Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Γ. Πεπόνης ζητά τη «λίστα Λαγκάρντ»

Παρέμβαση στην υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ που αφορά περίπου 2.000 Έλληνες με καταθέσεις στην Ελβετία πραγματοποίησε ο Οικονομικός Εισαγγελέας Γ. Πεπόνης, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου και επερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γ. Πεπόνης ζητά τη «λίστα Λαγκάρντ»
Παρέμβαση στην υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ που αφορά περίπου 2.000 Έλληνες με καταθέσεις στην Ελβετία πραγματοποίησε ο Οικονομικός Εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου αλλά και επερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα περιέχει 1.991 ονόματα Ελλήνων φυσικών προσώπων και εταιριών που έχουν καταθέσεις περίπου 1,5 δισ. ευρώ συνολικά στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου, η λίστα αυτή είχε παραδοθεί από την τότε (2010) πρόεδρο Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ στον ομόλογό της Γ. Παπακωνσταντίνου.

Αντίστοιχες λίστες υπήρχαν και για άλλες χώρες, οι οποίες εισέπραξαν μεγάλα χρηματικά ποσά ως φόρους.

Ως προς τη λίστα με τους Έλληνες, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο κ. Παπακωνσταντίνου τη διαβίβασε στο ΣΔΟΕ, το οποίο ερεύνησε δειγματοληπτικά 20 περιπτώσεις με τα μεγαλύτερα ποσά καταθέσεων.

Οι 20 αυτές περιπτώσεις προέκυψαν νόμιμες, ενώ, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, είναι άγνωστο τι έγινε με τις υπόλοιπες.

Ο κ. Πεπόνης ζητεί να βρεθεί και να του παραδοθεί η λίστα, ενώ στο πλαίσιο της προκαταρκτικής θα διερευνηθεί εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφων σε βαθμό κακουργήματος ώστε να προστατευθούν άτομα που φοροδιαφεύγουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v