Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλήρης η ασυμφωνία τρόικα με Υπουργείο Εργασίας

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν τα ραντεβού του Γ. Βρούτση με την τρόικα. Δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων για εργασιακά, τόνισε ο υπουργός και προανήγγειλε πρωτοβουλίες. Αποχωρεί η τρόικα, επανέρχεται μετά τη Σύνοδο.

Πλήρης η ασυμφωνία τρόικα με Υπουργείο Εργασίας
Μεγάλες διαφορές εξακολουθούν να χωρίζουν την κυβέρνηση και την τρόικα όσον αφορά τα εργασιακά και μετά το τρίτο κατά σειρά ραντεβού του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με την τρόικα, καθώς όπως είπε ο ίδιος, δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων και η απόσταση που χωρίζει τις δυο πλευρές είναι σημαντική.

Ο κ. Βρούτσης όμως προανήγγειλε πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει αύριο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι ικανές να γεφυρώσουν τις διαφορές.

«Θα προχωρήσουμε με ρεαλισμό και χωρίς ιδεοληψίες, θα δώσουμε τη μάχη για να υπάρξει σύγκλιση», σημείωσε ο υπουργός εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η σημερινή συνάντηση με την τρόικα ήταν η τελευταία αυτού του κύκλου διαπραγματεύσεων για την ηγεσία του υπουργείου εργασίας, καθώς Τόμσεν, Μαζούχ και Μόρς αναμένεται να αναχωρήσουν αύριο για τις Βρυξέλλες εν όψει της Συνόδου Κορυφής και να επανέλθουν το Σαββατοκύριακο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, πιθανότατα από Δευτέρα.

"Δεν υπάρχει εμπλοκή. Προσπαθούμε να συγκλίνουμε", δήλωνε νωρίτερα ο κ. Βρούτσης, εξερχόμενος από το κτίριο της Βουλής, όπου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση των κ.Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη. Ωστόσο τις διαπραγματεύσεις "βαραίνουν" οι εξελίξεις μετά τη σύνοδο των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και την κάθετη άρνηση του Κουβέλη να ψηφίσει τις απαιτήσεις της τρόικα στα εργασιακά. Αντίθετος δήλωσε και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Λίγο αργότερα, από το κτίριο της Βουλής εξήλθαν και οι κ. Στουρνάρας και Σταϊκούρας, για να επιστρέψουν στο υπουργείο οικονομικών και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

"Τα χρονοδιαγράμματα ισχύουν, πρέπει να πάρουμε τη δόση μέσα στο Νοέμβριο", φέρονται να διαμήνυσαν οι τρεις αρχηγοί προς το οικονομικό επιτελείο.


Επεισοδιακά τα ραντεβού του μεσημεριού

Νωρίτερα, χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η επεισοδιακή συνάντηση του κ. Βρούτση με τα στελέχη της τρόικας. "Υπάρχει πλήρης ασυμφωνία σε όλα τα θέματα. Η τρόικα έφυγε. Εμείς είμαστε ανοιχτοί να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση", έλεγαν νωρίτερα πηγές του υπουργείου εργασίας λίγο μετά τη δεύτερη συνάντηση ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Τόμσεν, Μαζούχ και Μόρς έφυγαν για τηλεδιασκέψεις με τους προϊστάμενούς τους σε ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ αντίστοιχα.

Η μεγαλύτερες διαφωνίες, σύμφωνα με πληροφορίες, εστιάστηκαν σήμερα στο θέμα των τριετιών.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 16:30 ενώ οι συνομιλίες που διεξάγονταν από το πρωί στις 10:00, διεκόπησαν λίγο πριν από τις 13:00 καθώς υπήρξαν σημαντικές διαφωνίες με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Π. Τόμσεν ζήτησε από τον Γ. Βρούτση να διακόψουν για λίγες ώρες τις συνομιλίες προκειμένου να επικοινωνήσει με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ. Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας πήγε στη Βουλή για να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.

Το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στην κατάργηση των τριετιών που προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η τρόικα ζητά να καταργηθούν υποστηρίζοντας ότι αυτό απορρέει από το προηγούμενο μνημόνιο που προβλέπει ένα μόνο κατώτερο μισθό.

Η ελληνική πλευρά επιχείρησε να παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας για μείωση 50% στις αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης και την πλήρη κατάργηση των ωριμάνσεων και των τριετιών.

Με βάση αυτά τα σενάρια, η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει οι αποζημιώσεις να μην κοπούν οριζόντια στο μισό, αλλά να υπάρξει κλιμακωτός περιορισμός. Για παράδειγμα, αντί για 24 μισθούς όπου φτάνει σήμερα η μέγιστη αποζημίωση αυτή να περιοριστεί στους 16-17, δηλαδή περίπου 30%, και οι μειώσεις να γίνουν σε όσους έχουν πάνω από 16 χρόνια υπηρεσίας.

Αντίστοιχα, να μην κοπούν οι τριετίες, αλλά οι αυξήσεις που θα δίνονται να μην είναι 9%, αλλά γύρω στο 5%.

Στους τρεις αρχηγούς η καυτή "πατάτα"

Τα νέα δεδομένα αποτίμησαν οι πολιτικοί αρχηγοί στην σύσκεψη που ξεκίνησε τις 17:00 και ολοκληρώθηκε στις 20:00. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται και δεν θα ολοκληρωθούν πριν από τη σύνοδο κορυφής, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός του Μαξίμου, ανατρέποντας τα δεδομένα με τα οποία αυτό κινούνταν.

Δεν κλείνει η συμφωνία μέχρι τη σύνοδο

Από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου έγινε σαφές χθες ότι συμφωνία πριν από τη σύνοδο κορυφής δεν θα υπάρξει. «Πολύ δύσκολα θα κλείσει η συμφωνία με την τρόικα για το πακέτο των μέτρων έως τη σύνοδο κορυφής», δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ο Γ. Στουρνάρας.

Απαντώντας σε ερώτηση ξεκαθάρισε ότι δεν πιστεύει ότι θα τελειώσουμε μέχρι τη σύνοδο. «Το προσπαθούμε, δε νομίζω όμως», σημείωσε. Αναφορικά με την ψήφιση των μέτρων, ξεκαθάρισε ότι «θα ψηφιστούν μετά την έγκριση του Eurogroup. Τότε θα πρέπει».

Στο τραπέζι, εκτός από τα διαρθρωτικά και τα δημοσιονομικά μέτρα, παραμένει το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και το κενό χρηματοδότησης για την επιμήκυνση.

Η τρόικα θα αναχωρήσει για τη σύνοδο και θα επιστρέψει για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και την τελική συμφωνία, ώστε οι αποφάσεις για την Ελλάδα να ληφθούν είτε σε έκτακτο eurogroup στα τέλη του μήνα, είτε στο προγραμματισμένο για τις 12 Νοεμβρίου. 

Βαρύ φορτίο και για τους ασφαλισμένους 

Στις χθεσινές επαφές προέκυψε ένα νέο πακέτο για το υπουργείο Υγείας. Φτάνει τα 950 εκατ. ευρώ και αφορά:

Αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου για τη νοσηλεία τους σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, σε ποσοστό που θα υπερβαίνει το 30%. Θα αλλάξει ο κανονισμός παροχών του ταμείου με ψαλίδισμα στις αποζημιώσεις π.χ. για τις αξονικές τομογραφίες και άλλες ιατρικές πράξεις. Στόχος η εξασφάλιση 200 εκατ. ευρώ.

Νέο δελτίο τιμών για τα φάρμακα που θα εκδοθεί την Τετάρτη με συνολικές εξοικονομήσεις 300 εκατ. ευρώ.

• Αύξηση της διείσδυσης γενόσημων φαρμάκων, από την οποία θα προέλθουν 100 εκατ. ευρώ.

• Θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Θα εκδοθεί υπουργική απόφαση έως τις 30 Οκτωβρίου με στόχο εξοικονομήσεις 200 εκατ. ευρώ.

Συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, με στόχο να εξασφαλιστούν 150 εκατ. ευρώ.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v