Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Φευγάτο" χρήμα ανακάλυψε το ΥΠΟΙΚ

Ελάτε μόνοι σας και πληρώστε φόρο 45% για τα εισοδήματα που βγάλατε στο εξωτερικό, αλλά δεν τα έχετε δηλώσει στην εφορία, γιατί θα έρθουμε εμείς για τακτικό έλεγχο και θα ανακαλύψουμε και τα υπόλοιπα.

Φευγάτο χρήμα ανακάλυψε το ΥΠΟΙΚ
Ελάτε μόνοι σας και πληρώστε φόρο 45% για τα εισοδήματα που βγάλατε στο εξωτερικό, αλλά δεν τα έχετε δηλώσει στην εφορία, γιατί θα έρθουμε εμείς για τακτικό έλεγχο και θα ανακαλύψουμε και τα υπόλοιπα που έχετε κρυμμένα στην τράπεζα ή αλλού.

Αυτό θα είναι το μήνυμα, γραμμένο κομψά, στο ραβασάκι που θα λάβουν μέχρι το τέλος του μήνα 15.000 φορολογούμενοι οι οποίοι πιάστηκαν στην τσιμπίδα των διασταυρώσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ανάμεσα στη λίστα των 54.246 φορολογουμένων, που έβγαλαν από το 2009 και μετά στο εξωτερικό συνολικά κεφάλαια ύψους 22 δισ. ευρώ.

Οι διασταυρώσεις έβγαλαν λαβράκι και οι 15.000 φορολογούμενοι συνολικά δεν μπορούν να δικαιολογήσουν κεφάλαια 5 δισ. ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες θα λάβουν προσωπική επιστολή με το ταχυδρομείο ή με email με την οποία θα έχουν δύο εναλλακτικές: είτε να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση αποκαλύπτοντας τα κρυμμένα εισοδήματα και να πληρώσουν φόρο 45%, δεδομένου ότι πρόκειται για αποκλίσεις πάνω από 100.000 ευρώ για τον καθένα, είτε να υποστούν τακτικό έλεγχο με άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Στο υπουργείο Οικονομικών, υπ’ όψιν του αρμόδιου υφυπουργού Γ. Μαυραγάνη, ετέθησαν διαφορετικές εισηγήσεις. Η μία αφορούσε το 45άρι και την απειλή τακτικού ελέγχου, η άλλη την επιβολή ενός συμβιβαστικού φόρου της τάξεως του 10% για να τρέξουν οικειοθελώς οι φοροφυγάδες χωρίς να τρομάξουν.

Η εντολή που δόθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον κ. Μαυραγάνη ήταν να εξαντληθεί η αυστηρότητα των νόμων, δεδομένου ότι πρόκειται για καραμπινάτη φοροδιαφυγή. Αν, παρ’ όλα αυτά, κάποιος φορολογούμενος μπορεί να αποδείξει ότι πρόκειται για νόμιμα κεφάλαια, τα οποία έχουν φορολογηθεί προφανώς, έχει τη δυνατότητα να δώσει αποδείξεις γι' αυτό και να γλιτώσει τη φοροκαμπάνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν στα 5 δισ. ευρώ των κρυμμένων εισοδημάτων επιβληθεί φόρος 45%, τότε το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να προσδοκά έσοδα 2,250 δισ. ευρώ. Αρκεί οι φορολογούμενοι να πληρώσουν ή να προχωρήσουν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και να μην μπουν και αυτές οι οφειλές στον κουβά των ληξιπρόθεσμων χρεών, που φτάνουν πια τα 49 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v