Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Θέλουν τη μάνα και τον πατέρα τους»

«Τρομάζουν» την κυβέρνηση οι απαιτήσεις της τρόικας. Παραμένει ανοικτή, στο παρά πέντε της Συνόδου, η διαπραγμάτευση. Απολύσεις, ωρίμανση, αποζημιώσεις στο προσκήνιο αλλά και πρόσθετα μέτρα για το 2012-2013.

«Θέλουν τη μάνα και τον πατέρα τους»
«Θέλουν τη μάνα και τον πατέρα τους»: η φράση αυτή ανήκει σε κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης που μετείχε στις χθεσινές πολύωρες διαπραγματεύσεις στο υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα και περιγράφει με σαφήνεια τις αιτιάσεις της αλλά και τους λόγους για τους οποίους η διαπραγμάτευση παραμένει ανοιχτή λιγότερο από τρία 24ωρα πριν από τη σύνοδο κορυφής, απομακρύνοντας για μία ακόμα φορά την εκταμίευση της δόσης.

Τα μεγάλα αγκάθια δεν διαφέρουν από τις ισχυρές εμμονές της τρόικας: απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, φθηνές απολύσεις, εργασιακές συνθήκες λάστιχο, μέτρα και πρόσθετα μέτρα και νέα μέτρα, σε μια διαδικασία που μοιάζει ένας ατελείωτος εφιάλτης τόσο για την κοινωνία όσο και για την κυβέρνηση.

Ενδεικτικό των δυσκολιών που υπάρχουν είναι το γεγονός ότι χθες χρειάστηκε να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις δύο φορές, μία στη διάρκεια των διαβουλεύσεων με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση και μία με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη, ενώ οι δύο υπουργοί αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ήταν σε διαρκή επικοινωνία με το Μέγαρο Μαξίμου.

Στα εργασιακά, η τρόικα φέρεται να επιμένει σθεναρά για μείωση των αποζημιώσεων στο μισό, εξαήμερη εργασία -τουλάχιστον για τα καταστήματα-, για κατάργηση των τριετιών και νομοθετική παρέμβαση στον κατώτατο μισθό, βγάζοντας από το κάδρο τους κοινωνικούς εταίρους ως αποκλειστικά υπεύθυνους να τα βρουν μεταξύ τους στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Στο μέτωπο του δημόσιου τομέα, η τρόικα φέρεται να ζητά εδώ και τώρα 11.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι εργάζονται σε φορείς που πρόκειται να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν. Η κυβέρνηση φέρεται να προτείνει «διευρυμένη διαθεσιμότητα».

Το μέγεθος των κυβερνητικών υπαναχωρήσεων αναμένεται να συζητηθεί και από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς οι ανατροπές είναι ριζικές και φέρνουν τις κυβερνητικές ισορροπίες σε οριακό σημείο.

Παράλληλα, οι υπουργοί Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης σήμερα θα έχουν νέο κύκλο συναντήσεων με την τρόικα.

Την εικόνα του κατεπείγοντος έδιναν στελέχη της τρόικα αργά χθες το βράδυ. «Μέχρι την Τετάρτη πρέπει να έχουμε κλείσει. Υπάρχουν κενά και στο δημοσιονομικό και στα προαπαιτούμενα», τόνιζαν, ενώ σημείωναν ότι η ύφεση αυξάνει το «δημοσιονομικό κενό» περιπλέκοντας την κατάσταση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα σημεία διαφωνίας στα προαπαιτούμενα είναι λίγα, αλλά αφορούν καυτά θέματα όπως τα εργασιακά και η εργασιακή εφεδρεία που προαναφέρθηκαν. «Αύριο και μεθαύριο συνεχίζουμε για να κλείσουμε», έλεγαν χθες.

Έχουν ήδη προγραμματιστεί πρωινές συναντήσεις τεχνικών κλιμακίων με Βρούτση και Μανιτάκη από τις 09.00, ενώ τεχνικά κλιμάκια θα βρίσκονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Το ραντεβού τρόικας - Στουρνάρα θα γίνει στις 13:30 και στις 16:00 αναμένονται τα ραντεβού με τους εκπροσώπους των υπουργείων Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης,

Τα δημοσιονομικά

Στο δημοσιονομικό πεδίο τα αγκάθια είναι πολλά και οι ανατροπές έναντι των αρχικών σχεδιασμών είναι προ των πυλών.

Ήδη από το βράδυ του Σαββάτου, το πακέτο μέτρων για το 2013 είχε διευρυνθεί από τα 7,8 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός στα 9,2 δισ. ευρώ και κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζει ότι αν δεν υπάρξει επιμήκυνση κατά δύο χρόνια τότε τα απαιτούμενα μέτρα για τη διετία 2013-14 αυξάνονται από 13,5 σε 18 δισ. ευρώ.

Η διελκυστίνδα των απαιτούμενων μέτρων για το 2013 καλά κρατεί και έχει ως φόντο τις διαφορετικές εκτιμήσεις υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας για το μέγεθος της ύφεσης. Το υπουργείο θέτει τον πήχη στο 3,8% και η τρόικα στο 5%. Η διαπραγμάτευση φαίνεται να συμβιβάζει τις εκτιμήσεις σε κάτι παραπάνω από 4%.

Παράλληλα, όμως, προέκυψε και «τρύπα» στο 2012 κυρίως εξαιτίας του μεγαλύτερου ελλείμματος του ΕΟΠΥΥ. Η τρύπα αυτή θα κλείσει με νέα περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και με ενδεχόμενη ταχύτερη εφαρμογή φορολογικών μέτρων, όπως για παράδειγμα η αναδρομική από το 2012 κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών, γεγονός που φέρνει σαρωτικές επιβαρύνσεις για το σύνολο των φορολογουμένων.



* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v