Citi: Τρεις καλές και μια κακή είδηση για ευρώ

Στο 90% παραμένει η πιθανότητα εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη στους επόμενους 12-18 μήνες, επιμένει η Citi. Γιατί το OMT δεν αλλάζει τίποτα μεσοπρόθεσμα. Τι λέει για Ισπανία και Ιταλία.

Citi: Τρεις καλές και μια κακή είδηση για ευρώ
Τρεις καλές ειδήσεις για την ευρωζώνη αλλά και τον προβληματισμό της για όσα δεν αντιμετωπίζουν οι πρωτοβουλίες της ΕΚΤ καταθέτει η Citi σε έκθεσή της.

Σύμφωνα με τον chief economist της Citigroup κ. Willem Buiter τα καλά νέα για τη ζώνη του ευρώ ήταν:

i) το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (OMT) από την ΕΚΤ,

ii) η απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου να επιτρέψει τη συμμετοχή της Γερμανίας στον ESM με μικρές πρόσθετες προϋποθέσεις και

iii) η ισχυρή επίδοση των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων στις ολλανδικές εκλογές.

Τα κακά νέα, ωστόσο, ήταν οι διαφορές μεταξύ της Γερμανίας (και των συμμάχων της), από τη μία πλευρά και της Γαλλίας (και των συμμάχων της) από την άλλη, αναφορικά με ορισμένες πτυχές της τραπεζικής ένωσης.

Η τελευταία διαφωνία επικεντρώθηκε στο αν το σύνολο ή μόνο οι συστημικές - σημαντικές ή διασυνοριακές τράπεζες θα πρέπει να εποπτεύονται από την ΕΚΤ.

Η κύρια συμβολή του προγράμματος OMT είναι ότι μειώνει βραχυπρόθεσμα τον κίνδυνο μιας χρεοκοπίας από κάποια χώρα της ζώνης του ευρώ και τον κίνδυνο διάλυσης του ευρώ. Κατά την άποψή όμως της Citi, το OMT δεν αλλάζει σημαντικά:

i) το μεσοπρόθεσμο κίνδυνο της αναδιάρθρωσης του χρέους στη ζώνη του ευρώ (η Citi προσδοκά ότι θα έχουμε κάποια αναδιάρθρωση στο χρέους ορισμένων χωρών, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία, εκτός και αν αφαιρεθεί από το κρατικό χρέος ένα σημαντικό μέρος από τα κεφάλαια που αφορούν το bail-out των τραπεζών,

ii) την πιθανότητα της εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ (την οποία τοποθετεί στο 90% κατά τους επόμενους 12-18 μήνες),

iii) τη μεσοπρόθεσμη πιθανότητα μιας ευρύτερης διάσπασης στη ζώνη του ευρώ, πιθανότητα την οποία ωστόσο συνεχίζουν να θεωρούν χαμηλή.

Η Citi συνεχίζει να προσδοκά ότι η Ισπανία και η Ιταλία θα ζητήσουν βοήθεια από το πρόγραμμα του EFSF / ESM ενώ για την Ισπανία, το αίτημα θα μπορούσε να έρθει το συντομότερο, μέχρι και στα τέλη του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, σημειώνει, είναι πιο πιθανό να ακολουθήσει τις περιφερειακές εκλογές στις 21 Οκτωβρίου.

Για την Ιταλία, η αίτηση είναι πιθανό να γίνει μετά την Ισπανία και θα μπορούσε να προηγηθεί ή να ακολουθήσει τις γενικές εκλογές που θα λάβουν χώρα τον Απρίλιο του 2013, το αργότερο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v