Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έφυγε η τρόικα, ανοικτό το πακέτο

Χωρίς να έχει κλείσει το πακέτο των 11,5 + 2 δισ. αναχώρησε η τρόικα από Αθήνα. Εγινε καλή πρόοδος λέει το ΔΝΤ. Συζήτηση για ρήτρα "απόκλισης". Συνεχίζεται η προσπάθεια, λένε στο ΥΠΟΙΚ. Στους πολιτικούς αρχηγούς η προσοχή.

Έφυγε η τρόικα, ανοικτό το πακέτο
Αναχώρησε η τρόικα μετά τη συνάντηση του υπουργείου Οικονομικών με την λίστα των 13,5 δισ. ευρώ να μένει "ανοικτή". Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η αναχώρηση ήταν προγραμματισμένη. Τα στελέχη των δανειστών θα επιστρέψουν την επόμενη εβδομάδα καθώς υπάρχουν ανοικτά θέματα προς συμφωνία.

"Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τελική λίστα με τα μέτρα", λέει η ίδια πηγή. Προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε 13,5 δισ. ευρώ (τα 11,5 από περικοπές και τα δυο δισ. ευρώ εξ αυτών από επιπλέον φορολόγηση). «Εγινε πρόοδος», τονίζει. 

Οι ίδιες πηγές πάντως αρνούνται να προσδιορίσουν το ακριβές ποσό που έχει «κλειδώσει». Σημειώνουν, ωστόσο, ότι την εβδομάδα που έρχεται θα γίνει προσπάθεια να κλείσει οριστικά το πακέτο με την συνδρομή και των τεχνικών κλιμακίων που παραμένουν στην Αθήνα.

Δήλωση που οδηγεί σαφώς στο συμπέρασμα ότι το βάρος τώρα πέφτει στους πολιτικούς αρχηγούς οι οποίοι θα συνεδριάσουν, όπως όλα δείχνουν, στα μέσα της εβδομάδας.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου οι βασικοί στόχοι δεν έχουν αλλάξει. Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής: Ειδική προστασία προς τους αδύναμους και να γίνουν αποδεκτά από τους εταίρους όσο το δυνατόν περισσότερα διαθρωτικά μέτρα. Αναφορικά με το θέμα ενδεχόμενης διάσπασης στα δυο του πακέτου ή της δόσης, το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα στις συζητήσεις με την τρόικα.


Στο τραπέζι και «ρήτρα απόκλισης»

Στο τραπέζι έχει πέσει και σχέδιο για «ρήτρα απόκλισης». Η κυβέρνηση θα δεσμευτεί να λάβει ισόποσα μέτρα από τον «σκληρό πυρήνα» (μισθούς, συντάξεις, επιδόματα) τον Ιανουάριο του 2014, για κάθε μονάδα απόκλισης από τον στόχο του πρωτογενούς ελλείμματος ή πλεονάσματος το 2013.  

Είναι μια πρόταση που συζητείται με τους επικεφαλής της τρόικας να ενταχθεί στη συμφωνία, προκειμένου οι τελευταίοι να αποσύρουν τις ενστάσεις που έχουν για τα προτεινόμενα μέτρα από την ελληνική πλευρά και να κλείσει το πακέτο.

Αυτό επισήμανε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η τρόικα διατηρεί ακόμη ισχυρές επιφυλάξεις για ορισμένα από τα διαρθρωτικά μέτρα (Υγεία, Παιδεία, Άμυνα, ΟΤΑ), μην πιστεύοντας ότι θα αποδώσουν όλα όσα υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ο συγκεκριμένος παράγοντας, τόνισε ότι «ελπίζω να συνεισφέρουν περισσότερο» αυτά τα υπουργεία που «στοχοποιούνται».

Σημειώνεται τέλος, ότι στο Euro Working Group (Eurogroup σε τεχνικό επίπεδο), το οποίο θα συνεδριάσει στις 28 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνος Τσακλόγλου, θα παρουσιάσει την έως τότε συμφωνία με την τρόικα. Έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία, επισήμανε πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί τόσο μέτρα στο σύνολό τους, όσο και οι όροι της «ρήτρας απόκλισης».

Δεν είναι ένδειξη προβλήματος

Για την αναχώρηση είχε γράψει στα μέσα της εβδομάδας το Euro2day.gr. Επισημοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Simon O'Connor, ο οποίος δήλωσε πως οι συνομιλίες θα σταματήσουν το σαββατοκύριακο για περίπου μια εβδομάδα. «Αυτό δεν είναι ένδειξη προβλήματος», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πότε θα είναι έτοιμη η έκθεση. «Δεν έχω συγκεκριμένες ημερομηνίες», είπε αλλά υπενθύμισε ότι ο κ. Γιούνκερ ότι θα είναι έτοιμη κάποια στιγμή τον Οκτώβριο.

Η ανακοίνωση του ΔΝΤ

Η αποστολή της τρόικα στην Αθήνα θα διακόψει για λίγο τις συζητήσεις με τις αρχές για την αναθεώρηση του προγράμματος. Αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα μετά από περίπου μια εβδομάδα.

Στο διάστημα αυτό, κάποια στελέχη θα παραμείνουν στην Αθήνα για να βοηθήσουν τις αρχές με τεχνικά ζητήματα, ενώ οι επαφές θα συνεχιστούν με τις αρχές.

Η αποστολή είχε παραγωγικές συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές από τις αρχές Σεπτεμβρίου και έχει υπάρξει καλή πρόοδος.

Η αποστολή της τρόικα προσβλέπει σε συνέχιση των συζητήσεων σύντομα στην Αθήνα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε μια σειρά οικονομικών πολιτικών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση επιτυχούς ολοκλήρωσης της αναθεώρησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v