Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Petra Petroleum:Δεν μας απασχολεί το country risk

Η περιοχή των Ιωαννίνων μπορεί να είναι «δύσκολη» γεωλογικά, παρ' όλα αυτά έχει μεγάλες προοπτικές για την εύρεση πετρελαίου, λένε οι υπεύθυνοι της εταιρείας. Τα σχέδια για τον Πρίνο. 

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Petra Petroleum:Δεν μας απασχολεί το country risk
Η περιοχή των Ιωαννίνων μπορεί να είναι «δύσκολη» γεωλογικά, ωστόσο έχει μεγάλες προοπτικές για την εύρεση πετρελαίου.

Όσο για το country risk της Ελλάδας, στις έρευνες πετρελαίου λόγω του μεγάλου χρόνου ολοκλήρωσης και ανάπτυξης των επενδύσεων, δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας για μία εταιρεία έρευνας υδρογονανθράκων.
 
Αυτά επισήμαναν μιλώντας σε δημοσιογράφους οι επικεφαλής της καναδέζικης εταιρείας Petra Petroleum Robert Lambert και Christopher Brown.

Η εταιρεία τους ως γνωστόν συμμετέχει με την ελληνική Energean στο διαγωνισμό του ΥΠΕΚΑ για έρευνα πετρελαίου στην περιοχή των Ιωαννίνων, ενώ οι χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της χώρας, όπως και γενικότερα η Λεκάνη της Μεσογείου αποτελούν περιοχές στις οποίες εστιάζει το ερευνητικό της ενδιαφέρον.

Σε ερωτήσεις για την επιλογή της Petra Petroleum ως συνεταίρου στη διεκδίκηση έρευνας στα Ιωάννινα, ο διευθύνων σύμβουλος της Εnergean Μαθιός Ρήγας τόνισε ότι οι δύο εταιρείες χαρακτηρίζονται από κοινούς στόχους και στρατηγικές ανάπτυξης.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αγνοείται ότι ο κ. Brown διετέλεσε υπεύθυνος ερευνών της εταιρείας Enterprise, η οποία στις αρχές του 2000 πραγματοποίησε τη μοναδική γεώτρηση στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο του πρώτου γύρου παραχωρήσεων της τότε ΔΕΠ-ΕΚΥ. Έτσι έχει γνώση τόσο της συγκεκριμένης περιοχής, όσο και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας, η οποία είναι από τις πλέον πιθανές περιοχές της χώρας για ύπαρξη πετρελαίου.

Σε ερώτηση περί ενδεχομένου συνεργασίας με τα ΕΛ.ΠΕ. για την ίδια περιοχή, καθώς και τα ΕΛ.ΠΕ. έχουν καταθέσει πρόταση, ενώ συμμετείχαν στην κοινοπραξία που πραγματοποίησε τη γεώτρηση το 2001, ο κ. Μαθιός απάντησε ότι η Energean είναι ανοικτή σε συνεργασία, αλλά αυτό δεν εξαρτάται από την ίδια.

Σε άλλη ερώτηση για το αν η εταιρεία του θα αγοράσει τα δεδομένα των μη αποκλειστικών σεισμικών ερευνών που θα πραγματοποιήσει στις θαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και της Νότιας Κρήτης η νορβηγική PGS, ο κ. Lambert απάντησε θετικά.
 
Όπως εξήγησε, οι θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας και γενικότερα της Ανατολικής Μεσογείου έχουν ερευνηθεί σε μικρό βαθμό. Μετά δε τις πρόσφατες ανακαλύψεις των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις περιοχές μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο. Χωρίς όμως, όπως είπε, αυτό να σημαίνει ότι οι γεωλογικές συνθήκες και οι πιθανότητες δυτικότερα από τη συγκεκριμένη περιοχή να είναι οι ίδιες.

Αναφερόμενος εξάλλου στο γεγονός ότι στον πρόσφατο διαγωνισμό του ΥΠΕΚΑ για τις 3 περιοχές (Κατάκολο, Ιωάννινα, Δυτικός Πατραϊκός), συμμετείχαν μικρές εταιρίες, ο κ. Lambert τόνισε ότι συνήθως σε περιπτώσεις περιοχών που βρίσκονται εκτός αγοράς έρευνας για μεγάλα χρονικά διαστήματα το «άνοιγμα» γίνεται από μικρές εταιρείες.

Όταν μάλιστα υπάρξουν τα πρώτα αποτελέσματα, τότε αρχίζουν να δείχνουν ενδιαφέρον οι μεγαλύτερες. Έφερε δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση της αμερικανικής Noble (βρήκε αέριο στο κυπριακό Block 12), η οποία θεωρείται από τις μικρές στις ΗΠΑ. Ωστόσο, στο δεύτερο γύρο ερευνών που προκήρυξε η Κυπριακή Δημοκρατία, το ενδιαφέρον ήταν πολλαπλάσιο, και μάλιστα από μεγάλες εταιρίες.

Ο Πρίνος

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις με τον Πρίνο και την εκμετάλλευση που πραγματοποιεί εκεί η Energean Oil and Gas, ο κ. Ρήγας επισήμανε ότι η εκκρεμότητα που υπήρχε μέχρι τώρα με τη μη παράδοση εκ μέρους του υπουργείου των σεισμικών ερευνών της περιοχής εκμετάλλευσης (δύο και τριών διαστάσεων από τις καμπάνιες του 1993 και 1997) έληξε τον περασμένο Αύγουστο.

Έτσι η Energean ανάθεσε στην εξειδικευμένη εταιρία Furgo την επανεπεξεργασία και επανερμηνεία των δεδομένων, προκειμένου να οριστικοποιήσει το ερευνητικό της πρόγραμμα.

Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Ρήγας, τα αποτελέσματα της νέας επεξεργασίας των δεδομένων για τη λεκάνη του Πρίνου θα δοθούν και στο ελληνικό δημόσιο. Σε ό,τι αφορά το ερευνητικό πρόγραμμα, θα περιλαμβάνει σειρά γεωτρήσεων στα κοιτάσματα Πρίνος και Βόρειος Πρίνος, με στόχο να βελτιωθεί η παραγωγή τους, η οποία σήμερα ανέρχεται σε 2.000 βαρέλια ημερησίως.

Γεωτρήσεις θα γίνουν και στο κοίτασμα «Ε», η εκμετάλλευση του οποίου θα απαιτήσει συνολικές επενδύσεις περίπου 100 εκατ. δολαρίων, καθώς προβλέπεται κατασκευή νέας εξέδρας εκμετάλλευσης. Ωστόσο, όπως είπε, για να πραγματοποιηθεί μία τόσο μεγάλη επένδυση θα πρέπει να παραταθεί η άδεια εκμετάλλευσης του Πρίνου στα χρονικά όρια που προβλέπει ο νόμος.

Τέλος ο κ. Ρήγας τόνισε ότι οι σημερινές τιμές πετρελαίου προσφέρουν ικανοποιητική ρευστότητα στην εταιρεία, που της επιτρέπει να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις του επενδυτικού της προγράμματος, όπως και τις επενδύσεις στις περιοχές Ιωαννίνων, Κατάκολου και Δυτικού Πατραϊκού, για τις οποίες κατέθεσε προτάσεις.
 
Όπως είπε μάλιστα, στα υπέρ της εταιρίας είναι η μεγάλη πείρα της στην εκμετάλλευση πετρελαίου σε ευαίσθητες οικολογικά περιοχές, στις οποίες παράλληλα αναπτύσσεται τουριστική δραστηριότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v