση των εγχώριων τραπεζών κινδυνεύει, σύμφωνα με αναλυτές, να παραμείνει καθηλωμένη επί μία πενταετία καθώς η όποια κερδοφορία θα κατευθύνεται για την εξυπηρέτηση και την αποπληρωμή των CoCos.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικίνητρα για τη συμμετοχή φρέσκου χρήματος αν δεν βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ των τιμών όπου θα διενεργηθούν οι ΑΜΚ και των προοπτικών που δημιουργούν οι συγχωνεύσεις και η ενδεχόμενη σταδιακή έξοδος της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.

Με βάση την προτεινόμενη φόρμουλα υπολογισμού των τιμών διάθεσης, το dilution το οποίο θα υποστούν οι παλαιοί μέτοχοι περιορίζεται μεν, παραμένει όμως υψηλό λόγω του discount τουλάχιστον 50% και των δυσθεώρητων κεφαλαίων που θα πρέπει να αντλήσουν οι τράπεζες.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v