Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ακυρώνει" στην πράξη την επιμήκυνση η τρόικα

Να ανέβουν στα 9,5 δισ. ευρώ τα μέτρα του 2013 ζητά η τρόικα κάνοντας "εμπροσθοβαρές" το πακέτο. Βλέπουν ύφεση 5% αντί 3,8% τη νέα χρονιά ανατρέποντας το μακροοικονομικό σενάριο. Αισιόδοξος δηλώνει ο Στουρνάρας στην Bild.

Ακυρώνει στην πράξη την επιμήκυνση η τρόικα
Δύο δισ. ευρώ πρόσθετες περικοπές το 2013 και μία μονάδα επιπλέον ύφεσης φαίνεται πως είναι δύο από τις βασικές διαφωνίες μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, η τρόικα πιέζει ώστε την επόμενη χρονιά οι συνολικές περικοπές δαπανών να φτάσουν τα 9,5 δισ. ευρώ έναντι 7,5 δισ. ευρώ που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, κάνοντας απολύτως εμπροσθοβαρή την υλοποίηση του νέου πακέτου μέτρων, σε μια χρονική στιγμή όπου η Ελλάδα ζητά επιμήκυνση για να απλωθούν τα μέτρα σε τέσσερα χρόνια αντί σε δύο.

Τις πιέσεις αυτές προσπαθεί να αποκρούσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, δεδομένου ότι, όπως υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη, θα οδηγήσουν σε περαιτέρω διεύρυνση της ύφεσης, απομακρύνοντας περισσότερο τις όποιες προοπτικές επανόδου της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Διαφωνία υπάρχει και στο μακροοικονομικό σενάριο, όπου η τρόικα εκτιμά ότι η ύφεση το 2013 θα είναι 5% όταν η πρόβλεψη που έχει ενσωματωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αφορά ύφεση 3,8%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ύφεση, πέραν των επιπτώσεων στην πραγματική οικονομία και στην ανεργία, επηρεάζει άμεσα και τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ, επιβαρύνοντας περισσότερο τη βιωσιμότητα του χρέους.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν παράλληλα ότι συνολικά στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ η τρόικα εξακολουθεί να απορρίπτει ή να θέλει περισσότερες διευκρινίσεις για μέτρα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά την προοπτική εκταμίευσης της δόσης, κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ σημείωνε με νόημα ότι "δεν μπορεί να μη δοθεί η δόση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου", υπό την έννοια ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου βρίσκονται σε οριακή κατάσταση.

Το ραντεβού Στουρνάρα - τρόικας και η μετάβαση στο Μέγαρο Μαξίμου

"Δουλεύουμε με ορίζοντα το eurogroup. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν μέχρι τη Δευτέρα", δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση με την τρόικα.

Η ίδια πηγή κράτησε διακριτικές αποστάσεις ασφαλείας στην ερώτηση αν θα υπάρχει συμφωνία για το πακέτο έως τη Δευτέρα, ενώ στην ερώτηση αν μπορεί να γίνει η εκταμίευση της δόσης έως το τέλος Οκτωβρίου η απάντηση ήταν "βλέποντας και κάνοντας".

Στις συζητήσεις, εκτός από το πακέτο, συμπεριλήφθηκαν κι οι διαρθρωτικές αλλαγές, όπου εξετάζονται μέτρα τα οποία δεν έχουν υλοποιηθεί και περιλαμβάνονται στο μνημόνιο όσο και νέες διαρθρωτικές αλλαγές.

Την Πέμπτη θα υπάρξει νέα συνάντηση της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο. Στη συνάντηση της Τετάρτης συμμετείχαν οι Στουρνάρας, Σταϊκούρας, Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς.

Χαρακτηριστικό του πυρετού των διαβουλεύσεων είναι ότι ο Γ. Στουρνάρας αμέσως μετά αναχώρησε για το Μέγαρο Μαξίμου για να δει τον Αντώνη Σαμαρά.

"Το κενό είναι αρκετά μεγάλο, αλλά θα το καλύψουμε", είπε ο Γ. Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. "Πιστεύω ότι θα έχουμε κλείσει μέχρι το eurogroup, θα έρθουν προς τις θέσεις μας, θα πάμε προς τις δικές τους, θα δούμε", είπε. Δήλωσε ότι δεν γνωρίζει για σχέδια λύσης-πακέτου για την Ελλάδα, την Ισπανία και την Κύπρο. "Εμείς έχουμε τα δικά μας σχέδια¨".


Στουρνάρας στην Bild: Πρέπει να κάνουμε κάτι επιτέλους με την ύφεση

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται επιπρόσθετη χρηματοδότηση, αλλά περισσότερο χρόνο, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Bild o υπουργός Οικονομικών. "Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα, απλώς χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο. Αυτό ακριβώς θα πω στους συναδέλφους μου υπουργούς Οικονομικών", ανέφερε.

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι "πρέπει να κάνουμε επιτέλους κάτι ενάντια στην ύφεση. Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι επ’ άπειρον".

Όσον αφορά τα δημοσιεύματα ότι υπάρχουν διαφωνία και αντεγκλήσεις με την τρόικα, ο ίδιος υποστήριξε ότι "δεν υπάρχει καμία διαφωνία με την τρόικα" και ότι "βρισκόμαστε σε καλό δρόμο".

"Περιμένω την έκθεση της τρόικας στα μέσα Οκτωβρίου. Και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα λάβει φρέσκα χρήματα από το πακέτο στο τέλος Οκτωβρίου", σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v