Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ξεκαθάρισμα λογαριασμών" στο λιανεμπόριο

Η απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων αναμένεται να οδηγήσει μοιραία και στην περιβόητη απελευθέρωση του εγχώριου λιανεμπορίου, εκτιμούν στελέχη της αγοράς, σχολιάζοντας τα μέτρα του νέου μνημονίου.

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο λιανεμπόριο
Η απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων αναμένεται να οδηγήσει μοιραία και στην περιβόητη απελευθέρωση του εγχώριου λιανεμπορίου, εκτιμούν στελέχη της αγοράς, σχολιάζοντας τα μέτρα του νέου μνημονίου.

Κατ' αρχάς, οι εξελίξεις αναμένονται στον τομέα της εξαήμερης απασχόλησης, πρακτική που ήδη σήμερα ακολουθείται παρανόμως από αρκετές λιανικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με παράγοντα της αγοράς, η αποσύνδεση των ωρών εργασίας των εργαζομένων από τις ώρες λειτουργίας της επιχείρησης θα άρει τον περιορισμό που ισχύει σήμερα για τράπεζες και λιανεμπορικές επιχειρήσεις όσον αφορά το αυστηρό πενθήμερο ωράριο εργασίας.

Ο ίδιος σημειώνει πως εφόσον τηρείται το 40ωρο ο εργοδότης θα είναι σε θέση να κατανείμει το προσωπικό του ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης εντός του ωραρίου όπου αυτή λειτουργεί. Υποστηρίζει ότι πρόκειται για εξορθολογισμό, ιδίως στις δύσκολες εποχές που διανύει το λιανεμπόριο.

Για πολλούς -πέραν της παραπάνω παραμέτρου- η... ευελιξία που φέρνει το νέο μνημόνιο στα εργασιακά, και όχι μόνο, αναμένεται να ανακινήσει εκ νέου το θέμα λειτουργίας των καταστημάτων και τις Κυριακές, γεγονός που αποτελεί πάγιο αίτημα των μεγάλων αλυσίδων και των εμπορικών κέντρων.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η αντίσταση που έως τώρα εκφραζόταν από τους μικρούς και μεσαίους του εμπορίου κάμπτεται καθώς οι μειωμένοι τζίροι οδηγούν πλέον σε αναθεώρηση.

Χαρακτηριστικά, βασικός μέτοχος μεγάλης αλυσίδας αναφέρει: «Όσο πιο φτωχός είσαι, τόσο πιο πολύ δουλεύεις. Εν προκειμένω, η Κυριακή δεν θα έπρεπε να αποτελεί ταμπού, αν πρόκειται να προσφέρει παραπάνω έσοδα σε επιχειρήσεις που παλεύουν να επιβιώσουν».

Όσον αφορά την αύξηση των λειτουργικών εξόδων, στελέχη των πολυκαταστημάτων και μεγάλων αλυσίδων θεωρούν ότι αντιθέτως θα υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, παρά επιβάρυνση, καθώς τα πάγια έξοδα θα επιμεριστούν, ενώ η εργασιακή ευελιξία θα επιτρέψει την κατά το δοκούν στελέχωση των καταστημάτων (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας).

Υπενθυμίζεται ότι και η ΕΣΕΕ έχει εκφραστεί θετικά για το άνοιγμα καταστημάτων συγκεκριμένες Κυριακές τον χρόνο (στις εορταστικές περιόδους και στις εκπτώσεις).

Από την άλλη, μικροί και μεγάλοι της αγοράς εκτιμούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει πιο γρήγορα το ξεκαθάρισμα που ήδη συντελείται τα τελευταία χρόνια, κλείνοντας μεμονωμένα καταστήματα που δεν μπορούν να ακολουθήσουν τον ανταγωνισμό.

Άλλοι επισημαίνουν ότι το άνοιγμα τις Κυριακές δεν σημαίνει αυτόματα και 7ήμερη λειτουργία των καταστημάτων, καθώς -αν απελευθερωθεί το πλαίσιο- οι επιχειρήσεις θα μπορούν να επιλέξουν το κλείσιμο των καταστημάτων τους τις νεκρές εμπορικά ημέρες, όπως π.χ. η Δευτέρα ή η Τετάρτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v