Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπέρ της επιμήκυνσης η Lagarde

Η Ελλάδα πρέπει να πάρει την επιμήκυνση των δύο χρόνων που ζητάει προκειμένου να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, λέει η Lagarde. Χρειάζονται μειώσεις στα χρέη προτού προχωρήσει το πακέτο των 130 δισ. ευρώ.

Υπέρ της επιμήκυνσης η Lagarde
Η Ελλάδα πρέπει να πάρει την επιμήκυνση των δύο χρόνων που ζητάει προκειμένου να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, λέει η Christine Lagarde, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Χρειάζονται μειώσεις στα χρέη προτού προχωρήσει το πακέτο των 130 δισ. ευρώ.

"Μερικές φορές είναι καλύτερα να έχεις λίγο περισσότερο χρόνο", δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο. "Αντί της πρακτικής των εμπροσθοβαρών μέτρων, μερικές φορές είναι καλύτερα να υπάρχει λίγο περισσότερος χρόνος, δεδομένων των συνθηκών και του ότι πολλές χώρες ταυτόχρονα βιώνουν τις ίδιες πολιτικές με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων τους", είπε συγκεκριμένα. "Συνηγορήσαμε υπέρ αυτού για την Πορτογαλία, συνηγορούμε υπέρ αυτού για την Ισπανία και αυτό λέμε και για την Ελλάδα", τόνισε.

Τα σχόλια των αξιωματούχων του ΔΝΤ το τελευταίο διάστημα αφήνουν να εννοηθεί ότι το ταμείο θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει δέσμευση από τους Ευρωπαίους policymakers να βοηθήσουν την Ελλάδα με διάφορους τρόπους, από την απομείωση χρέους μέχρι την παροχή επιπλέον δανείων, προτού συμφωνηθεί η εκταμίευση της δόσης από την πλευρά του ΔΝΤ. Το ταμείο έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα δανείσει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα.

Αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα για τις νέες περικοπές στον προϋπολογισμό, η κ. Lagarde δήλωσε πως τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα είναι μόνο ένα μέρος αυτών που συζητιούνται. 

"Πρέπει επίσης να δούμε τη χρηματοδότηση και την κατάσταση του χρέους στη χώρα".


"Υπάρχει πρόοδος στην Ελλάδα"

Εξάλλου, η επικεφαλής του ΔΝΤ, μιλώντας χθες στο Bloomberg, αναγνώρισε ότι υπάρχουν καλές εξελίξεις στην Ελλάδα και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει πλησιάσει πολύ στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και πως σημειώνεται πρόοδος στην ανταγωνιστικότητα.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση της δημοσιογράφου του Bloomberg γιατί το ελληνικό πρόγραμμα αποτυγχάνει, απάντησε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να κρίνει κανείς κάτι τέτοιο, καθώς η τρόικα δεν έχει ολοκληρώσει την αποστολή της.

Πρόσθεσε ότι η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση πλησιάζουν όλο και πιο κοντά στον καθορισμό των μέτρων για τις επιπρόσθετες περικοπές και την αύξηση των εσόδων, "για να κλείσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα γι' αυτό το μέρος του προγράμματος".

H κ. Lagarde αναγνώρισε ότι υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν όσον αφορά τον έλεγχο του προγράμματος, αλλά απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστήριξε ότι είναι λάθος να υποθέτει κανείς πως το πρόγραμμα έχει αποτύχει.

"Όταν βλέπει κανείς τη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτελεστεί, πόσο κοντά είναι στο πρωτογενές έλλειμμα, και όταν βλέπει ότι κερδίζουν κάποια ανταγωνιστικότητα, όχι αρκετή ακόμα, ξεκάθαρα το κόστος εργασίας ανά μονάδα πρέπει να συνεχίσει να πέφτει. Παρ' όλα αυτά, αναμφίβολα παρατηρείται σημαντική πρόοδος" επισήμανε.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v