Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΔΟΕ: Διπλή "φάκα" για τις λίστες

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ βρίσκονται ήδη οι περιβόητες λίστες, τόσο των 54.246 φορολογουμένων που έβγαλαν στο εξωτερικό περισσότερα από 22 δισ. ευρώ όσο και η λίστα Λαγκάρντ με τα 1.991 πρόσωπα.

ΣΔΟΕ: Διπλή φάκα για τις λίστες
Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ βρίσκονται ήδη οι περιβόητες λίστες, τόσο των 54.246 φορολογουμένων που έβγαλαν στο εξωτερικό περισσότερα από 22 δισ. ευρώ, όσο και η λίστα Λαγκάρντ με τα 1.991 πρόσωπα που διατηρούσαν καταθέσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην HSBC Γενεύης.

Η λίστα Λαγκάρντ ανατέθηκε από τον οικονομικό Εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη απευθείας και αποκλειστικά στον προϊστάμενο της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ Αττικής Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Παναγιωτόπουλος θα ενημερώνει απευθείας και μόνο τον κ. Πεπόνη, παρακάμπτοντας ακόμα και τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Στέλιο Στασινόπουλο.

Εντός των ημερών ο κ. Παναγιωτόπουλος αναμένεται να συστήσει μια ειδική ομάδα ελεγκτών η οποία θα επιφορτιστεί αποκλειστικά με τους 1.991 της λίστας Λαγκάρντ, επιστρατεύοντας όλα τα ελεγκτικά εργαλεία, που ξεκινούν από διασταυρώσεις δηλωθέντων εισοδημάτων και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και φτάνουν έως τη διενέργεια «άσχετων» με τη λίστα ελέγχων. 

Οι έρευνες για τη λίστα των 54.246 προσώπων

Όσον αφορά τη λίστα των 54.246 προσώπων, το ΣΔΟΕ φαίνεται πως έχει μείνει ένα βήμα πίσω, καθώς δεν έχει ακόμα στη διάθεσή του τα αποτελέσματα της διασταύρωσης που διενήργησε η ΓΓΠΣ με τα δηλωθέντα εισοδήματα και από την οποία προέκυψαν 15.000 φορολογούμενοι οι οποίοι δεν μπορούν να καλύψουν μεταφορές κεφαλαίων ύψους 5 δισ. ευρώ.

Το ΣΔΟΕ ξεκινά ελέγχους χωρίζοντας σε τρεις κατηγορίες τους 54.246 της λίστας. Στην πρώτη υπολίστα θα βρεθούν όσοι έβγαλαν περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό με τόπο κατοικίας την Αττική, στη δεύτερη όσοι έβγαλαν περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ και στην τρίτη θα καταγραφούν όσοι έστειλαν περισσότερα από 200.000 ευρώ με τόπο κατοικίας την περιφέρεια.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στη λίστα περιλαμβάνεται και μία υπήκοος Βουλγαρίας, η οποία μένει στην Ελλάδα και έβγαλε στο εξωτερικό 4 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, όμως, η ΓΓΠΣ προετοιμάζει ραβασάκια για τους 15.000 με τα οποία θα τους καλέσει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις αποκαλύπτοντας τα κρυφά εισοδήματα και καταβάλλοντας φόρο 45%. Στην αντίθετη περίπτωση θα υποβληθούν σε εξονυχιστικό έλεγχο.

Όσον αφορά τη λίστα των πολιτικών προσώπων, ο πλήρης κατάλογος των ελεγχομένων βρίσκεται στα χέρια του Οικονομικού Εισαγγελέα Γ. Πεπόνη, ο οποίος δίνει τις ανάλογες εισαγγελικές παραγγελίες.

Τέλος, για τη λίστα των 400 Ελλήνων οι οποίοι κατέχουν ακίνητα στο Λονδίνο, έχει εκδοθεί εισαγγελική παραγγελία για έλεγχο πόθεν έσχες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v