Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαύρες προβλέψεις για ελληνικό έλλειμμα και χρέος

Προβλέψεις για το χρέος που δείχνουν την ανάγκη για κούρεμα κάνει το ΔΝΤ για την Ελλάδα. Βλέπει ύφεση 6% φέτος και χρέος 170,7%. Βάλλει ευθέως κατά της λιτότητας στην ΕΕ αναθεωρώντας τις προβλέψεις για παγκόσμια ανάπτυξη.

Μαύρες προβλέψεις για ελληνικό έλλειμμα και χρέος
Ζοφερές είναι οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια. Οι εκτιμήσεις μάλιστα για το χρέος φέτος είναι υψηλότερες απ' ό,τι είχε υπολογιστεί στην έκθεση του Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ εκτιμά πως η Ελλάδα θα εμφανίσει ύφεση 6% φέτος και 4% το 2013 και ανάπτυξη 3,5% το 2017, ενώ το έλλειμμα προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 7,5% φέτος και στο 4,7% το 2013. Το έλλειμμα θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται στο 3,4% το 2014 και θα υποχωρήσει στο 1,4% του ΑΕΠ το 2017.

Όπως αναφέρει το ΔΝΤ στις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία, στην Ελλάδα η βαθύτερη του αναμενομένου ύφεση και οι αστοχίες στην εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων «θα περιπλέξουν την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων για μείωση του ελλείμματος για μία ακόμα φορά». Ωστόσο, το κυκλικά προσαρμοζόμενο έλλειμμα (υπολογιζόμενη δηλαδή και η ύφεση ή η ανάπτυξη) θα συνεχίσει να εμφανίζει μεγάλες μειώσεις.

Το χρέος της χώρας αναμένεται να εκτιναχθεί στο 170,7% του ΑΕΠ το 2012 (στο 153,2% υπολογιζόταν προ εξαμήνου) και στο 181,8% του ΑΕΠ το 2013, από 165,4% το 2011.

Το χρέος θα αρχίσει εν συνεχεία να αποκλιμακώνεται πολύ αργά. Θα είναι 180,2% του ΑΕΠ το 2014, θα πέσει στο 174% του ΑΕΠ το 2015, στο 164,1% του ΑΕΠ το 2016 και στο 152,8% του ΑΕΠ το 2017. Υπενθυμίζεται ότι το 2020 θα πρέπει να είναι 120% του ΑΕΠ.

Η μεγάλη αυτή διαφορά, όπως είναι φανερό, είναι δύσκολο να καλυφθεί χωρίς κάποια αναδιάρθρωση. Σημειώνεται ότι μόλις χθες στέλεχος του ταμείου σημείωνε ότι "οι χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που κατέχουν, εάν το οικονομικό βάρος της χώρας αποδειχθεί μη βιώσιμο".

Η ανακεφαλαιοποίηση

Το ΔΝΤ εκτιμά επίσης πως τα συνολικά κόστη ανακεφαλαιοποίησης και εκκαθάρισης, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαιακών αναγκών που προκύπτουν από την απομείωση του χρέους της χώρας, ανέρχονται στο 25% του ΑΕΠ.

«Μέχρι στιγμής, το ΤΧΣ έχει πληρώσει κεφαλαιακή προκαταβολή στις τράπεζες που αντιστοιχεί στο 9% του ΑΕΠ, μέσω ομολόγων EFSF», σημειώνει το ταμείο.

Ο εφιάλτης της ανεργίας

Σε ό,τι αφορά την ανεργία στην Ελλάδα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί το 2012 στο 23,3%, ενώ το 2013 θα αυξηθεί στο 25,4%.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, στην Ευρώπη ο ένας στους δέκα εργαζόμενους αναμένεται να μείνει άνεργος το 2013. Στην Ελλάδα και στην Ισπανία, ο ένας στους 4 είναι άνεργος, ενώ γενικότερα σχεδόν το ήμισυ των νέων είναι άνεργο στην περιφέρεια της ευρωζώνης.

Υποβάθμιση εκτιμήσεων για την παγκόσμια οικονομία

Το ΔΝΤ προχώρησε επίσης σε υποβάθμιση των προβλέψεών του για την παγκόσμια ανάπτυξη, για δεύτερη φορά από τον Απρίλιο, προειδοποιώντας τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους νομοθέτες ότι η αποτυχία διόρθωσης των οικονομικών προβλημάτων θα παρατείνει την ύφεση. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η έκθεση του ΔΝΤ είναι ένα δριμύ κατηγορώ για τις κυβερνήσεις, οι οποίες υποτίμησαν τον αντίκτυπο της λιτότητας στην ανάπτυξη. Δίνει, παράλληλα, επιχειρήματα στους επικριτές της λιτότητας καθώς καταλήγει στο ότι οι προβλέψεις των κυβερνήσεων για τον αντίκτυπο της δημοσιονομικής λιτότητας στην ανάπτυξη ήταν συστηματικά υπεραισιόδοξες.

Το ΔΝΤ παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία από 28 χώρες βάσει των οποίων οι αποκαλούμενοι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές -που χρησιμοποιούνται από τις κυβερνήσεις για να υπολογιστεί ο αντίκτυπος των δημοσιονομικών περικοπών στην ανάπτυξη- υποτίμησαν τη ζημία για την οικονομία. «Οι πολλαπλασιαστές που χρησιμοποιήθηκαν για να διατυπωθούν προβλέψεις ανάπτυξης ήταν συστηματικά πολύ χαμηλοί από την αρχή της μεγάλης ύφεσης», αναφέρει το ΔΝΤ. Επισημαίνεται ότι όσο μικρότερος είναι ο πολλαπλασιαστής τόσο μικρότερος εμφανίζεται κι ο αντίκτυπος της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η παγκόσμια ανάπτυξη είναι πολύ ισχνή για να μειώσει τα επίπεδα ανεργίας και το λίγο momentum που υπάρχει προέρχεται κυρίως από τις κεντρικές τράπεζες, τονίζει το ΔΝΤ στο Παγκόσμιο Οικονομικό του Outlook, το οποίο δημοσιοποιήθηκε εν όψει της διετούς συνεδρίασής του, που θα πραγματοποιηθεί αυτήν την εβδομάδα στο Τόκιο.

«Ένα βασικό ζήτημα είναι εάν η παγκόσμια οικονομία απλώς προσκρούει σε ένα ακόμα ξέσπασμα αναταράξεων σε αυτό που πάντα περιμέναμε ότι θα είναι μια αργή και ανώμαλη ανάκαμψη, ή εάν η τρέχουσα επιβράδυνση έχει πιο διαρκή χαρακτηριστικά», αναφέρεται στην έκθεση.

«Η απάντηση εξαρτάται από το αν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί νομοθέτες θα αντιμετωπίσουν προληπτικά τις τεράστιες βραχυπρόθεσμες οικονομικές προκλήσεις τους».

Για το 2012, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αυξηθεί κατά μόλις 3,3%, έναντι του 3,5% που προέβλεπε τον Ιούλιο, ενώ τον επόμενο χρόνο προβλέπεται ανάπτυξη 3,6% έναντι 3,9% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.


*** Οι εκθέσεις του ΔΝΤ (στην αγγλική) επισυνάπτονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v