Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch:Θετικό βήμα η τραπεζική ενοποίηση σε Ελλάδα

Θετικό βήμα προς την αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου και τη βελτίωση των αξιολογήσεων των τραπεζών μεσοπρόθεσμα αποτελούν τα τελευταία deals που ανακοινώθηκαν στην Ελλάδα, αναφέρει ο οίκος Fitch.

Fitch:Θετικό βήμα η τραπεζική ενοποίηση σε Ελλάδα
Θετικό βήμα προς την αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου και τη βελτίωση των αξιολογήσεων των τραπεζών μεσοπρόθεσμα αποτελούν τα τελευταία deals που ανακοινώθηκαν στην Ελλάδα, αναφέρει ο οίκος Fitch.

Οι κινήσεις αυτές θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός μικρότερου αριθμού πιο αποδοτικών και βιώσιμων ιδρυμάτων, που θα είναι σε καλύτερη θέση να αντεπεξέλθουν στην τρέχουσα κρίση και στις αδύναμες οικονομικές προοπτικές στην Ελλάδα, αναφέρει ο οίκος.

Ωστόσο, σημειώνει, τα μεσοπρόθεσμα οφέλη ενδέχεται να μην υλοποιηθούν εάν τα σημαντικά ρίσκα στην παρούσα φάση, που είναι όλα διασυνδεδεμένα, δεν αντιμετωπιστούν σωστά. Τα πιο σημαντικά είναι: 

- Η επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας.  

- Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

- Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών. 

- Η μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από την εξωγενή ρευστότητα που παρέχουν οι κεντρικές τράπεζες.
 
Η ενοποίηση των τραπεζών σε μεγαλύτερα ιδρύματα θα τους ερπιτρέψει να πετύχουν συνέργειες, ιδίως από την πλευρά του κόστους, από τη βελτιστοποίηση της χρήσης των δικτύων και των εργαζομένων, καθώς και από τη μείωση σε κεντρικές υπηρεσίες και πληροφορικά συστήματα. Ενώ αυτές οι διαδικασίες ενέχουν σημαντικά έκτακτα κόστη αναδιάρθρωσης, η Fitch υπογραμμίζει ότι εμπιστεύεται την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να μειώνουν το κόστος τους, όπως έχουν κάνει τα τελευταία δύο χρόνια. 

Επιπλέον, οι μεγαλύτερες τράπεζες ενδέχεται να μειώσουν το κόστος χρηματοδότησης βραχυπρόθεσμα, καθώς ο ανταγωνισμός για τις καταθέσεις θα υποχωρήσει. Αυτές οι συνέργειες θα βοηθήσουν τα πιστωτικά ιδρύματα να απορροφήσουν τις επίμονα υψηλές επισφάλειες, αναφέρει ο οίκος. 

Η Fitch θέτει σε αμφισβήτηση την ικανότητα των τραπεζών να παράγουν συνέργειες εσόδων γρήγορα, δεδομένης της οικονομικής ύφεσης που κρατά χαμηλά τους όγκους εργασιών. Επίσης, το κόστος του χρήματος θα παραμείνει υψηλό καθώς οι τράπεζες ενδέχεται να χρειαστούν λίγα χρόνια ακόμη ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά διατραπεζικού δανεισμού. 
  
Επιπλέον, αναφέρει, βρίσκονται αντιμέτωπες με την πρόκληση διαχείρισης των κινδύνων εκτέλεσης, που επιδεινώνονται από το ισχνό λειτουργικό περιβάλλον, με το γεγονός ότι τα deals προκλήθηκαν από εξωγενείς πιέσεις από εθνικές και διεθνείς αρχές καθώς και με τις αντιστάσεις των συνδικάτων που ενδέχεται να καταστήσουν δύσκολη την επίτευξη των συνεργειών κόστους.

Ειδικότερα, η Alpha και η Πειραιώς εξαγόρασαν πιο αδύναμες τράπεζες, γεγονός που αναμένεται να επιδεινώσει το γενικό πιστωτικό προφίλ τους. Ωστόσο, οι δύο συναλλαγές δεν θα αυξήσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των δύο τραπεζών και ενδέχεται να τις μειώσουν λόγω των όρων των deals. Επίσης, οι εξαγορές θα είναι ουδέτερες ή οριακά θετικές ως προς τα προφίλ ρευστότητας και χρηματοδότησής τους. 

Η Fitch εκτιμά ότι υπάρχουν μεγαλύτεροι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι στο deal της Εθνικής με τη Eurobank σε σχέση με τις εξαγορές από την Alpha και την Πειραιώς, δεδομένου του μεγάλου μεγέθους των δύο υπό συγχώνευση τραπεζών. Επίσης, οι δύο τράπεζες έχουν μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες και πιέσεις ρευστότητας που δεν θα μετριαστούν σε πρώτη φάση. Ωστόσο, η προοπτική συνεργειών είναι επίσης μεγαλύτερη. Επιπλέον, η νέα οντότητα θα αυξήσει σημαντικά το δίκτυο καταστημάτων και τα μερίδια αγοράς, βελτιώνοντας τη βάση καταθετών και τα κόστη χρηματοδότησης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v