Συμφωνία για το πακέτο και την επιμήκυνση

Εμμένει στη θέση της η ΔΗΜΑΡ. Η συμφωνία οδεύει προς τη Βουλή σε ένα άρθρο. Το πακέτο έκλεισε, λέει ο Στουρνάρας, προσπαθούμε για βελτιώσεις. Πήραμε 2ετή παράταση. Οι παραχωρήσεις των δανειστών. Τι λέει το ΔΝΤ.

Συμφωνία για το πακέτο και την επιμήκυνση
Το πακέτο έχει κλείσει, ξεκαθάρισε ο Γ. Στουρνάρας, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, σημειώνοντας ότι η τρόικα δέχθηκε να αυξηθεί σε τέσσερις μήνες (από τρεις) ο χρόνος προειδοποίησης για τις απολύσεις και τον προσδιορισμό του πλαφόν επί του οποίου θα υπολογίζονται οι αποζημιώσεις πάνω από τα 16 χρόνια στα 2.000 ευρώ.

Η ψήφισή του όμως δείχνει να εξελίσσεται σε θρίλερ. Η κυβέρνηση φαίνεται πως καταλήγει στην απόφαση να φέρει τη συμφωνία με την τρόικα στη Βουλή σε ένα μόνο άρθρο, προκειμένου να μην υπάρξουν διαρροές στις τάξεις των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Με αυτή την επιλογή, όμως, η ΔΗΜΑΡ έρχεται προ διλλήματος καθώς δεν έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει τα υπόλοιπα μέτρα και να καταψηφίσει τα εργασιακά, όπως φαίνεται πως επιθυμούσε το κόμμα.

Και αυτό τη στιγμή που χθες η τρόικα διαμήνυσε στο υπουργείο Οικονομικών ότι τα εργασιακά είναι αναπόσπαστο μέρος του πακέτου και χωρίς αυτά δεν υπάρχει συμφωνία. 

Αμετακίνητη η ΔΗΜΑΡ

Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε η δίωρη συνεδρίαση της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ στην οποία εκτιμήθηκε η κατάσταση και οι συμβιβαστικές προτάσεις γύρω από τα εργασιακά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και κρίθηκε πως επήλθε πρόοδος, η θέση του κόμματος παραμένει σταθερή να μην ψηφίσει τα εργασιακά, καθώς υπάρχουν ακόμα σημαντικές εκκρεμότητες.

Ο κ. Κουβέλης σε δηλώσεις του στο Reuters ανέφερε συγκεκριμένα πως το πακέτο των εργασιακών συνεχίζει να τον βρίσκει αντίθετο παρά τις νέες "παραχωρήσεις" της τρόικας.

Πήραμε την επιμήκυνση λέει ο Στουρνάρας

Την προσεχή Παρασκευή και τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του EWG ο Π. Τσακλόγλου θα ενημερώσει σχετικά, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή τα μέτρα υπό μορφή δύο νομοσχεδίων.

Ο Γ. Στουρνάρας είπε, επίσης, ότι η Ελλάδα έλαβε τη διετή επιμήκυνση για την επίτευξη των στόχων της δημοσιονομικής προσαρμογής. Πρόσθεσε ακόμα ότι στόχος είναι η μείωση των επιτοκίων δανεισμού αλλά και η μετακύλιση των ομολόγων.

Ένα "κούρεμα" χρέους μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών. «Ο πρώτος είναι μια μονομερής μείωση της ονομαστικής αξίας. Αν όμως το πράξουμε, τότε δεν θα μας ξαναδανείσει κανείς», τόνισε.

«Ο δεύτερος, που προκαλεί ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, είναι να μειώσεις το επιτόκιο και να επεκτείνεις τον χρονικό ορίζοντα αποπληρωμών», δήλωσε, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Με νεότερες δηλώσεις, πάντως, ο Γ. Στουρνάρας συμπλήρωσε ότι η συμφωνία έχει κλείσει σε "μεγάλο βαθμό", ενώ διευκρίνησε ότι «ακόμα και τώρα προσπαθούμε για βελτιώσεις».

Σημειώνεται πως για τις εξελίξεις και τη νέα πρόταση της τρόικας ενημερώνονται οι αρχηγοί των κομμάτων και τα επιτελεία τους. Όπως όλα δείχνουν, δεν θα υπάρξει σήμερα νέα συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών.

ΔΝΤ: Υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα στις συζητήσεις με Ελλάδα

Από την πλευρά του ΔΝΤ, εκπρόσωπος του ταμείου υποστήριξε ότι "Τις τελευταίες μέρες υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις με την Ελλάδα αλλά παραμένουν κάποια εκκρεμή ζητήματα αναφορικά με τους όρους του πακέτου στήριξης".

Αποστάσεις από Schaeuble

Από την πλευρά του ο W. Schaeuble κράτησε διακριτικές αποστάσεις δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κατά πόσον η Ελλάδα έχει λάβει διετή παράταση για τους στόχους του προγράμματος. Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η έκθεση της τρόικας και στη συνέχεια να εξεταστεί από το Eurogroup.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Simon O' Connor, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αλλά εκκρεμούν ακόμα ορισμένα ζητήματα.




Μπαράζ επαφών από τον Σαμαρά

Από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη ένα θρίλερ. Υπάρχει μπαράζ διαπραγματεύσεων, με τον Α. Σαμαρά να βρίσκεται σε διαδοχικά ραντεβού με τους υπουργούς του που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή και με τις Βρυξέλλες.

Στόχος να κλείσουν σύντομα όλες οι εκκρεμότητες, αφήνοντας ως μοναδική καυτή πατάτα το θέμα των εργασιακών.

Από το πρωθυπουργικό γραφείο έχουν περάσει ο Αν. Μανιτάκης, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Ανδ. Λυκουρέντζος. Από το Μαξίμου πέρασε και ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ο οποίος εξερχόμενος επανέλαβε ότι έχουν γίνει βελτιώσεις σε σχέση με το αρχικό κείμενο της τρόικας στα εργασιακά. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να έχουμε θετικότερα βήματα.

Αγκάθι η στάση της ΔΗΜΑΡ

Χαρακτηριστική της στάσης της ΔΗΜΑΡ, που αρνείται να ψηφίσει τα εργασιακά, είναι η (πρωινή) δήλωση του γραμματέα της κεντρικής επιτροπής Σπύρου Λυκούδη. Μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM είπε: «Εύχομαι να έρθουν τα εργασιακά στη Βουλή ως ξεχωριστό άρθρο και όχι ως ενιαίο νομοσχέδιο».
 
«Εμείς δεν θέλουμε να περάσουν τα εργασιακά. Για εμάς αυτό είναι το θέμα», δήλωσε το πρωί στον ΣΚΑΪ και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος τύπου της ΔΗΜΑΡ. Στο ερώτημα τι θα γίνει αν δεν κάνει πίσω η τρόικα στο θέμα, απέφυγε να απαντήσει ποια θα είναι η θέση της ΔΗΜΑΡ, καθώς όπως είπε δεν είναι σωστό να μιλάμε τώρα γι' αυτό. Ξεκαθάρισε όμως ότι το κόμμα δεν θέλει εκλογές καθώς αυτό θα είναι καταστροφή.

H Αθήνα θέλει να αποκρούσει και το θέμα του ειδικού λογαριασμού που θα ελέγχεται από το εξωτερικό, όπως ξεκαθάρισε και ο Σ. Κεδίκογλου με σχετικές δηλώσεις.  

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, σκληραίνει η στάση της αντιπολίτευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή το έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, κατέθεσε αίτημα με το οποίο ζητά:
1. Το ακριβές αντίγραφο του σχετικού γερμανικού εγγράφου.
2. Τη σχετική αλληλογραφία στην οποία συμπεριλαμβάνεται το αναφερόμενο έγγραφο.
3. Το ακριβές αντίγραφο της απάντησης της ελληνικής κυβέρνησης.


Η χθεσινή εμπλοκή για εργασιακά

«Δεν θα ψηφίσουμε ούτε εγώ ούτε η ΔΗΜΑΡ τα προωθούμενα μέτρα στα εργασιακά. Μέχρι τέλους αυτή θα είναι η σταθερή και αμετακίνητη θέση μου», δήλωσε μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

Η στάση Κουβέλη προκάλεσε για πρώτη φορά από την έναρξη της διαπραγμάτευσης την αντίδραση του πρωθυπουργού. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς με ολιγόλεπτο διάγγελμά του έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, δηλώνοντας πως «θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε».

Το μήνυμά του αποτυπώνει την πρόθεσή του να φέρει το πακέτο μέτρων προς ψήφιση ακόμη και αν δεν επιτευχθεί συμβιβασμός στο παρά δύο μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και της τρόικας. Τη γραμμή επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, τονίζοντας: «Δεν υπάρχει άλλη λύση. Θα πάμε μόνοι και όποιος τα ψηφίσει».

Όπως έλεγαν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ αργά το βράδυ της Τρίτης, μετά τη συνάντηση των αρχηγών, η συμφωνία με την τρόικα δεν μπορεί να περιμένει. «Πρέπει να πάρουμε τη δόση για να σωθεί η χώρα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Κουβέλης αρνήθηκε να μπει σε οποιαδήποτε συζήτηση για τα εργασιακά και επομένως να αξιολογήσει τις αλλαγές που έχουν επέλθει στις ρυθμίσεις που συμφώνησαν η κυβέρνηση και η τρόικα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός επισήμανε, με τη σειρά του, πως έχουν υπάρξει «πολλές, πάρα πολλές, αλλαγές» σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της τρόικας.

Το έγγραφο «σοκ» για επιτροπεία και έλεγχο της κάθε δόσης

Την κατάσταση ήρθαν να περιπλέξουν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Β. Σόιμπλε ότι χρειάζονται πρόσθετοι μηχανισμοί ελέγχου της Ελλάδας, οι οποίες συνέπεσαν σχεδόν χρονικά με δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου ότι η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο και ότι η διαχείριση των δημοσιονομικών θα πρέπει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ελληνικών αρχών. Έσπευσε μάλιστα να δημοσιοποιήσει έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας προς το ελληνικό ΥΠΟΙΚ στις 20 Οκτωβρίου με απαίτηση να δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός ελεγχόμενος από τους δανειστές, κίνηση που προκάλεσε την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου. Πηγές της κυβέρνησης διευκρίνιζαν ότι σημασία δεν έχει τι σου ζητούν, αλλά τι αποδέχεσαι.

Για το έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα το ΠΑΣΟΚ οι Βρυξέλλες κλείνουν το μάτι, λέγοντας ότι είναι «περσινά ξινά σταφύλια», που όμως αποδέχθηκε η ελληνική πλευρά από τον περασμένο Μάρτιο και υπερψήφισε. Συνεπώς, είναι στη διακριτική ευχέρεια των δανειστών να ενεργοποιήσουν την απόφαση για τον ειδικό λογαριασμό.

«Καρότο και μαστίγιο» από την τρόικα

Σε τηλεδιάσκεψη που έγινε αργά χθες το βράδυ, η τρόικα φέρεται να μετέφερε στο υπουργείο Οικονομικών ότι «εργασιακά και πακέτο είναι ένα», κραδαίνοντας το μαστίγιο του ελάχιστου χρόνου που διαθέτει η χώρα.

Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχει και … καρότο. Η αρχική τοποθέτηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο eurogroup του Οκτωβρίου ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει όλα τα prior actions σε δύο εβδομάδες φαίνεται πως επανεξετάζεται.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day, φαίνεται πως επικρατεί η άποψη ότι οι λεγόμενες προαπαιτούμενες δράσεις πρέπει να διαχωριστούν σε «παλαιές» και «νέες».

Ο σκοπός είναι να διευκολυνθεί η διαδικασία υπερψήφισης της επόμενης δόσης, αλλά όχι της καταβολής της. Με βάση το επικρατέστερο για την ώρα σενάριο, το eurogroup προσανατολίζεται να ζητήσει την εφαρμογή των «παλαιών» προαπαιτούμενων (αυτών που αποφασίστηκαν τον Μάρτιο) μέχρι την τακτική του συνεδρίαση στις 12 Νοεμβρίου. Τα καινούργια που προέκυψαν από τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων δύο μηνών θα πρέπει να εφαρμοστούν μετά τις 12 Νοεμβρίου και μέχρι την αποστολή της δόσης.

Με άλλα λόγια, εάν μέχρι τις 12 Νοεμβρίου η Ελλάδα εφαρμόσει τις «παλαιές» prior actions θα αποσπάσει από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης την πολιτική δέσμευση ότι θα πάρει τη δόση των 31,5 δισ., συν τις δόσεις που εκκρεμούν (αν και αυτό δεν είναι σίγουρο) μόλις εφαρμοστούν και οι νέες.

Σε αυτήν την περίπτωση, βέβαια, η χώρα κινδυνεύει να λάβει τη δόση τον Δεκέμβριο!

Πάντως, για τη στάση της τρόικας πολλά θα αποσαφηνιστούν την Πέμπτη και την Παρασκευή στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, όπου από την ελληνική πλευρά θα συμμετάσχει ο κ. Τσακλόγλου. Οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από το εάν ο Έλληνας εκπρόσωπος μεταφέρει συνολική συμφωνία των αρχηγών της συμπολίτευσης για όλα τα μέτρα.

Η λύση της κατ' άρθρον ψήφισης των μέτρων

Η μεσοβέζικη λύση για να υπερκεραστεί η διαφαινόμενη πολιτική κρίση είναι η κυβέρνηση να καταθέσει το νομοσχέδιο για τις προαπαιτούμενες πράξεις και τα διαρθρωτικά μέτρα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τα εργασιακά, με περισσότερα του ενός άρθρα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στη ΔΗΜΑΡ να καταψηφίσει μόνο συγκεκριμένα από αυτά.

Μια τέτοια λύση όμως θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου καθώς θα ενέτεινε τις ήδη μεγάλες αντιδράσεις βουλευτών της Ν.Δ. και ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ, αφού η άρνηση της ΔΗΜΑΡ προκαλεί αυξημένα προβλήματα στο κόμμα του Ε. Βενιζέλου, λόγω συγγενούς πολιτικού ακροατηρίου. Ήδη οι δηλώσεις Βενιζέλου περί προτεκτοράτου θεωρείται ότι εκδηλώνουν το άγχος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τη δύσκολη θέση στην οποία τον θέτει η σκληρή στάση της ΔΗΜΑΡ.

Εν ολίγοις, η λύση της κατ' άρθρον ψήφισης θα παρείχε περιθώρια για καταψήφιση επιμέρους άρθρων, που ενδεχομένως θα αποδυνάμωναν ή και θα αποψίλωναν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της συγκυβέρνησης.

Υπό το πρίσμα αυτό, οι πυρετώδεις επαφές που ξεκίνησαν χθες μεταξύ των τριών αρχηγών αλλά και οι συνομιλίες του πρωθυπουργού με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν εντατικά σήμερα και πιθανότατα να υπάρξει νέα συνάντηση μέσα στην ημέρα των κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη.

* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v