Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα δυο η συγκυβέρνηση για... δυο δισ. ευρώ

Δεν καταλαβαίνουμε την κριτική και την γκρίνια απαντούν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ στις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ. Δυο δισ. χωρίζουν κυβέρνηση και τρόικα, λένε πηγές του υπουργείου. Οι δανειστές αποδέχθηκαν περικοπές σε υγεία και άμυνα.

Στα δυο η συγκυβέρνηση για... δυο δισ. ευρώ
"Δεν καταλαβαίνω την γκρίνια και τις διαρροές. Τα μέτρα έχουν δοθεί αναλυτικά. Τους προτείναμε να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και αρνήθηκαν. Η τρόικα έχει δεχθεί μέτρα 8,5 – 9,5 δισ. ευρώ και ενώ ο Στουρνάρας και το επιτελείο παλεύουν για τα υπόλοιπα δεν βλέπουμε χέρι βοηθείας παρά μόνο κριτική και γκρίνια". Αυτό ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου αμέσως μετά το ραντεβού Στουρνάρα - τρόικα για το πακέτο των μέτρων.

Το γάντι σήκωσε ο Φ. Σαχινίδης, ο οποίος μιλώντας στο Mega δήλωσε ότι δεν έχει στα χέρια του τη λίστα με την τελική κατανομή, ενώ κατηγόρησε ορισμένους υπουργούς ότι δεν τηρούν τις δεσμεύσεις και δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.

Αναφορικά με το πακέτο των μέτρων, από τη συνάντηση προέκυψε ότι η διαφορά που χωρίζει την τρόικα από την ελληνική πλευρά από τα 4 δισ. ευρώ κατέβηκε στα δυο δισ. «Μπαίνουμε στον σκληρό πυρήνα», συμπληρώνει η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, τα 2 δισ. στα οποία υπάρχει πλέον συμφωνία, αφορούν περικοπές στους τομείς υγείας, άμυνας και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, μέτρα τα οποία δεν έκανε μέχρι χθες αποδεκτά η τρόικα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο τραπέζι παραμένει η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε στο γραφείο του κ. Στουρνάρα στον έκτο όροφο με τους επικεφαλείς της τρόικας. Νωρίτερα σε αίθουσα του τρίτου ορόφου ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΟΒΕ, Νίκος Ζόνζηλος έκανε παρουσίαση του μακροοικονομικού σεναρίου το οποίο, τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και η τρόικα αξιολογούν ως ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς κρίνει την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μακροοικονομικό σενάριο που παρουσιάστηκε αναφέρει αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων (πλην οικοδομής) την περίοδο 2019-2020 στα επίπεδα του 2007, δηλαδή περίπου στο 21% του ΑΕΠ.

Σήμερα οι ιδιωτικές επενδύσεις έχουν βυθιστεί στο 9% του ΑΕΠ. Η αύξηση τους θα δώσει σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ έως το 2020 της τάξης του 4%, χωρίς να υπολογίζονται λοιπές «αναπτυξιακές δυνάμεις», όπως για παράδειγμα οι αποκρατικοποιήσεις και η υλοποίηση του ΕΣΠΑ.

Το απόγευμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας στη Βουλή είχε εκτιμήσει ότι η ύφεση φέτος θα κυμανθεί μεταξύ 6% και 7%.

Ο χρόνος για τη λήψη αποφάσεων για το περιβόητο πακέτο φαίνεται να εξαντλείται την Κυριακή. Οι πολιτικοί αρχηγοί θα συναντηθούν στις 13.00, ενώ μια ακόμα συνάντηση αναμένεται την Κυριακή. Ο υπουργός Οικονομικών άλλωστε προσδιόρισε ως καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση του πακέτου την ερχόμενη Κυριακή.

Να βρείτε τα λεφτά στο... Ζάππειο

Η δήλωση που άναψε τα αίματα προήλθε από το ΠΑΣΟΚ. Η πληροφορία για τα δυο δισεκατομύρια ευρώ είχε ήδη φτάσει στην Ιπποκράτους και αποτέλεσε αιτία για να εξαπολύσει πυρά το ΠΑΣΟΚ στην Ν.Δ. και τους υπουργούς. Η δήλωση της Φ. Γεννηματά αναφέρει:

"Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι υπάρχουν περιθώρια να μειωθεί η σπατάλη στο κράτος.

Εδώ και τώρα, ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να καλέσει τους Υπουργούς και να τους ζητήσει να καταθέσουν συγκεκριμένα σχέδια για την εξοικονόμηση πόρων στον τομέα ευθύνης τους. Το ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει ότι είναι κατά των οριζόντιων μέτρων. Δεν τα αντέχει η ελληνική κοινωνία.

H Κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τώρα έστω 2 δισεκατομμύρια από τα ισοδύναμα μέτρα των 18 δισεκατομμυρίων, που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ζάππειο.

Η Νέα Δημοκρατία δεν προσέφερε καμία βοήθεια στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και δεν αναγνώρισε ποτέ τις τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, που εκτόξευσε το χρέος. Αντίθετα, φόρεσε τον αντιμνημονιακό μανδύα, τον οποίο πέταξε αυτομάτως όταν έγινε ξανά Κυβέρνηση.

Είναι ο ίδιοι άνθρωποι που, με τα «Ζάππειο Ι, ΙΙ και ΙΙΙ» έδωσαν ψεύτικες ελπίδες στους πολίτες.

Αρκεί μια σύγκριση αυτών που είπαν πέρυσι και αυτών που είπαν φέτος στη ΔΕΘ.
Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε με το παρελθόν απλά με δυο λέξεις: ουδείς αναμάρτητος.
Ας κοιτάξει το μέλλον".

ΝΔ: Να δείξουμε όλοι υπευθυνότητα

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σε απάντηση ερώτησης δημοσιογράφου, σχετικά με τη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, πρέπει όλοι να δείχνουν υπευθυνότητα και να προσέχουν και την κάθε τους λέξη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v