Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O μπαλαντέρ για να κλείσει το πακέτο

Ένα ακόμα χτύπημα άμεσης δημοσιονομικής απόδοσης, όπως αυτά των περικοπών σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ή η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης απαιτεί η τρόικα προκειμένου να κλείσουν τα μέτρα.

O μπαλαντέρ για να κλείσει το πακέτο
Ένα ακόμα χτύπημα άμεσης δημοσιονομικής απόδοσης, όπως αυτά των περικοπών σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ή η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης απαιτεί η τρόικα προκειμένου να κλείσει από την πλευρά της το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι αναζητείται στον κωδικό «δημόσιοι υπάλληλοι», χωρίς βεβαίως να γίνεται λόγος για απολύσεις ή εφεδρεία που αποτελούν "κόκκινες γραμμές" ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Το χρυσό μέτρο, δεν έχει ακόμα βρεθεί αν και οι ιδέες δεν λείπουν. Ορισμένες πηγές, για παράδειγμα, αναφέρουν τον περιορισμό του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω «συνταξιοδοτικής ωρίμανσης». Aλλες πληροφορίες, οι οποίες όμως δεν επιβεβαιώνονται στρέφουν τους προβολείς σε βαθύτερο μαχαίρι στις αποδοχές σε στενό και ευρύτερο Δημόσιο τομέα.

Η εξίσωση παραμένει ελλιπής αλλά υπάρχουν και κάποια δεδομένα:

· Τρόικα και οικονομικό επιτελείο έχουν έρθει σε συμφωνία για μέτρα ύψους 7 δισ. ευρώ τα οποία αφορούν σε περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων (το επικρατέστερο σενάριο αναφέρει κλιμακωτό μαχαίρι για άθροισμα πάνω από 1.000 ευρώ), πλήρη κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης (κύριες και επικουρικές), πλήρη κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο, επέκταση ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, μαχαίρι σε εφάπαξ και επιδόματα που θα φτάσει ακόμα και το 40%.

· Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67, φαίνεται πια να είναι δεδομένη. Όχι όμως και οι εκτιμήσεις για την απόδοση του μέτρου.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούσε ότι θα «κερδίσει» από το μέτρο περίπου 1 δισ. ευρώ. Αντίθετα, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, χαμηλώνει την καθαρή απόδοση του μέτρου στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ, υπολόγισαν ότι το ίδρυμα λόγω αύξησης των αποχωρήσεων που θα προκαλέσει η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, θα χάσει σε ετήσια βάση 600 εκατ. ευρώ. Για να λυθεί ο γρίφος της απόδοσης του μέτρου σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών θα βρεθεί ειδικό κλιμάκιο τους ΔΝΤ, σπεσιαλίστες στις μετρήσεις…

· Η τρόικα, όπως αποκάλυψε χθες ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης απαιτεί και ένα ακόμα μέτρο άμεσου δημοσιονομικού αποτελέσματος το οποίο θα εισφέρει στο πακέτο επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν την αναζήτηση του «χρυσού μέτρου» χωρίς δημοσιονομικό προσδιορισμό, δείχνοντας όμως προς την κατεύθυνση του δημοσίου τομέα.

Ο χρόνος για τη λήψη αποφάσεων για το περιβόητο πακέτο μέτρων των 11,9 δισ. ευρώ φαίνεται να εξαντλείται την Κυριακή. Ενδεχομένως όμως να εξαντλούνται παράλληλα, οι αντοχές και η υπομονή της κοινωνίας αλλά και η δυνατότητα των κομμάτων να περάσουν από τη Βουλή ένα πακέτο μέτρων στο οποίο 9,5 δισ. ευρώ θα αφορούν περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και Κύριος οίδε τι άλλο.

Οι πολιτικοί αρχηγοί πάντως, θα μετρήσουν, θα ζυγίσουν και αναμένεται να κλείσουν το πακέτο σε δύο δόσεις. Μια πρώτη συνάντηση έχει οριστεί για την Πέμπτη, μια ακόμα αναμένεται την Κυριακή. Ο υπουργός Οικονομικών άλλωστε προσδιόρισε ως καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση του πακέτου την ερχόμενη Κυριακή.

Και μετά έρχεται το …πακέτο της Βουλής και των απεργιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v