Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Χαμηλώνει τον πήχη για Core Tier I

Η Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε να χαμηλώσει τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας για τις τράπεζες λόγω των καθυστερήσεων στη σχεδιαζόμενη ανακεφαλαιοποίησή τους, αναφέρει σε δημοσίευμα το Reuters.

ΤτΕ: Χαμηλώνει τον πήχη για Core Tier I
Η Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε να χαμηλώσει τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας για τις τράπεζες λόγω των καθυστερήσεων στη σχεδιαζόμενη ανακεφαλαιοποίησή τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στέλεχος της ΤτΕ, η κεντρική τράπεζα εγκαταλείπει την απαίτηση για κεφάλαια Core Tier I στο 9% του συνόλου των κεφαλαίων τους, υιοθετώντας δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 8% έως ότου ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίησή τους. Για τον σκοπό αυτόν δημοσιεύτηκε Πράξη του Διοικητή (δημοσιεύεται στη στήλη συνοδευτικό υλικό).

Πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο που υιοθετείται δεδομένου ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης έχει ανατραπεί. Οταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αναμένεται να υπάρξει νέα πράξη του Διοικητή της ΤτΕ.

Η χαλάρωση των ελάχιστων κεφαλαίων που υποχρεούνται να διατηρούν οι τράπεζες σημαίνει ότι θα απαιτηθούν λιγότερα κεφάλαια για να συνεχίσουν να θεωρούνται βιώσιμες, περιμένοντας να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.
 
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει ήδη διοχετεύσει 18 δισ. ευρώ στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, αλλά το υπόλοιπο της χρηματοδότησης θα δοθεί όταν εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου διάσωσης της χώρας, ύψους 31,5 δισ. ευρώ.

Η επόμενη δόση για την Ελλάδα, όπως σημειώνει το Reuters, έχει καθυστερήσει λόγω της αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v