Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Ζήγρας έδωσε Τσοχατζόπουλο για ξέπλυμα χρήματος

Αποκαλυπτικός για τις ενέργειες του εξαδέλφου του Ακη Τσοχατζόπουλου αλλα και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε " το πλυντήριο" για το "ξέπλυμα μαύρου χρήματος", εμφανίστηκε απολογούμενος στον ανακριτή ο Νίκος Ζήγρας.

Ο Ζήγρας έδωσε Τσοχατζόπουλο για ξέπλυμα χρήματος
Αποκαλυπτικός για τις ενέργειες του εξαδέλφου του Ακη Τσοχατζόπουλου αλλά και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε " το πλυντήριο" για το "ξέπλυμα μαύρου χρήματος" που φέρεται να εισέπραξε ο πρώην υπουργός από τις συμβάσεις των εξοπλιστικών συστημάτων, εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά απολογούμενος στον ανακριτή ο κατηγορούμενος Νίκος Ζήγρας.

Ο εξάδελφος του Α. Τσοχατζόπουλου επανέλαβε ότι ο πρώην υπουργός ήταν " ο πραγματικός ιδιοκτήτης των εξωχώριων εταιρειών μέσω των οποίων διακινήθηκαν οι παράνομες προμήθειές του για τα εξοπλιστικά. Ο ίδιος ήταν και πίσω από την Drumilan και τον Καμπούρογλου", ενώ αναφέρθηκε λεπτομερώς στο ρόλο του πρώην γ.γ. εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ Γ. Σμπώκου και στον τρόπο που λειτουργούσε η εγκληματική οργάνωση.

"Κατ' επανάληψη ο ίδιος ο Τσοχατζόπουλος μου είχε πει ότι :"Περιμένω ο Σμπώκος να μου φέρει λεφτά". Γνωρίζω από τον ίδιο τον Τσοχατζόπουλο ότι η βασική ομάδα διακίνησης της άνομης περιουσίας ήταν ο Τσοχατζόπουλος, ο Ιωάννης Σμπώκος, ο Βλάσης Καμπούρογλου, ο Ντίνος Μιχαηλίδης και ο Αραβας Αl Sayad Fouad. Τα μαύρα χρήματα κατέληγαν όλα στον Τσοχατζόπουλο και τον Σμπώκο.

Ο Τσοχατζόπουλος πάντα μου έλεγε: "Τα πολλά λεφτά μου τα έχει ο Σμπώκος". Σας επαναλαμβάνω ότι έχω ακούσει από τον Τσοχατζόπουλο να λέει ότι τα περισσότερα από τα χρήματά του τα διαχειριζόταν ο Σμπώκος μέσω της χρηματιστηριακής εταιρείας του πεθερού του και από εκεί διακινούνταν σε διάφορες επιχειρήσεις μέσω ελβετικών τραπεζών".

Ο Νίκος Ζήγρας απαντώντας σε ερώτηση του ανακριτή αναφέρθηκε και στον ρόλο της εξωχώριας εταιρείας Nobilis. "Όσον αφορά στη Nobilis, από τον Τσοχατζόπουλο άκουσα οτι ο Σμπώκος με γνωστή δικηγόρο έφτιαξαν την Nobilis και την έδωσε στον Τσοχατζόπουλο και η εταιρεία είχε ως μοναδικό σκοπό να αγοράσει το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Επίσης ακουσα από τον Τσοχατζόπουλο οτι έψαχναν να βρουν κάποιον για μπροστινό που να φανεί οτι είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας. Από ότι άκουσα βρήκαν κάποιον γιατρό στην Αμερική που δεν γνωρίζω, όπως δεν γνωρίζω και την δικηγόρο."

Την νομιμότητα των εμβασμάτων ύψους περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ που κατεληξαν από περίπου 10 εταιρείες στην ιταλική εταιρεία SDG SRL της οποία φέρεταιο ως εκπρόσωπος υποστήριξε ενώπιον του ανακριτή ο Γιώργος Σαχπατζίδης.

"Το 2007 συζήτησα με τον Τσοχατζόπουλο οτι ψάχνω να βρώ επενδυτές . Μετα από λίγο, ο Τσοχατζόπουλος απευθύνθηκε σε μένα και μου είπε οτι γνωρίζει επενδυτές, τους οποίους δεν κατονόμασε". Ο Γ. Σαχπατζίδης εν συνεχεία εξιστόρησε στον ανακριτή οτι ήρθε σε επαφή με ένα επενδυτικό fund το οποίο εκπροσωπούσε " ο κ. Χαι.", "Δεν γνωρίζω αν ο κ. Χάι ήταν ένας από τοςυ επενδυτές ή προστήθης των επενδυτών ..... μετά από αυτό η κυρία με την οποία συναντήθηκα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε οτι το fund συμφωνεί και θα στείλει 6 εκατ. ευρώ για να γίνει η επένδυση σε τέσσερα υδροηλεκτρικά έργα".

Ο Γιώργος Σαχπατζίδης υποστήριξε οτι δεν γνώριζε τις εταιρείες που έστειλαν τα εμβάσματα ούτε τους ιδιοκτήτες τους".

ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ -ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Άμεσα συνδέει τον Ακη Τσοχατζόπουλο με τις εταιρείες Torcasso , Bluebell , Nobilis, η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου επισημαίνοντας ωστόσο τι δεν γνωρίζει τίποτα για τις εταιρείες Norris και P&A Investments. " Κατάλαβα οτι οι εταιρείες Τorcaso και Bluebell ήταν του Τσοχατζόπουλου χωρίς ο υπουργός να το έχει παραδεχθεί μπροστά μου και χωρίς εγώ να τολμήσω να επεκταθώ ποτέ σε λεποτομέρειες: Για την εταιρεία Nobilis όμως η ίδια η ροή των πραγμάτων μου καταδεικνύει την κατάσταση αυτή.

Αρχικά όπως αναφέρει απολογούμενη προσπάθησε να μην βλάψει Τσοχατζόπουλο και Ζήγρα "με τους οποίους μας συνέδεε φιλική σχέση παρά πολλών ετών. Μετα όμως από την κατάθεση του Ζηγρα δεν είχα λόγο να εμμείνω στην αρχική μου απολογία".

ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ: " Σε αντίθεση με την αρχική σας απολογία, παραδέχεστε ότι ξέρατε οτι πίσω από την Nobilis ήταν ο Τσοχατζόπουλος, οτι υποδείξατε ως αχυράνθρωπο τον Γεωργουλάκη, οτι καταρτίσατε εικονικό μισθωτήριο με τον Τσοχατζόπουλο με το οποίο νοικιάζατε την δική του περιουσία κ.α. Ωστόσο συνεχίζετε να υποστηρίζετε οτι δεν αντιληφθήκατε να συμμετέχετε σε παράνομη πράξη νομιμοποίησης παράνομης περιουσίας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν μπορούσα να γνωρίζω ότι την περιουσία που είχε αποκτήσει την είχε αποκτήσει παράνομα.

Σύμφωνα με την απολογία της κ. Λαμπροπούλου η Nobilis δεν συστήθηκε από την γνωστή δικηγόρο αλλά από τον πατέρα της. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν από την αρχή γνώριζε οτι η Nobilis είναι συμφερόντων Τσοχατζόπουλου, το οποίο ωστόσο γνώριζε κατά το χρόνο μεταβίβασης του ακινήτου στην σύζυγο του τον Απρίλιο του 2010. Όταν έκαναν κατάσχεση στο γραφείο μου από το ΣΔΟΕ τον Ιούνιο του 2010 έγινε συνάντηση στο γραφείο της , παρουσίας του πατέρα της ο οποίος είπε μπροστά μου οτι ο Σμπώκος σύστησε την Nobilis για λογαριασμό του Τσοχατζόπουλου. Η δικηγόρος τότε είπε: μην τον ακούς είναι γέρος. Αυτό το είπε καθώς ο πατέρας της αποχωρούσε.".

ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο "πρωταγωνιστής" της υπόθεσης Ακης Τσοχατζόπουλος αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί της ουσίας στο κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει όπως επίσης και να αντικρούσει τα όσα του καταλογίζουν οι συγκατηγορούμενοί του. Στο υπόμνημα που κατέθεσε ανέπτυξε ενστάσεις επί της ακυρότητας της διαδικασίας και το μόνο που είπε στον ανακριτή ήταν "Δηλώνω ότι δεν επιθυμώ να απαντήσω στις ερωτήσεις που θα μου υποβάλετε, δεν ασκώ όμως το δικαίωμα της σιωπής σε όσα με κατηγορείται αλλά επιφυλάσσομαι να απαντήσω στις ερωτήσεις σας αφού κριθούν τα περί ακυρότητας θέματα".

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Από την πλευρά του ο Αστέριος Οικονομίδης η εταιρεία του οποίου φέρεται να είχε λάβει επισκευές σε ακίνητα που επί της ουσίας ανήκαν στον Ακη Τσοχατζόπουλο, αρνήθηκε οτι γνώριζε πως διέπραττε οτιδήποτε παράνομο. Ο ίδιος διέψευσε και την στενή του σχέση με τον πρώην υπουργό ."Δεν είναι αλήθεια αυτά που λέει ο Ζήγρας οτι ήμουν επιστήθιος φίλος του Τσοχατζόπουλου και εργαζόμουν αποκλειστικά υπό τις εντολές και για λογαριασμό του .

Δεν είναι αληθές οτι τις πληρωμές τις έκανε ο Τσοχατζόπουλος. Οι αποδείξεις κόβονταν στο όνομα Ζήγρας γιατί αυτός ήταν εκείνος που πραγματικά πλήρωνε και είχε αναθέσει τα έργα. Δεν ήξερα αν ο Τσοχατζόπουλος είχε σχέση με τις εταιρείες που είχαν τα ακίνητα που επισκεύαζα. Ο Ζήγρας μας έλεγε οτι τα ακίνητα ανήκαν σε ξένους επενδυτές.

Ποτέ δεν ήξερα, δεν γνώριζα , ούτε μου πέρασε από το μυαλό να συμμετέχω σε εγκληματική οργάνωση, ούτε ήξερα και τους συγκατηγορούμενούς μου πλην του Ζήγρα, τον Τσοχατζόπουλο και την Αρετή. Ουδέποτε συμμετείχα στην σύσταση ή στην εκπροσώπηση των εξωχώριων εταιρειών του Τσοχατζόπουλου.

ΑΡΕΤΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

Αδυναμία να απαντήσει στις ερωτήσεις του ανακριτή δήλωσε η Αρετή Τσοχατζοπούλου η οποία αναμένεται να επανέλθει δια υπομνήματος των συνηγόρων της. " Σήμερα είμαι σε ψυχολογική και σωματική κατάρρευση, έχω χάσει δώδεκα κιλά κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού μου ενώ σιτίζομαι κανονικά και το δράμα το οποίο ζω μαθαίνοντας ότι τα παιδιά μου καθημερινά κλαίνε με έχει φέρει σε σημείο να μην μπορώ να αρθρώσω υπερασπιστικό λόγο υπέρ μου. Δεν ασκώ το δικαίωμα της σιωπής που προβλέπει ο κώδικας αλλα είμαι σε φυσική αδυναμία να απαντήσω σε όποιες ερωτήσεις μου τεθούν".

Στο απολογητικό της υπόμνημα επικαλείται τα περιουσιακά και φορολογικά της στοιχεία προκειμένου να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς της ότι ήταν νόμιμα τα δύο ακίνητα για τα οποία ελέγχεται.

Η ίδια καταλήγει οτι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο στην δικογραφία " από το οποίο να αναδεικνύεται η προσωπική εμπλοκή μου σε οιαδήποτε ύποπτη τραπεζική κίνηση, διαχείριση, συμμετοχή, ανάμιξη στις εταιρείες Torcaso, Bluebell, Nobilis που απετέλεσαν αντικείμενο της πολυετούς έρευνας και όταν προφανώς αποδεικνύει ότι εκ της ιδιοσυγκρασίας μου, της θέσεώς μου, της αυτόνομης επαγγελματικής πορείας μου και της διαταραγμένης οικογενειακής σχέσης μου με τον κατηγορούμενο πατέρα μου , ουδεμία σχέση , ανάμιξη ή έστω γνώση είχα ή θα μπορούσα να έχω τόσο με υποτιθέμενη προβατική συμπεριφορά του πατρός μου κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων του όσο και με την καθημερινή διαβίωση και βιοπορισμό του".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v