Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα δοθεί η επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο

Κλιμακωτές επιστροφές φόρου από 180 έως και 900 ευρώ στη διάρκεια της χειμερινής σεζόν, προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Σε τέσσερις ζώνες σπάει η Ελλάδα. Ποια είναι τα όρια εισοδήματος.

Πώς θα δοθεί η επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο
Κλιμακωτές επιστροφές φόρου από 180 έως και 900 ευρώ στη διάρκεια της χειμερινής σεζόν, προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Οι δικαιούχοι επιστροφής θα προσδιορίζονται στη βάση:
 
* Εισοδηματικών κριτηρίων (14-15.000 ευρώ ατομικό εισόδημα, 24-25.000 για οικογένεια με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο μέχρι και το τρίτο). Το τελικό ποσό θα προκύψει μετά από επεξεργασία στοιχείων από το ΓΛΚ. 

* Περιουσιακών κριτηρίων (120 τ.μ. οικίας, 120.000 ευρώ αντικειμενική αξία για τον άγαμο, 200.000 ευρώ για τον έγγαμο),

* Τεκμηρίων (εξαιρούνται όσοι έχουν πισίνες, σκάφη αναψυχής κ.λπ.),

Η μέγιστη κατανάλωση επί της οποίας οι δικαιούχοι θα έχουν επιστροφή μετά την εξίσωση των φόρων, κλιμακώνεται από 600 έως και 3.000 λίτρα ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη (η χώρα διαιρείται σε τέσσερις χώρες).

Από τις 15 Οκτωβρίου, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξάνεται από τα 60 στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο, επίπεδα στα οποία μειώνεται αντίστροφα ο φόρος στο πετρέλαιο κίνησης (από τα 412 ευρώ). Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης εκτιμάται πως θα κάνει άλμα στα 1,40 ευρώ το λίτρο από περίπου 1 ευρώ πέρυσι.

Οι επιστροφές θα γίνονται στη βάση των τιμολογίων αγοράς, εντός 14 ημερών, μετά από ηλεκτρονική αίτηση που θα υποβάλλει ο δικαιούχος.

Στην απαλλαγή οι δικαιούχοι υπολογίζεται ότι είναι το 85% των καταναλωτών. Στους 500.000 εκτιμώνται αυτοί που μένουν εκτός λόγο κριτηρίων. Το κόστους του μέτρου υπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ

Να σημειωθεί ότι πέρασε η πρόταση της ΔΗΜΑΡ για χορήγηση επιδόματος θέρμανσης ανεξαρτήτως μορφής καυσίμου έως 300 ευρώ σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, όπως οικογένειες που και οι δυο σύζυγοι είναι άνεργοι. Το συγκεκριμένο μέτρο κοστίζει 20 – 30 εκατ. ευρώ και οι δικαιούχοι είναι 100.000 περίπου.

Οι ζώνες και η επιστροφή

Α' Ζώνη (Μέγιστη Κατανάλωση 3.000 λίτρα και μέγιστη επιστροφή φόρου 900 ευρώ): Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα.

Β' Ζώνη (Μέγιστη Κατανάλωση 1.800 λίτρα και μέγιστη επιστροφή φόρου 540 ευρώ): Ευρυτανία, Γιάννενα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα , Αρκαδία, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες , Καβάλα, Ξάνθη , Ροδόπη, Έβρος.

Γ' Ζώνη (Μέγιστη Κατανάλωση 1.800 λίτρα και μέγιστη επιστροφή φόρου 540 ευρώ): Αττική (εκτός Κυθήρων και νήσων Σαρωνικού), Κορινθία, Ηλεία, Αχαϊα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λέσβος, Χίος , Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Άρτα.

Δ' Ζώνη (Μέγιστη Κατανάλωση 600 λίτρα και μέγιστη επιστροφή φόρου 180 ευρώ): Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v