Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίδομα παραμεθόριων περιοχών & σε συμβασιούχους

Οι υπάλληλοι που απασχολούνται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο δημόσιο και τους ΟΤΑ δικαιούνται το επίδομα προβληματικών και παραμεθορίων περιοχών που λαμβάνουν οι μόνιμοι υπάλληλοι με σχέση δημοσίου δικαίου.

Επίδομα παραμεθόριων περιοχών & σε συμβασιούχους
Οι υπάλληλοι που απασχολούνται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο δημόσιο, τους ΟΤΑ αλλά και τα Νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου δικαιούνται το επίδομα προβληματικών και παραμεθορίων περιοχών που λαμβάνουν οι μόνιμοι υπάλληλοι με σχέση δημοσίου δικαίου.

Αυτό υποστήριξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ειδικότερα, με το Ν. 2470/1997 χορηγήθηκε επίδομα προβληματικών και παραμεθορίων περιοχών στους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ, για όσο διάστημα απασχολούνται σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως προβληματικές και παραμεθόριες. Το επίμαχο επίδομα δόθηκε ως κίνητρο για την παραμονή των υπαλλήλων στις ευαίσθητες αυτές περιοχές.

Όμως εργαζόμενοι στο «Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής-Σισμανόγλειο» (ΝΠΔΔ) οι οποίοι προσλήφθηκαν κατά την τετραετία 1980-1984 με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δεν λάμβαναν το επίδομα για την διετία 1999-2001, και προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο δικαίωσε τους εργαζόμενους κρίνοντας ότι η μη χορήγησή του συνιστά αδικαιολόγητη δυσμενή σε βάρος τους διάκριση έναντι των συναδέλφων του ίδιου νοσοκομείου που απασχολούνται με σχέση δημοσίου δικαίου.

Η υπόθεση έφτασε στον Άρειο Πάγο μετά από αναίρεση που άσκησε το νοσοκομείο και τελικώς θα κριθεί από την Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου εάν είναι συνταγματική ή μή η καταβολή του επιδόματος προβληματικών και παραμεθόριων περιοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v