Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταργούνται τα σήματα τελών κυκλοφορίας

Ξεχάστε τα ειδοποιητήρια και πιάστε τα πληκτρολόγια. Από φέτος, επιτέλους, το σύστημα προμήθειας των σημάτων τελών κυκλοφορίας, δια της κατάργησης των σημάτων αλλάζει ριζικά.

Καταργούνται τα σήματα τελών κυκλοφορίας
Ξεχάστε τα ειδοποιητήρια και πιάστε τα πληκτρολόγια. Από φέτος, επιτέλους, το σύστημα προμήθειας των σημάτων τελών κυκλοφορίας, δια της κατάργησης των σημάτων, αλλάζει ριζικά.

Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να καταργήσει τα αυτοκόλλητα τα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ στοιχίζουν 80 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο στον κρατικό προϋπολογισμό και να δημιουργήσει μια νέα ηλεκτρονική υπηρεσία η οποία θα υποκαταστήσει και τα ειδοποιητήρια.

Από τα τέλη Οκτωβρίου, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων θα ανοίξει τις ηλεκτρονικές πύλες της νέα υπηρεσίας στην οποία θα προστρέχουν οι φορολογούμενοι για να πληροφορηθούν το ύψος των τελών κυκλοφορίας του επομένου έτους.

Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα Πληροφορικών Συστημάτων Χάρη Θεοχάρη, τα τέλη κυκλοφορίας για το νέο έτος θα αναρτηθούν ηλεκτρονικά και οι πολίτες, είτε με τον κωδικό τους για το Taxisnet είτε με το ΑΦΜ τους, θα μπορούν να μπαίνουν στο διαδίκτυο για να βρίσκουν το ειδοποιητήριο πληρωμής.

Στη συνέχεια θα εκτυπώνουν το ειδοποιητήριο και θα πηγαίνουν στις τράπεζες, ταχυδρομεία ή εφορίες για την πληρωμή του τέλους. Δεν θα παραλαμβάνουν αυτοκόλλητο σήμα, αλλά μόνο την απόδειξη πληρωμής. Οι τράπεζες θα ενημερώνουν αυτόματα το σύστημα για την πληρωμή των τελών και έτσι το υπουργείο Οικονομικών θα γνωρίζει ποιος φορολογούμενος πλήρωσε και ποιος όχι.

Στην περίπτωση εκπρόθεσμης πληρωμής, όπως ισχύει κάθε χρόνο, θα επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο με την αξία των αρχικών τελών. Απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας και πρόστιμα θα ενσωματώνονται στη συνέχεια στο εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος.

Για όσους δεν έχουν πιστοποιηθεί στο Taxisnet το ειδοποιητήριο θα εκτυπωθεί από τη ΓΓΠΣ και θα τους αποσταλεί ταχυδρομικά.

Για το επόμενο έτος τα τέλη κυκλοφορίας παραμένουν στα περυσινά επίπεδα και διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: για Ι.Χ που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα πριν από την 1η Νοεμβρίου 2010 προσδιορίζονται με βάση τα κυβικά εκατοστά ενώ για μεταγενέστερες ταξινομήσεις με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v