Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το γερμανικό παιχνίδι σε Ελλάδα – Ισπανία

Μπαράζ τηλεφωνημάτων Σαμαρά σε ομολόγους του. Tι διεμήνυσαν οι ξένοι ηγέτες στον Έλληνα πρωθυπουργό. Oι δυσκολίες της πολιτικής διαπραγμάτευσης, οι κινήσεις των δανειστών και τα χρονοδιαγράμματα.

Το γερμανικό παιχνίδι σε Ελλάδα – Ισπανία
Μήπως βαδίζουμε σε μια λύση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές; Να ολοκληρωθούν δηλαδή οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα την Κυριακή, ώστε να γίνει προφορική ενημέρωση των υπουργών οικονομικών στο eurogroup της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο (γεγονός που θα σώσει τα προσχήματα για την ελληνική κυβέρνηση), αλλά να μην υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να συνταχθεί η έκθεση, ώστε να μην παρθεί απόφαση για τη δόση (κάτι που θα ικανοποιούσε τις σκληροπυρηνικές χώρες).

Όπως μας ενημέρωσε χθες το βράδυ υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της ευρωζώνης, «μάλλον δύσκολα θα προκύψει ξεκάθαρη γραμμή για την Ελλάδα στο eurogroup και η συζήτηση θα διεξαχθεί μάλλον σε γενικό πλαίσιο».

Συγκεκριμένες αποφάσεις για τη δόση αναμένεται να παρθούν μετά την ψήφιση των μέτρων από τη βουλή, όπως έγραψε την Παρασκευή το euro2day, που στο πιο αισιόδοξο σενάριο θα λάβει χώρα πριν από τη σύνοδο κορυφής στις 18 Οκτωβρίου.

Το γερμανικό υπουργείο οικονομικών έχει διαμηνύσει ότι δεν βιάζεται για την Ισπανία τόσο όσο στην περίπτωση της Ελλάδας. Ήδη χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε με άκρα μυστικότητα τηλεδιάσκεψη για το κατά πόσον η Ισπανία πρέπει να θέσει αίτημα για ένταξη σε πρόγραμμα στήριξης μέσα στο Σαββατοκύριακο, όταν θα είναι κλειστές οι αγορές, και μία μέρα πριν από τη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

Η Γερμανία, όμως, μπλόκαρε στην ουσία τις αποφάσεις για τον τρόπο λειτουργίας του ΕΣΜ, αμφισβητώντας ουσιαστικά την απόφαση να μη συμπεριλαμβάνονται τα κονδύλια για τις τράπεζες στο έλλειμμα, και συνεπώς στο δημόσιο χρέος, και βάζοντας τρικλοποδιές στο χρονοδιάγραμμα για την πανευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία δείχνει ότι μπήκε σε προεκλογικό κύκλο και βάζει πάνω απ' όλα τα συμφέροντα της Άν. Μέρκελ με βάση τις δημοσκοπήσεις.

Σε πιο σκληρό πλαίσιο φαίνεται ότι κινείται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καθώς -για ακόμα μία φορά- επιδιώκει να μπλοκάρει οποιαδήποτε πολιτική απόφαση για την Ελλάδα σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

Η επιδίωξή του είναι το ελληνικό θέμα -σε όλες τις προεκτάσεις του- να αποφασιστεί πρώτα σε επίπεδο υπουργών οικονομικών, οι οποίοι ουσιαστικά θα συγκεκριμενοποιήσουν τις αποφάσεις, και μετά σε επίπεδο αρχηγών κρατών, ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια αλλαγών.

Άλλωστε, ο ίδιος χρεώνει στην Άν. Μέρκελ την υπαναχώρησή της σε μια σειρά ζητήματα και ιδιαίτερα στον ΕΣΜ στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου.

Με αυτόν τον γνώμονα, λοιπόν, το έργο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είναι πιο δύσκολο απ' ό,τι διαφαίνεται. Χθες ο πρωθυπουργός είχε μια σειρά τηλεφωνικών επαφών με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Άγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ, τον Ρομάνο Ραχόι, τον Ζοζέ Μπαρόζο και τον Μάριο Μόντι.

Οι προσπάθειες για τη λεγόμενη πολιτική διαπραγμάτευση του θέματος θα είναι δύσκολες. Και αυτό γιατί οι περισσότεροι ηγέτες επανέλαβαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει σαφής τοποθέτηση για το ελληνικό ζήτημα πριν πάρουν στα χέρια τους το πόρισμα της τρόικας.

Φαίνεται λοιπόν δύσκολο να τεθεί το θέμα της επιμήκυνσης με σαφή τρόπο στη σύνοδο κορυφής. Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν εάν η ελληνική βουλή ψηφίσει τα μέτρα μέχρι τότε, όμως προς το παρόν υπάρχει ρευστότητα και μάλλον κανείς στην Ε.Ε. δεν έχει διάθεση για πολιτικό παζάρι, τη στιγμή μάλιστα που πιθανότατα θα χρειαστεί να πειστούν τα κοινοβούλια για χρηματοδότηση-μαμούθ της Ισπανίας.

Ήδη έχει αποκαλυφθεί η επιρροή που ασκεί το γερμανικό υπουργείο οικονομικών στους αξιωματούχους της τρόικας. Δεν αποκλείεται οι επόμενες εβδομάδες να φανερώσουν σαρωτικές εξελίξεις στην Ισπανία και στην Ιταλία, οι οποίες ίσως καταπιούν τα ελληνικά αιτήματα σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

Το ερώτημα είναι πόσο θα περάσει μια ενδεχόμενη απειλή από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα «πέσει» εάν δεν λάβει την απαραίτητη στήριξη από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v