Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σμπώκος: "Δεν ήμουν εγώ! - Άλλον εννοούσε ο Άκης"

Τον ισχυρισμό ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος χρησιμοποιεί στις σημειώσεις του το όνομά του ως «κωδική ονομασία» άλλου προσώπου προβάλλει μεταξύ άλλων στον ανακριτή ο προφυλακισμένος πλέον Γιάννης Σμπώκος.

Σμπώκος: Δεν ήμουν εγώ! - Άλλον εννοούσε ο Άκης
Τον ισχυρισμό ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος χρησιμοποιεί στις σημειώσεις του το όνομά του ως «κωδική ονομασία» άλλου προσώπου προβάλλει μεταξύ άλλων στον ανακριτή επιχειρώντας να αντικρούσει το κατηγορητήριο ο προφυλακισμένος πλέον πρώην γ.γ. Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ Γιάννης Σμπώκος.

"Δεν γνωρίζω για ποιο λόγο ο υπουργός αναφέρεται στο όνομά μου. Ενδεχομένως μια ερμηνεία που μπορώ να δώσω είναι να αναφέρεται κωδικοποιημένα στο όνομά μου και στην πραγματικότητα να εννοεί κάποιον άλλον. Άλλωστε την τελευταία περίοδο -από την Άνοιξη του 2010 και μετά, ο πρώην υπουργός μου έδινε την εντύπωση ενός ανθρώπου που δεν ήταν σε ήρεμη ψυχολογική κατάσταση".

Ο Γιάννης Σμπώκος παραδέχεται ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος του ζητούσε χρήματα ωστόσο επισημαίνει οτι αυτό γινόταν γιατί ο πρώην υπουργός, ήταν σε δεινή οικονομική θέση αλλά και γιατί είκαζε ότι εκείνος είχε λάβει μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα.

"Κατά την συνάντησή μας μέσα στο 2010 μου ζήτησε να τον βοηθήσω οικονομικά γιατί είχε μεγάλη οικονομική ανάγκη και όχι επειδή του όφειλα χρήματα. Πιθανολογώ, με αφορμή κατάλογο που μου έδειχνε με εξοπλιστικά προγράμματα που διεκπεραιώθηκαν επί θητείας μου, ότι θεωρούσε και άφηνε υπονοούμενα για δήθεν κάτω από το τραπέζι συναλλαγές μου. Αυτά τα υπονοούμενα ήθελαν να δείξουν ότι πιθανά έχω χρήματα για να τον βοηθήσω".

Όπως επεσήμανε ο Γιάννης Σμπώκος στον ανακριτή μαζί του επικοινώνησε και η σύζυγος του Α. Τσοχατζόπουλου Βίκυ Σταμάτη, ζητώντας του "με απειλητικό τόνο" οικονομική βοήθεια. "Σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί μου η Β. Σταμάτη, με σαφείς και δυσνόητους υπαινιγμούς ζητούσε από εμένα να βοηθήσω το συζύγό της οικονομικά αφού και αυτός με είχε τιμήσει με την επιλογή μου ως Γενικό Διευθυντή Εξοπλισμών. Ο τόνος της φωνής της ήταν αυστηρός. Μου ζήτησε να τον βοηθήσω στην δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται χωρίς να διευκρινίσει αν εννοεί να το κάνω οικονομικά".

Ο Γιάννης Σμπώκος παραδέχεται στον ανακριτή ότι όταν κάηκε το αυτοκίνητο του γιού του θεώρησε υπεύθυνο τον πρώην υπουργό καθώς όπως λέει είχαν προηγηθεί απειλές. "Του το υπαινίχθηκα σε συνάντησή μας και μου απάντησε ότι "δεν έχω ιδέα".

Ο ανακριτής ρωτάει τον Γιάννη Σμπώκο για την σχέση του με τον Ευάγγελο Χρόνη, στέλεχος του ομίλου Λάτση. Ο κατηγορούμενος παραδέχεται ότι τον γνώρισε το 2000 ή το 2001 σε εγκαίνια ιντερνέτ καφέ που έγιναν από την ενορία του χωριού του στην Κρήτη παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Ο Πατριάρχης βρέθηκε εκεί στο πλαίσιο ευρύτερης επίσκεψης στην Κρήτη. "Η επόμενη φορά που τον συνάντησα ήταν στα πλαίσια παρουσίασης βιβλίου για κάποιο μουσείο, ίσως της Κρήτης, στο οποίο ήταν χορηγός ο όμιλος Λάτση και ήμουν και εγώ καλεσμένος με άλλους βουλευτές. Το τηλέφωνό του μου το είχε δώσει από τα προηγούμενα εγκαίνια. Είχε προηγηθεί συζήτηση για την κόρη μου η οποία τότε ήθελε να εισαχθεί στην ιατρική σε αμερικανικό πανεπιστήμιο και μου είχε πεί ότι μπορούσε να με βοηθήσει. Εδώ και αρκετά χρόνια δεν έχω επικοινωνία μαζί του".


Η απολογία της Γκούντρουν

Στην αγορά της κατοικίας στο Ψυχικό επικεντρώθηκαν οι ερωτήσεις του ανακριτή στην πρώην σύζυγο του Ακη Τσοχατζόπουλου, Γκούντρουν Μόλντενάουερ η οποία αφέθηκε ελεύθερη χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο μετα την απολογία της.

"Δεν αρνούμαι ότι το σπίτι στο Παλαιό Ψυχικό αγοράστηκε ως επί το πλείστον από εισοδήματα του τότε συζύγου μου, αρνούμαι όμως κατηγορηματικά ότι το τίμημα προερχόταν από παράνομη περιουσία και σε κάθε περίπτωση και αν αυτό συνέβαινε εγώ δεν μπορούσα να το γνωρίζω".

Η ίδια διαψεύδει τον συγκατηγορούμενό της Γιώργο Σαχπατζίδη ως προς τα αίτια που του ενέβασε 50.000 ευρώ το 2008. "Δεν είναι αληθές ότι αφορούσαν έπιπλο μου αξίας 50.000 ευρώ που είχα αγοράσει από την Ιταλία. Δεν τον γνωρίζω ούτε κατ' όψιν ούτε κατ' όνομα. Η αλήθεια είναι ότι ο πρώην σύζυγός μου με παρακάλεσε επιμόνως να στείλω τα χρήματα αυτά στο λογαριασμό που αυτός μου υπέδειξε γιατί όπως μου είπε είχε αγοράσει αυτός κάτι έπιπλα και δεν είχε χρήματα να τα πληρώσει. Εγώ δέχθηκα να τον εξυπηρετήσω με βαριά καρδιά και με την προϋπόθεση ότι θα μου τα επέστρεφε".


Ελεύθερος ο Ν. Καρατζάς του «Ιανού»

Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά τη δίωρη απολογία του ενώπιον στον ανακριτή ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας βιβλιοπωλείων «Ιανός Α.Ε.» Νικόλαος Καρατζάς.

Ο επιχειρηματίας κλήθηκε σε απολογία εξαιτίας των όσων αναφέρονται σε χειρόγραφες σημειώσεις του Άκη Τσοχατζόπουλου αλλά και λόγω ιδιωτικών συμφωνητικών από τα οποία προκύπτει οτι ο πρώην υπουργός είχε αγοράσει μετοχές της αλυσίδας βιβλιοπωλείων «Ιανός Α.Ε.» αξίας περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Καρατζάς υποστήριξε ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος του παρουσίασε ότι μεσολαβεί για λογαριασμό μεγάλης εφοπλιστικής οικογένειας της οποίας εταιρία με έδρα την Ελβετία ενδιαφερόταν να επενδύσει στην Ιανός Α.Ε.

Όπως ισχυρίστηκε όλα τα χρήματα (1,5 εκατ. ευρώ) χρησιμοποιήθηκαν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Στη συνέχεια, όμως όταν ο ίδιος αποφάσισε να ονομαστικοποιήσει τις μετοχές ώστε να μπορεί να μετάσχει σε δημόσιους διαγωνισμούς, ο Άκης Τσοχατζόπουλος -κατά τον κ. Καρατζά- δεν του αποκάλυπτε τα τελικά φυσικά πρόσωπα της ελβετικής εταιρίας.

Τότε, κατα τον κ. Καρατζά ο ίδιος του ζήτησε αναστροφή της πώλησης αυτής και του έδωσε πίσω το 1,5 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο ο πρώην υπουργός να του επιστρέψει τις μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v