Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Reuters: Επιστρέφει χρήμα στην Ελλάδα

Έλληνες του εξωτερικού που είχαν σπεύσει να βγάλουν τα χρήματά τους από τη χώρα δείχνουν και πάλι ενδιαφέρον για επενδύσεις σε μετοχές και ακίνητη περιουσία. Kίνητρο οι χαμηλές τιμές και η απομάκρυνση του Grexit.

Reuters: Επιστρέφει χρήμα στην Ελλάδα
Έλληνες του εξωτερικού που είχαν σπεύσει να βγάλουν τα χρήματά τους από τη χωρα δείχνουν και πάλι ενδιαφέρον για επενδύσεις σε μετοχές και ακίνητη περιουσία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επενδυτές στην αγορά κατοικίας ανέφεραν ότι το ενδιαφέρον για το real estate στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατακόρυφα από το καλοκαίρι, ενώ στοιχεία των κεντρικών τραπεζών δείχνουν ότι η οικονομική έξοδος έχει αρχίσει να περιορίζεται.

"Υπάρχουν deal που δεν είχαν νόημα, αλλά τώρα έχουν, καθώς ο κόσμος στο εξωτερικό παίρνει πιο σοβαρά την κυβέρνηση", ανέφερε ο Κώστας Καζολίδης, επενδυτής με βάση το Λονδίνο.

"Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να συζητάνε την προοπτική να επιστρέψουν και να αγοράσουν. Υπάρχουν βίλες στη Μύκονο στο 30% της αξίας τους γιατί οι πωλητές νιώθουν πιεσμένοι", ανέφερε. Η πτώση 30% στο κόστος κατασκευής είναι ένας άλλος λόγος που προσελκύει τους επενδυτές.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν τα θετικά μηνύματα από τη Γερμανία και η αλλαγή του κλίματος απέναντι στην Ελλάδα. Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble απέκλεισαν με επανειλημμένες δηλώσεις το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Η μεταστροφή αυτή περιορίζει τους φόβους για Grexit.

Αυτόν τον μήνα, αναλυτές της Citigroup άλλαξαν τη θέση τους για το ενδεχόμενο Grexit τους επόμενους 12 - 18 μήνες, μειώνοντας την πιθανότητα στο 60% από το 90%, υπενθυμίζει το Reuters.

Την ίδια ώρα, στοιχεία της Lipper, εταιρείας του Reuters που παρακολουθεί τον τομέα των funds, δείχνουν ότι ο ρυθμός των χρημάτων που φεύγουν από τα ελληνικά μετοχικά χέρια είναι πιο αργός το 2012 από άλλες χρονιές, ενώ έγινε θετικός τον Αύγουστο.

Η καθαρή εκροή από τα funds που επενδύουν σε ελληνικές μετοχές το 2012 βρισκόταν στα 17 εκατ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου, από μια συνολική βάση ενεργητικού 690 εκατ. ευρώ. Το νούμερο αυτό δείχνει επιβράδυνση στους επενδυτές που τρέχουν για την έξοδο, σε σχέση με τα 50 εκατ. ευρώ που χάθηκαν το 2011 και τα 42 εκατ. ευρώ το 2010.

"Μπορείτε να δείτε περισσότερες εισροές στο μέλλον, γιατί έχει αλλάξει η ρητορική από τη γερμανική πλευρά", δήλωσε ο Γιώργος Τσαπούρης της βρετανικής τράπεζας Coutts.

Eν τω μεταξύ, στοιχεία από την κεντρική τράπεζα της Ελλάδος αποκαλύπτουν ότι οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σημείωσαν το καλοκαίρι αξιοσημείωτη αύξηση.

Συγκεκριμένα, από το χαμηλό πενταετίας των 150,58 δισ. ευρώ τον Ιούνιο στα 153,89 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Η άνοδος αυτή ήταν η μεγαλύτερη της τελευταίας τριετίας.

Σύμφωνα με τον Chris Groves, συνέταιρο στη νομική εταιρεία Withers, από την επιστροφή των Ελλήνων του εξωτερικού στην αγορά της πατρίδας τους δεν πρέπει να υποτιμηθεί και ο συναισθηματικός παράγοντας.

"Υπάρχει ένα αίσθημα καθήκοντος και δεν είναι σωστό να λέμε ότι οι πλούσιοι Έλληνες κινητοποιούνται μόνο από την απληστία. Υπάρχουν πολύ πιο πολύπλοκα κίνητρα" ανέφερε.

Ο Δημήτρης Μανουσσάκης, επικεφαλής του γραφείου της Savills στην Αθήνα, υποστήριξε ότι οι επενδυτές στην αγορά ακινήτων άρχισαν να δείχνουν μετά τον Αύγουστο ένα ξαφνικό ενδιαφέρον.

"Μετά τις διακοπές του Αυγούστου συνέβη μια αλλαγή", ανέφερε, λέγοντας ότι οι Έλληνες επενδυτές από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ν. Αφρική και η Αυστραλία εκφράζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ό,τι πριν για εμπορικά ακίνητα.

"Τώρα λαμβάνουμε email και τηλεφωνήματα για πληροφορίες", σημείωσε, προσθέτοντας ότι πριν από έξι μήνες όλα ήταν παγωμένα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v