Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα σύσκεψη από βδομάδα για το πακέτο

Συνεχίζεται το σίριαλ με την αποδοχή του πακέτου των μέτρων από τους κυβερνητικούς εταίρους. Δεν έχει κλείσει τίποτε, είπε ο Κουβέλης, που επιτέθηκε στην τρόικα. Πρόταση να σπάσει σε δυο δόσεις το πακέτο από Βενιζέλο.

Νέα σύσκεψη από βδομάδα για το πακέτο
Συνεχίζεται το σίριαλ με την αποδοχή του πακέτου των μέτρων από τους κυβερνητικούς εταίρους καθώς και στη χθεσινή συνάντηση στο Μαξίμου, δεν βγήκε "λευκός καπνός".  

Δεν έχει κλείσει τίποτε, τόνισε χαρακτηριστικά ο Φ. Κουβέλης εξερχόμενος από τη σύσκεψη, ενώ επιτέθηκε στην τρόικα.

Ο Ευ. Βενιζέλος κατέθεσε πρόταση να σπάσει σε δυο δόσεις το πακέτο ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι παραμένουν ανοιχτά τα μέτρα για τον εκσυγχρονισμό του κράτους". 


Κουβέλης: Η τρόικα να μην επιτίθεται στην κοινωνία


"Δεν έχει κλείσει τίποτα οριστικά. Οσοι βιάστηκαν να πουν ότι τα μέτρα έχουν κλείσει κάνουν λάθος", υπογράμμισε ο Φώτης Κουβέλης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου και τη σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων.  

"Η τρόικα πρέπει να σταματήσει να επιτίθεται στην κοινωνία που έχει συγκεκριμένες αντοχές και τα όρια της", υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης, τονίζοντας ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον Α. Σαμαρά την επόμενη εβδομάδα.

Βενιζέλος: Πρόταση να σπάσει σε δυο δόσεις το πακέτο

Το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλει στην ολοκλήρωση και την ψήφιση των μέτρων γιατί πρέπει να ολοκληρώσουμε την στρατηγική μας. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση τετραετίας για την ανασυγκρότηση, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος.

Σημείωσε δε ότι «όσο εγγυούμαστε την στήριξη, άλλο τόσο θα αγωνιστούμε για να είναι το πακέτο δίκαιο και ισορροπημένο αλλά και το τελευταίο». Προεκλογικά, τόνισε, κάναμε τις λιγότερες εξαγγελίες αλλά είπαμε "όχι" σε οριζόντια μέτρα. Αυτό είναι το ελάχιστο.

Ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι δεν είναι ολοκληρωμένο το πακέτο γιατί δεν έχει τελειώσει η κυβέρνηση τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Υπενθύμισε ότι ζήτησε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης αλλά αυτό δεν έγινε. Αφησε υποννοούμενα για την άποψη «ελάτε τώρα να διαπραγματευτούμε μαζί» που διατύπωσαν πηγές του ΥΠΟΙΚ.

Σημείωσε ωστόσο ότι πρέπει να επιταχύνουμε τις διαπραγματεύσεις και να κλείσει το πακέτο. "Πρέπει να εμφανίσουμε στη Βουλή το ταχύτερο ένα πλήρες σχέδιο μέτρων μαζί με τα αντίβαρα για ανάπτυξη, ρευστότητα και την εκταμίευση της επόμενης δόσης".

Επανέλαβε την πρόταση, η παράταση στο πρόγραμμα να επιτρέψει να κλιμακωθούν τα μέτρα σε δυο φάσεις. Σημείωσε ότι αυτό συζητήθηκε και θα τεθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος είναι να αποφευχθεί η τελευταία επώδυνη δέσμη μέτρων αν πετύχουν όλα τα άλλα.

"Εάν μέχρι το 2014 καλύψουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, δεν θα χρειαστεί να τεθούν πρόσθετα μέτρα για την επόμενη διετία", υπογράμμισε.

Εκτίμησε ότι είναι εφικτό να βρεθούν τα δυο δισ. από φοροδιαφυγή που ζητά η τρόικα. Επανέλαβε ότι πρέπει να μην διαταραχθεί η αρχική κατανομή των μέτρων σε βάρος των μισθών και των συντάξεων. Ζήτησε οι υπουργοί να τεκμηριώσουν τις περικοπές στα υπουργεία τους.

Κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ "υπάρχει συμφωνία για μέτρα 8 δισ. που αφορούν σε μισθούς και συντάξεις και εκκρεμότητα 3,5 δισ., τα οποία αφορούν στη λειτουργία του κράτους. Οι περικοπές από αυτό το μέτωπο πρέπει να αυξηθούν για να είμαστε όσο το δυνατόν κοντύτερα στην αρχική αναλογία του πακέτου των μέτρων σε ότι αφορά μισθούς και άλλα μέτρα", ανέφερε ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ. 
 
Στουρνάρας: Εκκρεμότητες με τα μέτρα εκσυγχρονισμού του κράτους

Εξερχόμενος της συνάντησης ο υπουργός οικονομικών, Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι "υπάρχει συμφωνία σε ένα μεγάλο μέρος του πακέτου". Τόνισε ωστόσο ότι "υπάρχει ένα κομμάτι που μένει ανοικτό και αφορά κυρίως μέτρα για τον εκσυγχρονισμό του κράτους".

"Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να έχουμε το μικρότερο κοινωνικό κόστος", σημείωσε ο υπουργός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v