Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατέθεσαν Βενιζέλος και Παπακωνσταντίνου

Σε κατάθεση από τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη κλήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο οι πρώην υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Κατέθεσαν Βενιζέλος και Παπακωνσταντίνου
Σε κατάθεση από τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη κλήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο οι πρώην υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελος Βενιζέλος οι οποίοι εμφανίζονται να εμπλέκονται στην "διαδρομή" της αποκαλούμενης " λίστας Λαγκάρντ" από το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας μέχρι το ΣΔΟΕ.

Οι δύο πολιτικοί κλήθηκαν με την ιδιότητα του μάρτυρα στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργείται προκιμένου να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι για την επί διετία μή αξιοποίηση της λίστας με τους περίπου 2.000 Έλληνες που έχουν λογαριασμούς στην τραπεζα HSBC της Ζυρίχης.

Εν τω μεταξύ το θέμα της "λίστας Λαγκάρντ" απασχόλησε και τον προιστάμενο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανόλη Σφακιανάκη κατα την συνάντηση που είχε με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο οποίος προίσταται επί οικονομικών θεμάτων κ. Νίκο Παντελή.

Με αφορμή την συνάντησή του επί άλλου ζητήματος με τον κ. Σφακιανάκη, ο κ. Παντελής τον ρώτησε αν η υπηρεσία του μπορεί να ελέγξει την γνησιότητα της λίστας, εάν δηλαδή έχουν σβηστεί ή προστεθεί εκ των υστέρων ονόματα σε αυτή. Η απάντηση που έλαβε από τον κ. Σφακιανάκη ήταν κατηγορηματικά θετική.

Παράλληλα, οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης παρέδωσαν στον προϊστάμενο τους κ. Ν. Παντελή, αναφορά με όλες τις ενέργειες που έχουν προβεί το τελευταίο διάστημα στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης που αφορά την "λίστα Λαγκάρντ".

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος επικοινώνησε μέσα στο σαββατοκύριακο με δική του πρωτοβουλία με τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Γρ. Πεπόνη και ζήτησε να συναντηθούν προκειμένου να συμπεριληφθεί στην δικογραφία της προκαταρκτικής εξέτασης για πιθανές ευθύνες υπηρεσιακών προσώπων για το θέμα της λεγόμενης «λίστας» που διενεργεί ο οικονομικός εισαγγελέας και δική του κατάθεση στην οποία περιλαμβάνονται όσα έχει πει δημόσια για το θέμα.

Η πρωτοβουλία αυτή του κ. Βενιζέλου, όπως και η επιστολή του στον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με την οποία ζήτησε να ενημερώσει ο ίδιος την Επιτροπή, συνιστούν εφαρμογή της απόφασής του να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στο ζήτημα αυτό για να σταματήσει η ισοπέδωση, η συνωμοσιολογία και η δημαγωγία.

Η συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον κ. Πεπόνη δεν ανακοινώθηκε από σεβασμό στη μυστικότητα της διαδικασίας της προκαταρκτικής εξέτασης. Εφόσον όμως η πληροφορία αυτή μεταδίδεται, η επιφύλαξη αυτή έχει αρθεί στην πράξη.

Σ. Στασινόπουλος: Δεν είδα τη λίστα Λαγκάρντ

«Δεν έχει συνταχθεί από το ΣΔΟΕ λίστα με πολιτικά πρόσωπα» δήλωσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Στυλιανός Στασινόπουλος.

Ο κ. Στασινόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, διευκρίνισε ωστόσο ότι «αν και δεν υπάρχει λίστα ως δημόσιο έγγραφο, υπάρχουν διάσπαρτα στοιχεία από διάφορες διευθύνσεις» επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο ότι πράγματι διεξάγεται έρευνα για πολιτικά πρόσωπα.

Αναφορικά με την «λίστα Λαγκάρντ» με τους περίπου 2.000 Έλληνες καταθέτες σε τράπεζα του εξωτερικού, ο κ. Στασινόπουλος υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της καθώς μόλις ήρθε στα χέρια του το σχετικό υλικό το διαβίβασε στον εισαγγελέα κ. Πεπόνη. «Συγκάλεσε σύσκεψη και ρώτησα έναν έναν τους διευθυντές μου αν έχει ακούσει κάτι για την λίστα. Μου είπαν όχι. Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η σύσκεψη, χτύπησε η πόρτα του γραφείου μου και ήρθε ο κ. Κανελλόπουλος διευθυντής οργάνωσης του Πρωθυπουργικού γραφείου. Διέκοψα προσωρινά τη σύσκεψη και μου έδωσε ένα διαβιβαστικό και ένα φάκελο, τον οποίο παρέλαβα επίσημα.

Ο κ. Κανελλόπουλος δεν μου είπε τι περιείχε ο φάκελος. Τον άνοιξα και είδα μέσα ένα φλασάκι. Επειδή θεώρησα ότι είναι κάτι σημαντικό το έδωσα αμέσως στον οικονομικό εισαγγελέα Πεπόνη, χωρίς να το επεξεργαστώ περαιτέρω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ.

Τέλος, ο κ. Στασινόπουλος ενημέρωσε την αρμόδια Επιτροπή ότι έχει ήδη συνταχτεί εισαγγελική παραγγελία και η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής θα κάνει τους ελέγχους για τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην λίστα υπό την καθοδήγηση του εισαγγελέα.

Αποστάσεις Κλαδά από Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου για τη λίστα

Αποστάσεις από τους πρώην Υπουργούς Οικονομικών κ.κ.Βαγγέλη Βενιζέλο και Γιώργο Παπακωνσταντίνου, καθώς και από τον διάδοχό του στο ΣΔΟΕ κ. Ιωάννη Διώτη για τον χειρισμό της «λίστας Λαγκάρντ», πήρε ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Σπύρος Κλαδάς, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για νόμιμο αποδεικτικό στοιχείο.

Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο κ. Κλαδάς υποστήριξε ότι : «Δεν βλέπω νομικό λόγο για τον οποίο δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η λίστα Λαγκάρντ για έλεγχο. Αποτελούσε βάση πληροφορίας που θα προκαλούσε ρεαλιστικό φορολογικό έλεγχο για το κράτος. Υπάρχει κοινοτική οδηγία που το επιτρέπει». «Εγώ θα ξεκίναγα έλεγχο χτες», σημείωσε ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ.

Παράλληλα, ο κ. Κλαδάς άφησε αιχμές για την «άτυπη» παράδοση και παραλαβή της λίστας από τον κ. Παπακωνσταντίνου στον κ. Διώτη και εν συνεχεία στον κ. Βενιζέλο σημειώνοντας ότι «άτυπη παράδοση αρχείου δεν μπορεί να γίνει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v