Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέλος στα τεκμήρια για μισθωτούς, συνταξιούχους

Το τέλος των τεκμηρίων για μισθωτούς και συνταξιούχους σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών καθώς από το 2013 με το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο καταργείται ο τεκμαρτός προσδιορισμός των εισοδημάτων τους.

Τέλος στα τεκμήρια για μισθωτούς, συνταξιούχους
Το τέλος των τεκμηρίων για μισθωτούς και συνταξιούχους σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς από το 2013 με την πλήρη εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου καταργείται ο τεκμαρτός προσδιορισμός των εισοδημάτων τους.

Αντίθετα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες όχι μόνο δεν μπορούν να προσδοκούν σε κατάργηση των τεκμηρίων, αλλά κι οι εισηγήσεις που δέχεται ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης αφορούν την αυστηροποίησή τους.

Σήμερα, σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, ιδιωτικά σχολεία και οικιακό προσωπικό προσδιορίζουν το τεκμαρτό εισόδημα. Αν το τεκμαρτό είναι μεγαλύτερο από το δηλωθέν, ο φόρος βγαίνει από τα τεκμήρια, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα, εφόσον έχουν στην κατοχή τους ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο, να κινδυνεύουν να πιαστούν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων και να έχουν τρεχάματα με την εφορία.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι η εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, όπου θα αποτυπώνονται εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία, ακυρώνει την ανάγκη των τεκμηρίων τουλάχιστον για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα διατηρηθούν ως μία ακόμα δικλίδα ασφαλείας έναντι της φοροδιαφυγής.

Παράλληλα, θα δοθούν κίνητρα στους φορολογούμενους ώστε να ζητούν αποδείξεις από ελεύθερους επαγγελματίες, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην αποκάλυψη των πραγματικών τους εισοδημάτων.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, γιατρούς, εστιατόρια, μπαρ, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα, δημιουργώντας έτσι ουσιαστικό κίνητρο να τις απαιτούν οι φορολογούμενοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v