Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έλεγχος 1.747 φυσικών προσώπων από το ΥΠΟΙΚ

Με καθυστέρηση 20 μηνών το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να ελέγξει τα 1.747 φυσικά πρόσωπα τα οποία είχαν εντοπιστεί με αδήλωτα εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και πώληση ακινήτων.

Έλεγχος 1.747 φυσικών προσώπων από το ΥΠΟΙΚ
Με καθυστέρηση 20 μηνών το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να ελέγξει τα 1.747 φυσικά πρόσωπα τα οποία είχαν εντοπιστεί με αδήλωτα εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και από πώληση ακινήτων που αποκτήθηκαν με αγορά ή ανέγερση.

Η συγκεκριμένη λίστα είχε προκύψει την άνοιξη του 2011 από την 4η Ομάδα του Έργου «Πρόγραμμα υλοποίησης κατά της φοροδιαφυγής 2010-2011» με χρήση της εφαρμογής στόχευσης του συστήματος Elenxis.
 
Από τότε ήταν καταχωνιασμένη σε κάποιο συρτάρι του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι -οι οποίοι και τότε είχαν ανακοινωθεί- και να βεβαιωθούν και κυρίως να εισπραχθούν οι διαφυγόντες φόροι.

Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι στη συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνονται κυρίως επιχειρηματίες οι οποίοι ασχολούνται με οικοδομικές επιχειρήσεις, με το real estate και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και γνωστοί εφοπλιστές.

Οι περισσότεροι δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, στον Πειραιά, στο υπόλοιπο Αττικής και στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλος αριθμός ελεγχόμενων φορολογουμένων είναι κάτοικοι Κηφισιάς. Στις αρμοδιότητες της ΔΟΥ Κηφισιάς υπάγονται 139 ελεγχόμενοι, στη Γλυφάδα 124 και στο Ψυχικό 67.

Όλοι αυτοί για 20 μήνες ήταν στο απυρόβλητο. Τώρα, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, ανατίθεται στους προϊσταμένους των Διαπεριφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων (ΔΕΚ) Αθηνών και Θεσσαλονίκης η διενέργεια τακτικού (οριστικού) φορολογικού ελέγχου όλων των εκκρεμών υποθέσεων των 1.747 φσυικών προσώπων που περιλαμβάνονταν στην αριθ. ΔΕΛ 1059085 ΕΞ 2011/14.4.2011 Α.Υ.Ο. «Συγκρότηση Ειδικών Συνεργείων Ελέγχου», και η οποία έμεινε ανενεργή.

Συγκεκριμένα, με την απόφαση Μαυραγάνη ανατίθενται στο Δ.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης οι υποθέσεις που ανήκουν στη χωρική αρμοδιότητα των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και της νήσου Λήμνου και στο Δ.Ε.Κ Αθηνών όλες οι υπόλοιπες υποθέσεις.

Στα συγκεκριμένα Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα ανατίθεται η έκδοση των φύλλων ελέγχου, των πράξεων προσδιορισμού του φόρου και των λοιπών καταλογιστικών πράξεων, καθώς και των τυχόν συμπληρωματικών φύλλων ή πράξεων, εφόσον συντρέξει περίπτωση, καθώς και η περαιτέρω διαδικασία επίλυσης των σχετικών φορολογικών διαφορών και βεβαίωσης των οικείων διαφορών φόρων, πρόσθετων φόρων, προσαυξήσεων, τελών εισφορών και προστίμων με τη σύνταξη και αποστολή στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. των σχετικών χρηματικών καταλόγων κατά τις ισχύουσες διατάξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπουργική απόφαση του Απριλίου 2011 (Δ.ΕΛ.1059085 εξ 2011/ 14.04.2011) προέβλεπε τη συγκρότηση 32 Ειδικών Συνεργείων Ελέγχου, τα οποία θα προχωρούσαν: «…στη διενέργεια οριστικού φορολογικού ελέγχου όλων των ανέλεγκτων χρήσεων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, σε 1.747 φυσικά πρόσωπα τα οποία επιλέχθηκαν από την 4η Ομάδα του Έργου 'Πρόγραμμα υλοποίησης κατά της φοροδιαφυγής 2010-2011' με χρήση της εφαρμογής στόχευσης του συστήματος Elenxis και τα οποία δεν δήλωσαν ως όφειλαν, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 (Ν.2238/1994), εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις (Δ΄ Πηγή), από πώληση ακινήτων αποκτηθέντων με αγορά ή ανέγερση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v