Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μασουράκης (Alpha): Η ανάπτυξη ίσως είναι κοντά

Κρίσιμη για την ανάκαμψη της οικονομίας η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι ιδιωτικοποιήσεις και η καταπολέμηση της ανεργίας, σύμφωνα με τον Μ. Μασουράκη, κορυφαίο οικονομολόγο της Alpha Bank.  

Μασουράκης (Alpha): Η ανάπτυξη ίσως είναι κοντά
Κρίσιμη για την ανάκαμψη της οικονομίας η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι ιδιωτικοποιήσεις και η καταπολέμηση της ανεργίας, σύμφωνα με τον Μ. Μασουράκη, κορυφαίο οικονομολόγο της Alpha Bank.

Ο κ. Μασουράκης, στην ομιλία του στο φόρουμ για τη “χρηματοδότηση των ενεργειακών επενδύσεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη", κατέγραψε το «παζλ της ανάπτυξης και των προϋποθέσεων εξόδου από τη μεγαλύτερη ύφεση που έχει γνωρίσει η χώρα σε καιρό ειρήνης».

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «η κατάσταση δεν πάει πουθενά αν δεν ανακάμψει εδώ και τώρα η ελληνική οικονομία – κι όταν λέμε εδώ και τώρα, το εννοούμε. Το παζλ της ανάπτυξης απαιτεί μια χώρα ανταγωνιστική, φιλική προς την επιχειρηματικότητα, με σταθερό χρηματοοικονομικό περιβάλλον και αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων», για να προσθέσει: «Πολλά κομμάτια του παζλ της ανάπτυξης έχουν ήδη μπει στη θέση τους.»

Μεταξύ αυτών, η αλλαγή στάσης των Ευρωπαίων που εμφανίζουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος, την αλλαγή στάσης του ΔΝΤ και της διευθύντριάς του Κριστίν Λαγκάρντ η οποία πρότεινε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στο μέτωπο των τραπεζών που περιορίζουν την ανάγκη πολύ μεγάλων ανακεφαλαιοποιήσεων και δημιουργούν τραπεζικά ιδρύματα μεγάλου μεγέθους ικανά να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις σημερινές προκλήσεις.

Για την συμπλήρωση του παζλ της ανάκαμψης, χρειαζόμαστε ακόμη την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων που θα δημιουργήσει συνθήκες αποκατάστασης της υγείας της ελληνικής οικονομίας, τη λήψη των μέτρων των 13.5 δις για να έρθει η δόση των 31 δις, αλλά και την εμπροσθοβαρή εκταμίευση της δόσης για την εξόφληση των χρεών του δημοσίου προς τους προμηθευτές του ιδιωτικού τομέα και των εντόκων γραμματίων.

Ιδιωτικοποιήσεις με μειούμενο discount…

Το κυριότερο κομμάτι του παζλ ωστόσο, κατά τον επικεφαλής οικονομολόγο της Alpha Bank, αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις. Είναι πολύ πιθανόν ότι οι πρώτες ιδιωτικοποιήσεις θα γίνουν με discount, εκτίμησε, όμως ότι με την πάροδο του χρόνου το discount θα μειώνεται. Τέλος, σημαντικό ρόλο θα παίξει η άμεση επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής, ίσως σε μικρότερη κλίμακα σε σχέση με το παρελθόν και με τη βοήθεια του ΕΣΠΑ.

Το πιο ουσιαστικό σημείο πάντως για τον κ. Μασουράκη είναι ότι οι προβλέψεις για την ύφεση που κυριαρχούν σήμερα δεν πρέπει να θεωρούνται σίγουρες. Αν μπουν όλα τα κομμάτια του παζλ στη θέση τους, υπάρχει περίπτωση η ελληνική οικονομία να ανακάμψει. Αν όχι, θα αντιμετωπίσουμε σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας της ελληνικής κοινωνίας.

…και σκληρή κριτική για την ανεργία

«Δεν είναι δυνατό να μιλάμε για ανάκαμψη με 30% ανεργία όπως προβλέπεται σε δύο χρόνια», είπε χαρακτηριστικά. Η ανάπτυξη της παραγωγικότητας της εργασίας μπορεί εύκολα να ξεπεράσει το 1.7% κατ’ έτος , όπως ήταν το 2011 και να πιάσει τα επίπεδα του 2.7%, όπως ήταν στο δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του 1990. Η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ, των νοσοκομείων, η εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας παντού, θα βοηθήσουν. Όπως και η πλήρης απελευθέρωση της εργασίας που έχει ήδη συντελεστεί.
 
Στο πλαίσιο αυτό ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να αναδιοργανωθεί και κάθε επιχείρηση θα έχει τη δυνατότητα να αναδιατάξει τις δομές της. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στα επόμενα χρόνια μπορεί να έρθει με τα εξαγώγιμα μεταποιημένα ή μη γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, με προϊόντα ΠΟΠ, με τουρισμό υψηλού εισοδηματικού επιπέδου (κρουαζιέρες, σκάφη, μαρίνες, υδροπλάνα), με τις ΑΠΕ και τις συμβατικές πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των υδρογονανθράκων, και με την ανάπτυξη των μεταφορών για την Ανατολική και Δυτική Ευρώπη αλλά και τη Βόρεια Αφρική.

Στο πλαίσιο αυτό,οι όποιες κρατικές επενδύσεις πρέπει να κατευθυνθούν στον τομέα, των υποδομών, των νοσοκομείων, των πανεπιστημίων κλπ και η έμφαση να αποδοθεί στην προσέλκυση ατόμων υψηλού εισοδηματικού επίπεδου και θα επιλέξουν να ζήσουν στην Ελλάδα όταν βγουν στην σύνταξη, κατέληξε ο κ. Μασουράκης.

Όλα αυτά όμως δεν θα γίνουν με κρατικές επιδοτήσεις, αλλά με στήριξη του γενικότερου περιβάλλοντος. Οι ιδιώτες επενδυτές γνωρίζουν πού θα ρίξουν τα λεφτά τους και το θέμα είναι να μην εμποδίζονται».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v