Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα πρώτα deals "ζεσταίνουν" την αγορά

Με θετικότερη ματιά βλέπει την ελληνική οικονομία η αγορά. Κυνήγι ευκαιριών από ξένα και εγχώρια funds. Τα ντιλ που "ψήθηκαν" και η κινητικότητα για συμφωνίες πέρα από τις τράπεζες. Ο ρόλος των ιδιωτικοποιήσεων.

Τα πρώτα deals ζεσταίνουν την αγορά
«Είμαστε fund που προέρχεται από ελληνικά κεφάλαια (κυρίως εφοπλιστικά, τα οποία είναι παρκαρισμένα στο εξωτερικό) και έχουμε την πρόθεση να επενδύσουμε στην ελληνική οικονομία σε μακροπρόθεσμη βάση. Πιστεύουμε πως οι αποτιμήσεις είναι χαμηλές και εξετάζουμε να τοποθετηθούμε με μακροπρόθεσμη προοπτική σε εταιρείες που για κάποιο λόγο ξεχωρίζουν από τις άλλες, λόγω είτε του εξαγωγικού τους χαρακτήρα, είτε του αποτελεσματικού τρόπου αντιμετώπισης της κρίσης, είτε…».

Με αυτό το story στελέχη δύο τουλάχιστον funds χτυπούν την πόρτα αρκετών εισηγμένων στο Χ.Α. προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο της απόκτησης σοβαρού ποσοστού σε αυτές.

Κάμποσα άλλα funds με ξένη -όπως δηλώνουν- χρηματοδότηση σαρώνουν την ελληνική αγορά, αναζητώντας ευκαιρίες μέσα στην κρίση

Πόσες από αυτές τις περιπτώσεις θα αποδειχτούν «σοβαρές», ή έστω πόσες από αυτές τις κινήσεις θα καταλήξουν σε συμφωνία είναι κάτι που μένει να αποδειχτεί στο μέλλον…

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι προφανές πως ο τρόπος με τον οποίο βλέπουν οι επενδυτές τις ελληνικές εταιρείες έχει αλλάξει προς το καλύτερο το τελευταίο χρονικό διάστημα, χωρίς φυσικά κανένας να παραγνωρίζει τον υψηλό κίνδυνο που εξακολουθεί να διατρέχει η χώρα.

Ενδεικτικό άλλωστε είναι τελευταία έχουν ξεκινήσει κάποια deals στην εγχώρια αγορά, πέρα από τις γνωστές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.

Τον προηγούμενο μήνα, το καναδικό fund της Fairfax κατέβαλε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει μειοψηφικό ποσοστό στη Eurobank Properties, προσβλέποντας σε κάποιες θετικές μακροπρόθεσμες προοπτικές στην εγχώρια αγορά ακινήτων, όπως τουλάχιστον οι άνθρωποι του συγκεκριμένου fund διεμήνυσαν.

Επίσης, ξένο fund υπέγραψε προσύμφωνο για την εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών της Eurodrip, ενώ παράλληλα είχαμε:

• Την «ιδιωτικοποίηση» της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη.
• Την πώληση του 17% της Αιολικής Επενδυτικής που κατείχε η Proton Bank.
• Πληροφορίες που φέρουν τον εφοπλιστή Β. Ρέστη να ενδιαφέρεται για την εξαγορά μεγάλου ποσοστού στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών Forthnet.
• Τη συνέχιση (εδώ και πολλούς μήνες) των συνομιλιών μεταξύ Folli Follie και Ελβετών για την εξαγορά των ΚΑΕ,
• Φημολογία στην τραπεζική αγορά (και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Alpha Bank) για πιθανό αναβαθμισμένο ρόλο του Κατάρ κ.ά.

Το όλο κλίμα θερμαίνεται περισσότερο και από τη διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να επισπεύσει τις ιδιωτικοποιήσεις. Το ρόδι έσπασε με την πώληση του ακινήτου του Διεθνούς Κέντρου Τύπου στη Lamda Development, ενώ σειρά παίρνουν τα κρατικά λαχεία, ο ΟΠΑΠ, ο κλάδος της ενέργειας κ.ά.

Αν σε όλα αυτά προστεθούν το rebound του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας αλλά και η άνοδος των τιμών των ελληνικών κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, τότε συμπληρώνεται μια κινητικότητα που έχει αρχίσει να επηρεάζει τους πλέον αισιόδοξους.
Χρηματιστηριακοί πάντως και λοιποί παράγοντες συνιστούν αυτοσυγκράτηση, προειδοποιώντας πως η όποια βελτίωση του κλίματος πάει να ξεκινήσει είναι και εύθραυστη και εύκολα αναστρέψιμη…


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v