Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Θέλουμε 89 prior actions για τη δόση»

Η Ελλάδα πήρε δήλωση στήριξης από eurogroup αλλά και σαφές μήνυμα: εφαρμογή 89 δράσεων έως 18 Οκτωβρίου. Τι είπαν Γιούνκερ, Λαγκάρντ για δόση και χρέος. Το βλέμμα στη Μέρκελ. Όλοι μιλούν τώρα για επιμήκυνση λέει ο Στουρνάρας.

«Θέλουμε 89 prior actions για τη δόση»
Χαρήκαμε που μάθαμε ότι έγινε σημαντική πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες, σημείωσε ο επικεφαλής του eurogroup Ζ.Κλ. Γιούνκερ. «Καλούμε την τρόικα και την Ελλάδα να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις και να συμφωνήσουν στους τρόπους με τους οποίους θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2013 και του 2014 το συντομότερο δυνατό», τόνισε.

Ο ίδιος όμως χτύπησε και καμπανάκι. «Τονίσαμε επίσης ότι πριν από την επόμενη εκταμίευση η Ελλάδα πρέπει ξεκάθαρα να επιδείξει την ισχυρή θέλησή της να δεσμευτεί με το πρόγραμμα και τις 89 prior actions που συμφωνήθηκαν τον Μάρτιο. Ό,τι δεν έχει γίνει πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από τις 18 Οκτώβρη, το αργότερο», σημείωσε.

Δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο επικεφαλής του eurogroup τόνισε ότι «μας διαβεβαίωσαν για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, χτίζοντας στην προσαρμογή που ήδη επιτεύχθηκε στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας».

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση από κοντά και είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις όταν η έκθεση της τρόικας ολοκληρωθεί», συμπλήρωσε.

Ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ έσπευσε να δώσει και προσωπικό τόνο, σημειώνοντας: «Προσωπικά είμαι εντυπωσιασμένος από την επίδοση της ελληνικής κυβέρνησης, από τη διάθεση των κομμάτων που τη στηρίζουν να κάνουν ό,τι απαιτείται για να απαντήσουν στις ανάγκες».

Στουρνάρας: Όλοι μιλούν πια για την επιμήκυνση

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Στουρνάρας στάθηκε στο γεγονός ότι η επέκταση του ελληνικού προγράμματος κατά δύο χρόνια πλέον συζητείται από όλους τους δανειστές μας. Σημείωσε ότι η παράταση μπορεί να δοθεί χωρίς επιπλέον χρήματα από την ευρωζώνη και ξεκαθάρισε ότι στόχος παραμένει η χώρα να έχει λόγο χρέος προς ΑΕΠ το 2020 στο 120%.
 
Όλες οι ασκήσεις που κάνουμε λαμβάνουν υπόψη ότι το πρόγραμμα θα κρατήσει έως το 2016, δηλώνει. «Η επέκταση θα δοθεί παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα παραμένει φοβερά εμπροσθοβαρές».

Ερωτηθείς για το τι είπαν οι υπόλοιποι υπουργοί οικονομικών, σημείωσε ότι «μόλις ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις, δεν υπάρχει ακόμα απόφαση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, οι χώρες που ήταν ιδιαίτερα αυστηρές στην τοποθέτησή τους για την Ελλάδα ήταν η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Μάλτα, ενώ βεβαίως σκληρή γραμμή ακολούθησαν και η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία.

Σημειώνεται ότι η επέκταση του προγράμματος για δύο χρόνια θα δημιουργούσε χρηματοδοτικό κενό 12 δισ. ευρώ. Αυτό μπορεί να καλυφθεί από τα 8 δισ. ευρώ από κονδύλια του ΔΝΤ που υφίστανται για την περίπτωση μεγαλύτερης ύφεσης αλλά και από τη σημαντική μείωση των τόκων, ως αποτέλεσμα της πτώσης των επιτοκίων από τα δάνεια του EFSF.


Το βλέμμα στη Μέρκελ

Το βλέμμα τώρα στρέφεται στην επίσκεψη της Μέρκελ. Όπως έγραψε χθες το euro2day.gr η καγκελάριος έρχεται στην Αθήνα με συγκεκριμένη ατζέντα. Μάλιστα, ήδη από χθες τόσο ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσαν να προσγειώσουν τις υψηλές προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί ξεκαθαρίζοντας ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης περνά από την έκθεση της τρόικας.


Λαγκάρντ: «Σφίγγα» για το χρέος

Είναι ξεκάθαρο ότι έχει γίνει πρόοδος, σημειώνει η Κρ. Λαγκάρντ. «Πρέπει να γίνουν αρκετά σε όλα τα μέτωπα, δημοσιονομικό, μεταρρυθμίσεις και χρέος, δουλεύουμε όλοι γι' αυτό. Η αποστολή του ταμείου που είναι τμήμα της τρόικας δεν θα πάει στο Τόκιο. Θα μείνει στην Αθήνα για κάνει τη δουλειά που πρέπει».

Αναφορικά με το χρέος της χώρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι δεν υπήρξαν ακριβή νούμερα. Δεν μπορούμε να πούμε για συγκεκριμένους αριθμούς για το πού θα βρίσκεται το 2020 καθώς τα επιμέρους δεδομένα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Διεθνή πρακτορεία, πάντως, μετέδωσαν χθες ότι σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο το χρέος της Ελλάδας θα είναι 150% του ΑΕΠ αντί 146% που αναμενόταν τον περασμένο Μάρτιο.

Μιλώντας για τις καθυστερήσεις στις συζητήσεις, η Κρ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι «πάντα οι διαπραγματεύσεις αυτού του είδους είναι δύσκολες. Η ομάδα μου ακολουθεί τις θέσεις του ταμείου, δεν υπάρχει διαφορά σε αυτές σε σχέση με όσα πιστεύει το ταμείο. Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες σε αυτές τις περιπτώσεις».

Αναφορικά με την Ισπανία, η διευθύντρια του ΔΝΤ σημείωσε ότι «στέλνουμε την ομάδα μας αμέσως μετά την ετήσια συνάντηση στο Τόκιο στα τέλη της εβδομάδας για την πρώτη αξιολόγηση των αλλαγών στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος εκτιμούμε εκ του μακρόθεν ότι προχωρά καλά».

Για την Πορτογαλία τόνισε ότι θα εισηγηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του ταμείου την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Όσο για την Κύπρο, ξεκαθάρισε ότι το ταμείο θα βρίσκεται στο νησί στο δεύτερο 15νθήμερο του Οκτωβρίου.


Ρεν: Υπάρχει διάθεση να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα

Όταν πριν από 2,5 χρόνια η Ελλάδα έμεινε εκτός αγορών δεν είχαμε εργαλεία για οικονομική βοήθεια, σημείωσε ο Όλι Ρεν. Ξεκινήσαμε με τους πρώτους μηχανισμούς. Σήμερα έχουμε τον ESM, που είναι σημαντική επιτυχία για την Ευρώπη. Υπάρχει τείχος προστασίας με ισχυρή δύναμη.

Το eurogroup αναγνώρισε την πρόοδο που υπάρχει στην Ισπανία και στην Ελλάδα. Ειδικά για την Ελλάδα, υπάρχει πρόθεση από τη χώρα να συμφωνήσει για τα μέτρα που θα την οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη και να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα το συντομότερο δυνατό. 

Ο ίδιος πάντως κράτησε σιβυλλική στάση όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να σπάσει η δόση των 31,5 δισ. ευρώ, υποστηρίζοντας ότι «τα θέματα συζητιούνται».


Πράσινο φως για την Πορτογαλία

Το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Πορτογαλία και την επιμήκυνση έδωσε το eurogroup. Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Το eurogroup καλωσορίζει το συμπέρασμα της πέμπτης αποστολής της τρόικας ότι το πρόγραμμα της Πορτογαλίας παραμένει σε μεγάλο βαθμό σε τροχιά. Αναγνωρίζοντας τη μέχρι τώρα ικανοποιητική εφαρμογή των συμφωνηθέντων όρων και τον δημοσιονομικό αντίκτυπο της ταχύτερης από ό,τι αναμενόταν εξισορρόπησης της πορτογαλικής οικονομίας, το eurogroup συναινεί με τη συμφωνία μεταξύ των αρχών και της τρόικας για τους αναθεωρημένους στόχους, σε συνδυασμό με την αναθεωρημένη πρόταση του Συμβουλίου αναφορικά με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Tο eurogroup έλαβε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις για την αποφασιστικότητα της πορτογαλικής κυβέρνησης να επιτύχει τους αναθεωρημένους δημοσιονομικούς στόχους.

Στο πλαίσιο αυτό, το eurogroup καλωσορίζει την αποφασιστική δράση που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη γρήγορη αντικατάσταση των αυξήσεων στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης με άλλα ισοδύναμα μέτρα.

Tο eurogroup σημειώνει με ικανοποίηση ότι η προετοιμασία της κυβέρνησης για επιστροφή στις αγορές το 2013 ικανοποιήθηκε πρόσφατα με επιτυχία. Μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων εθνικών διαδικασιών, ενέκρινε την επόμενη δόση 0,8 δισ. ευρώ από τον EFSF και προσβλέπει στην υιοθέτηση των απαραίτητων νομικών κειμένων από το Ecofin, που θα ανοίξουν τον δρόμο για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ από τον EFSM και την έγκριση της δόσης του 1,5 δισ. ευρώ από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ στο τέλος του μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v