Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

VDSL: Σε αδιέξοδο ΕΕΤΤ, ΟΤΕ και εναλλακτικοί

Το δρόμο για τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πολύ πιθανό ότι θα πάρει η υπόθεση του δικτύου VDSL αφού οι εμπλεκόμενες πλευρές αδυνατούν να βρουν λύση.

  • της Μάρως Τσαντήλα
VDSL: Σε αδιέξοδο ΕΕΤΤ, ΟΤΕ και εναλλακτικοί
Το δρόμο για τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πολύ πιθανό ότι θα πάρει η υπόθεση του δικτύου VDSL, αφού οι εμπλεκόμενες πλευρές αδυνατούν να βρουν λύση, παρά την αισιοδοξία που καλλιεργήθηκε το προηγούμενο διάστημα για σύμπνοια του ΟΤΕ και των εναλλακτικών παρόχων.

Ωστόσο οι εξελίξεις μετά την έκδοση της απόφαση της Επιτροπής δείχνουν ότι ουσιαστικά ουδέποτε υπήρξε συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών. Παρότι ομονόησαν σε ό,τι αφορά την ανάγκη να παρέχουν όλοι οι πάροχοι την υπηρεσία ταυτόχρονα, φαίνεται ότι η ταύτιση απόψεων εξαντλήθηκε στο σημείο αυτό.

Μετά την Wind που έκανε την αρχή καταθέτοντας την διαφωνία της με την απόφαση της ΕΕΤΤ και τον ΟΤΕ που έφτασε να απειλεί με απόσυρση της επένδυσης ακολούθησαν Forthnet και Hellas on Line, διαφωνώντας επίσης τόσο με την ουσία της απόφασης της Επιτροπής όσο και με τον τρόπο που αυτή ελήφθη.

Οι εναλλακτικοί πάροχοι καταλογίζουν στην ΕΕΤΤ εγκατάλειψη της πρακτικής του ex ante (εκ των προτέρων) ελέγχου γεγονός που, όπως επισημαίνουν εγκυμονεί κινδύνους δημιουργίας νέων μονοπωλίων.

Forthnet: Ανάλυση της αγοράς τώρα

Ειδικότερα η Forthnet ζητά από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων να προχωρήσει άμεσα σε ανάλυση της αγοράς για τα προϊόντα χονδρικής στο VDSL προκειμένου να καθοριστούν οι κανόνες διάθεσης της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με την εταιρεία η λύση που προτείνεται μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα αφού η Forthnet εκτιμά ότι η ανάλυση της αγοράς μπορεί να ολοκληρωθεί σε διάστημα μόλις ενός μήνα. Από την πλευρά της εταιρείας τονίζεται με έμφαση ότι η ΕΕΤΤ έχει στο οπλοστάσιό της την νομική βάση προκειμένου να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Παράλληλα η Forthnet ζητά από την Επιτροπή να λάβει γνώση των επιστολών που έχουν ανταλλαγεί ανάμεσα στην ΕΕΤΤ και τον ΟΤΕ για το θέμα του VDSL. Όπως υπογραμμίζουν πηγές της εταιρείας βρισκόμαστε εν μέσω μιας επιστολογραφίας μεταξύ του ΟΤΕ και ΕΕΤΤ και δεν γνωρίζουμε βασικές παραμέτρους για ένα θέμα που μας αφορά άμεσα.

Από την πλευρά της Forthnet επισημαίνεται ότι, μεταξύ άλλων, παραμένουν εκκρεμή ζητήματα που αφορούν στις τιμές χονδρικής της υπηρεσίας, στο εφάπαξ τέλος ενεργοποίησης και κατάργησης της γραμμής VDSL κ.ά.

Σε περίπτωση που το αίτημά της δεν γίνει δεκτό η Forthnet αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, ως ύστατη λύση, να προσφύγει στα όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω της European Competitive Telecommunications Association (ECTA).

Hellas on Line: Καταστρατήγηση της ρύθμισης

Για καταστρατήγηση της ρύθμισης καθώς δεν ευθυγραμμίζεται με το ισχύον εθνικό και κοινοτικό ρυθμιστικό πλαίσιο κάνει λόγο η Hellas on Line επισημαίνοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες με στόχο τη διασφάλιση της δυνατότητας όλων των παικτών της αγοράς να προσφέρουν επί ίσοις όροις αντίστοιχες υπηρεσίες προς τους καταναλωτές.

Η Hellas on Line επισημαίνει ότι πριν δημοσιοποιηθούν τα οικονομικά πακέτα στο καταναλωτικό κοινό θα έπρεπε να προηγηθεί έλεγχος συμπίεσης περιθωρίου της χονδρικής προς λιανική (margin squeeze).

Η εταιρεία σημειώνει ότι η παράλειψη του απαιτούμενου ex ante ελέγχου συνιστά αλλαγή στάσης από την ΕΕΤΤ, θα οδηγήσει σε εξασθένιση του ανταγωνισμού αλλά θα δημιουργήσει και ένα νομικό προηγούμενο.

Η Hellas on Line, όπως και η Wind, επισημαίνει ότι από οικονομικό έλεγχο που διενήργησε η ίδια διαπίστωσε αρνητικό περιθώριο κέρδους με αποτέλεσμα το όποιο εμπορικό πακέτο λανσαριστεί στην αγορά, να καταστεί ζημιογόνο.

Wind: Ζητά εξηγήσεις 

Σημειώνεται ότι επιστολή προς την ΕΕΤΤ έχει στείλει εδώ και μέρες η Wind ζητώντας εξηγήσεις για την απόφαση την οποία στελέχη της εταιρείας έχουν χαρακτηρίσει πρωτοφανή, ρυθμιστικά παράνομη και τυπικά λανθασμένη.

Σύμφωνα με την Wind οι αναφορές της ΕΕΤΤ ότι η έγκριση δόθηκε για την ενθάρρυνση των επενδύσεων και για λόγους δημόσιου συμφέροντος συνιστούν πρωτοφανή απόφαση με την οποία ουσιαστικά καταργείται η εκ των προτέρων (ex ante) ρυθμιστική αρμοδιότητα της Αρχής να ελέγχει την εμπορική συμπεριφορά των παρόχων που έχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v