Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αlpha:Καταλύτης η εξαγορά της Εμπορικής

Η εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας από την Alpha Bank αποτελεί ένα βήμα καθοριστικής σημασίας για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, τονίζει η Alpha.

Αlpha:Καταλύτης η εξαγορά της Εμπορικής
Η εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας από την Alpha Bank αποτελεί ένα βήμα καθοριστικής σημασίας για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, τονίζει η Alpha στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Η δημιουργία ενός ισχυρού ιδιωτικού τραπεζικού πυλώνα, με τη συνένωση της Alpha Bank και της Εμπορικής Τραπέζης, δύο εκ των παλαιότερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, με κοινό προσανατολισμό στον τομέα της επιχειρηματικής και στεγαστικής πίστης, αναμένεται να δημιουργήσει τόσο άμεσα οφέλη σε επίπεδο κεφαλαίων, δεδομένης της πρόσφατης κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους € 3 δισ. από την Credit Agricole, όσο και σημαντικές συνέργειες μεσοπρόθεσμα, σημειώνει η Alpha.

Συγκεκριμένα, η εξαγορά αναμένεται να θωρακίσει κεφαλαιακά το νέο ενιαίο σχήμα που θα προκύψει μετά τη συγχώνευση, δημιουργώντας έτσι προϋποθέσεις επαναφοράς της νέας ενιαίας τράπεζας σε αναπτυξιακή φορά και κερδοφορία.

Δημιουργείται, ταυτόχρονα, ένα σημαντικό κεφαλαιακό απόθεμα στο ενιαίο σχήμα εν όψει της ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, με την εξαγορά να επιτυγχάνεται χωρίς την ανάγκη έκδοσης νέων μετοχών.

Επιπλέον, το ενιαίο σχήμα αναμένεται να αξιοποιήσει συνέργειες σε επίπεδο τόσο λειτουργικού κόστους όσο και κόστους χρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι θα επιτευχθούν ετήσιες συνέργειες λειτουργικού κόστους ύψους € 150 εκατ. από τη συνένωση των δραστηριοτήτων των δύο τραπεζών κυρίως στην Ελλάδα, οι οποίες αναμένεται να προέλθουν από τη βέλτιστη αξιοποίηση του ενιαίου δικτύου καταστημάτων, την ενοποίηση των υποστηρικτικών λειτουργιών καθώς και προμηθειών και την άρση αλληλοκαλύψεων σε κεντρικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, το νέο σχήμα θα δημιουργήσει ετήσιες συνέργειες κόστους χρηματοδότησης ύψους € 50 εκατ. από τη διαμόρφωση ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής στις καταθέσεις στο ενοποιημένο δίκτυο καθώς και αυξημένη δυνατότητα προσέλκυσης και διακράτησης καταθέσεων.

Σημειώνεται ότι το ενιαίο σχήμα θα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα πανελλαδικά δίκτυα καταστημάτων και ηγετική θέση σε όλους τους σημαντικούς τομείς προϊόντων στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η συνένωση των δύο τραπεζών θα ενισχύσει σημαντικά τη θέση του νέου ομίλου στην αγορά, καθώς αυτός θα διαθέτει pro forma άνω των € 60 δισ. χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων στην Ελλάδα και συνολικές καταθέσεις ύψους € 35 δισ. περίπου, κατέχοντας τη 2η θέση στην ελληνική αγορά με μερίδιο αγοράς 25% και 19% αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v