Τσίπρας: Ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος

Οι θεσμοί της Ευρώπης πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα, είπε ο Μ. Σουλτς μετά το ραντεβού με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Ευρωπαϊκή σύνοδο για το χρέος ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τσίπρας: Ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος
Οι θεσμοί της Ευρώπης πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα, είπε ο Μ. Σουλτς μετά το ραντεβού με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είπα στον κ. Τσίπρα ότι θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να έχει ανάπτυξη. Για να υπάρξει ανάπτυξη πρέπει να είναι εξασφαλισμένη η ακεραιότητα του ευρώ. Κανείς δεν επενδύει σε μια χώρα όταν υπάρχει πιθανότητα αύριο να έχει άλλο νόμισμα». Οι δυνατότητες υπάρχουν, ακόμα και για βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη, σημείωσε.

Το πρόβλημα είναι γνωστό, οι τράπεζες δεν έχουν χρήματα για να χορηγήσουν πιστώσεις. Εκει πρέπει να υπάρξει δράση και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μπορεί να βοηθήσει, σημείωσε.

Μιλήσαμε και για τα δημοσιονομικά, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ζήτησα από τον κ. Τσίπρα να κατανοήσει ότι δεν μπορώ να τοποθετηθώ πριν υπάρξει η έκθεση της τρόικα. «Ηταν μια ανοικτή συζήτηση. Σε κάποια συμφωνήσαμε, σε άλλα όχι. Σε ένα συμφωνήσαμε απόλυτα: Οι άνθρωποι που έβγαλαν τεράστιες περιουσίες στο εξωτερικό και άφησαν το λαό της Ελλάδας στην μοίρα τους, σίγουρα δεν είναι υπεύθυνοι. Γι’ αυτό η Ελλάδα χρειάζεται διεθνή υποστήριξη στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής».

Ο κ. Σουλτς σημείωσε ότι η προηγούμενη συνάντηση μας στην Αθήνα ήταν σε ποιο τεταμένο κλίμα. "Ισως γιατί ήταν πριν τις εκλογές". 

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου επεφύλαξε θερμή υποδοχή στον Αλέξη Τσίπρα. Στη δε κατ΄ιδίαν συζήτηση που είχε μαζί του, μόλις τον υποδέχθηκε, του είπε ότι «όπως βλέπεις σε υποδέχομαι σαν πρωθυπουργό». 
 
Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η πρόσκληση του κ. Σουλτς επιβεβαιώνει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο ποιο δημοκρατικός θεσμός της Ευρώπης. «Μέσα από το διάλογο μπορούμε να πετύχουμε βήματα προσέγγισης», σημείωσε.

«Είχα την ευκαιρία να επισημάνω ότι η κρίση δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα και πρέπει να βρούμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις», είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε ότι «μιας και ο κ. Σούλτς θυμήθηκε το κλίμα της προηγούμενης συνάντησης επισήμανα πόσο καταστροφικό είναι να παίζει κανείς με την φωτιά θέτοντας εκβιαστικά διλλήματα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ».

Εξέφρασα την ανησυχία μου για την αδυναμία του ελληνικού προγράμματος να έχει επιτυχία. Το πρόβλημα είναι η συνταγή. Τα νέα μέτρα θα είναι λάδι στην φωτιά, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «το πρόγραμμα δεν βγαίνει και «αυτό πρέπει να το εξηγήσουμε στην Ευρώπη και τους λαούς της Ευρώπης που πληρώνουν».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την άποψη ότι απαιτείται μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος που θα οδηγήσει σε κρίσιμα συμπεράσματα και αποφάσεις, αντίστοιχες με αυτές που ελήφθησαν το 1953 για τη Γερμανία και σημείωσε ότι θα στείλει στον κ. Σούλτς κείμενο με τις αναλυτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ελπίζω να μην ξαναδούμε τις εικόνες που είδαμε, είπε ο κ. Σούλτς ερωτηθείς για τις εικόνες από τις διαδηλώσεις σε Ελλάδα και Ισπανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v