Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρ. Πάγος: Οι εισαγγελίες να ενημερώνουν το ΥΠΟΙΚ

Την ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών από τις αρμόδιες εισαγγελίες για την πορεία των ποινικών φορολογικών υποθέσεων ζητεί με έγγραφό του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νικ. Παντελής.

Αρ. Πάγος: Οι εισαγγελίες να ενημερώνουν το ΥΠΟΙΚ
Την ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών από τις αρμόδιες εισαγγελίες για την πορεία των ποινικών φορολογικών υποθέσεων ζητεί με έγγραφό του ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νικ. Παντελής.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι τα δικαστήρια δεν πρέπει να επιβάλουν ποινές λιπομαρτυρίας στους υπαλλήλους των Δ.Ο.Υ. όταν δεν προσέρχονται για μάρτυρες σε φορολογικές δίκες, καθώς η σχετική νομοθεσία έχει τροποποιηθεί.

Ειδικότερα, με έγγραφό του προς τους συναδέλφους του όλων των βαθμών (Εισαγγελίες Πρωτοδικών και Εφετών), αλλά και προς τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη, ο κ. Παντελής αναφέρει ότι πρέπει να ενημερώνουν την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών για την εξέλιξη των ποινικών φορολογικών-εισπρακτικών υποθέσεων, προκειμένου να έχει το υπουργείο πλήρη εικόνα για την καταστολή των φορολογικών αδικημάτων.

Ως προς την αλλαγή του καθεστώτος που αφορά την μαρτυρία των υπαλλήλων των ΔΟΥ στις φορολογικές δίκες, ο αντεισαγγελέας επισημαίνει: " Η νέα διάταξη (άρθρο 3 παράγραφος 1 του Ν. 3943/2011) αναφέρει: «Μάρτυρας παρίσταται ο κατά την ημερομηνία της δικασίμου προϊστάμενος της αρμόδιας δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας ή τελωνείου ή υπάλληλος που υπηρετεί στην ίδια ή αντίστοιχη υπηρεσία. Η εμφάνιση του μάρτυρα στο ακροατήριο δεν είναι υποχρεωτική, εφόσον έχει λάβει χώρα έγγραφη ενημέρωση του αρμόδιου εισαγγελέα ή του δικαστηρίου εκ μέρους της Δ.Ο.Υ. σχετικά με τη διαδικαστική εξέλιξη της οφειλής, τρεις τουλάχιστον ημέρες πριν από τη δικάσιμο».

Ωστόσο όπως υπογραμμίζει ο κ. Παντελής σε κάποιες περιπτώσεις, έχει προηγηθεί έγκαιρη ενημέρωση του αρμόδιου εισαγγελέα από τις υπηρεσίες της Δ.Ο.Υ. ότι οι οφειλές κάποιου κατηγορούμενου φορολογούμενου έχουν ρυθμιστεί με τμηματική καταβολή (σε δόσεις) και παρ' όλα αυτά να αναβάλλεται η εκδίκαση της υπόθεσης, λόγω απουσίας μάρτυρα από την πλευρά τη Δ.Ο.Υ., ενώ ταυτόχρονα επιβάλλεται ποινή λιπομαρτυρίας στον υπάλληλο της Δ.Ο.Υ.

Η τακτική αυτή αναφέρει ο αντεισαγγελέας του ΑΠ «δεν είναι σύννομη και θέτει εκποδών το σαφές γράμμα του νόμου», ενώ έχει ως συνέπεια «αφενός μεν να διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία των οικονομικών υπηρεσιών, αφού οι υπάλληλοι τους εξαναγκάζονται να απουσιάζουν σε εργάσιμες ημέρες και ώρες από τις θέσεις τους, προκειμένου να ζητήσουν την ανάκληση των ποινών που τους έχουν επιβληθεί για λιπομαρτυρίες, χωρίς η παρουσία τους να προσθέτει οτιδήποτε στην ουσιαστική εκδίκαση των υποθέσεων, αφετέρου δε να υποβάλλονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης και εμάς, εύλογα παράπονα από επιτελικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v