Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

IfW: Δε σώζεται η Ελλάδα χωρίς νέο κούρεμα

Στη γραμμή Lagarde, ένα από τα σημαντικότερα γερμανικά ινστιτούτα ζητά κούρεμα στο ελληνικό χρέος. Ο επικεφαλής του δηλώνει ότι είναι "ο καλύτερος τρόπος". Επιμένει ο Schaeuble ότι η συζήτηση αυτή είναι "αντιπαραγωγική".

IfW: Δε σώζεται η Ελλάδα χωρίς νέο κούρεμα
Ανοιχτά γίνεται πλέον η συζήτηση για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους σε διεθνές επίπεδο, αλλά και στη Γερμανία. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο IfW επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί χωρίς νέα αναδιάρθρωση του χρέους. Λίγο νωρίτερα, ο Rainer Bruederle, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της Angela Merkel, δήλωσε ότι αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί.

Συγκεκριμένα, το IfW αναφέρει  ότι το νέο κούρεμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιστρέψει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμα επίπεδα. Ερωτηθείς για το εάν για να σωθεί η Ελλάδα οι επενδυτές θα πρέπει να υποστούν νέο κούρεμα ή απομείωση της αξίας των θέσεών τους, ο επικεφαλής του ινστιτούτου Joachim Scheide είπε: "Ναι, δεν νομίζω ότι η Ελλάδα μπορεί να σωθεί". 

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην Die Welt, ο R. Bruederle δήλωσε πως η αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια του επίσημου τομέα (δηλαδή των κυβερνήσεων και της ΕΚΤ) «είναι θέμα που θα μπορούσε να εξεταστεί υπό προϋποθέσεις». Σημείωσε πάντως πως κάτι τέτοιο δεν είναι της παρούσης.

Τη συζήτηση για νέο κούρεμα στο ελληνικό χρέος άνοιξε η Christine Lagarde. Από το Τόκιο, όπου διεξάγεται η ετήσια συνεδρίαση ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας, μιλώντας σε δημοσιογράφους, η επικεφαλής του ΔΝΤ έκανε λόγο για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ζητώντας παράλληλα επιμήκυνση του προγράμματος.

Την ίδια ημέρα, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble, επέμεινε στη γνωστή γραμμή Βερολίνου. Μιλώντας στο περιθώριο του συνεδρίου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κ. Schaeuble δήλωσε πως οι προτάσεις για ελληνικό κούρεμα είναι αντιπαραγωγικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v