Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ζητάνε οι λιανέμποροι από την κυβέρνηση

Ελαστικοποίηση των ωρών εργασίας, χωρίς να θιγούν τα εργασιακά δικαιώματα, και διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας για τα καταστήματα γειτονιάς ζητά μερίδα του οργανωμένου λιανεμπορίου.

Τι ζητάνε οι λιανέμποροι από την κυβέρνηση
Ελαστικοποίηση των ωρών εργασίας, χωρίς να θιγούν τα εργασιακά δικαιώματα, διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας για τα καταστήματα γειτονιάς και άνοιγμα κάποιες Κυριακές μέσα στο έτος για τα τελευταία, που βρίσκονται στις τουριστικές περιοχές, ζητά μερίδα του οργανωμένου λιανεμπορίου.

Παράγοντες του κλάδου, μιλώντας στο Euro2day, τάχθηκαν υπέρ της εργασίας των έξι ημερών, όσες και οι ημέρες όπου λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα, σημειώνοντας με έμφαση ότι με την πρότασή τους αυτή -ας σημειωθεί ότι έχει τεθεί στην κυβέρνηση και από την τρόικα-, δεν επιδιώκουν να θίξουν τα δικαιώματα των υπαλλήλων των εμπορικών καταστημάτων.

Αντιθέτως, όπως υποστήριξαν στο Euro2day, μέσω αυτής της αλλαγής θα επιτευχθεί αφενός μείωση στο λειτουργικό κόστος, η οποία θα φέρει πτώση των τιμών, και αφετέρου θα υπάρξει καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού μέσα στην εβδομάδα προς όφελος των τελευταίων αφού -όπως υποστηρίζουν- θα αυξηθούν οι ώρες εργασίας για όσους δουλεύουν σήμερα 4ωρα (part time).

Σε ό,τι αφορά το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων γειτονιάς ή ευκολίας (convenience stores), η πρόταση που έχει γίνει είναι η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας τους.

Και αυτό γιατί το νομοθετικό πλαίσιο για τα καταστήματα γειτονιάς, τα οποία αποτελούν μετεξέλιξη του «μπακάλικου» για τους παλαιότερους και των σούπερ μάρκετ σε... mini συσκευασία για τους νεότερους, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, δεν είναι ευδιάκριτο ειδικά σε ό,τι αφορά το ωράριο λειτουργίας τους.

Αυτό το έχουν διαπιστώσει όσοι ζουν σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές, όπως η Κυψέλη, όπου ανθεί το συγκεκριμένο μοντέλο καταστημάτων, όπου κάποια εξ αυτών λειτουργούν από τις 8 το πρωί μέχρι τις 11 ακόμη και τις 12 το βράδυ και κάποια άλλα που ανήκουν απευθείας στο δίκτυο μιας αλυσίδας διατηρούν το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ.

Επίσης αρκετά εξ αυτών, τα οποία επί της ουσίας πωλούν σε γενικές γραμμές ό,τι πουλά και ένα μικρό σούπερ μάρκετ, λειτουργούν και τις Κυριακές.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Κυριακής, μερίδα εκπροσώπων του λιανεμπορίου τροφίμων τάσσεται υπέρ της λειτουργίας τους κάποιες Κυριακές τον χρόνο, αλλά η πρόταση αφορά όσα βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v