Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΑΙΠΕΔ:Παραλογισμός με ακίνητα και προτεραιότητες

Το μπλόκο στην αξιοποίηση των ακινήτων από το χάος με το πολεοδομικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων. Σήμερα το Δ.Σ. για ΟΠΑΠ, Λαχεία, Ελληνικό. Εκκρεμεί το «νομοσχέδιο-σκούπα» για απεμπλοκή διαγωνισμών.

ΤΑΙΠΕΔ:Παραλογισμός με ακίνητα και προτεραιότητες
Πριν από καιρό, μια περιφέρεια της Βορείου Ελλάδας πρότεινε να κατασκευαστεί ογκολογικό νοσοκομείο σε δήθεν δημόσιο οικόπεδο που βρίσκονταν σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από το τέλος αεροδιαδρόμου τοπικού αεροδρομίου και εντός ακινήτου του οποίου μέρος κατείχε νόμιμα ιδιοκτήτης εν λειτουργία κεραμοποιείου!

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ανδρέας Ταπραντζής βγήκε στο πρακτορείο Bloomberg και προανήγγειλε πως η Ελλάδα θα αξιοποιήσει, μέσω μακροχρόνιων παραχωρήσεων 40 ακατοίκητα νησιά.

Χθες, η Ορνιθολογική Εταιρεία ανακοίνωσε πως περισσότερα από τα μισά νησιά (τα 24 από τα 40, αν έχει τη σωστή λίστα...) είναι είτε "Ζώνες Ειδικής Προστασίας" για την προστασία των πουλιών, είτε "Τόποι Κοινοτικής Σημασίας" για την προστασία των οικοτόπων!

Πρόκειται μόνο για δύο περιπτώσεις που δείχνουν το χάος με το πολεοδομικό, ιδιοκτησιακό και γενικά ρυθμιστικό καθεστώς των δημοσίων εκτάσεων που καλείται να αξιοποιήσει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ δεν θα ασχοληθούν με τα πουλιά και τις βιαστικές εξαγγελίες περί νησιών. Θα ασχοληθούν, όμως, με ακίνητα και συγκεκριμένα με το Ελληνικό καθώς την προηγούμενη εβδομάδα το Δ.Σ. ενέκρινε την πρόκριση τεσσάρων ομίλων στην επόμενη φάση (Elbit Cochin Island Ltd, Lamda Development, London and Regional Properties και Qatari Diar Real Estate Investment Co. QSC).

Πιο εύκολη είναι η υπόθεση του ακινήτου, έκτασης 500 στρεμμάτων, στην περιοχή της Κασιόπη Κέρκυρας για το οποίο έχει ενδιαφερθεί μόνο ένας υποψήφιος και συγκεκριμένα η αμερικανική NCΗ (μέσω των NCH New Europe Property Fund II LP και NCH Balkan Fund L.P).

Αρχίζει η μάχη για ΟΠΑΠ και Λαχεία

Εκτός από το Ελληνικό, «χονδρό παιχνίδι» αναμένεται και κατά τη διεκδίκηση του 29% του ΟΠΑΠ, διαδικασία που θα ξεκινήσει σήμερα, όπως και για τα Κρατικά Λαχεία (δηλαδή για το «φιλέτο» του Ξυστού), με το σχετικό διαγωνισμό να περνά στο δεύτερο στάδιο.

Στο διαγωνισμό για τα Κρατικά Λαχεία διαγκωνίζεται η ισχυρή κοινοπραξία ΟΠΑΠ, Lottomatica, Intralot, Scientific Games (στην οποία λέγεται πως θα συμμετάσχει και ο τσέχικος όμιλος PPF που ελέγχει περί το 5% της Τράπεζας Πειραιώς) με την κοινοπραξία της ιταλικής Sisal με τον όμιλο Κοπελούζου (Damco Energy, Damlot) και την λοταρία της Αυστρίας (Osterreichische Lotterien Gesellschaft). Οι περισσότεροι από τους υποψηφίους για τα λαχεία, με ή χωρίς τοπικούς συνεταίρους, ετοιμάζονται να μπουν στη μάχη για τον ΟΠΑΠ.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως «η δεύτερη φάση» αρκετών διαγωνισμών, όπως τα Κρατικά Λαχεία και το Ελληνικό, είχε ανακοινωθεί εδώ και μήνες, αλλά δεν υπήρξε καμία ουσιαστική πρόοδος, γιατί δεν λύθηκαν οι ρυθμιστικές και θεσμικές εκκρεμότητες που έχουν σταματήσει τις διαδικασίες.

Τώρα ξανα-ανακοινώνεται η «δεύτερη φάση», αλλά εκκρεμεί το περίφημο νομοσχέδιο – σκούπα με το οποίο η κυβέρνηση θα ξεμπλόκαρε τους έξι εν εξελίξει διαγωνισμούς και θα «έστρωνε το χαλί» για τους επόμενους.

Μόνο η υπόθεση με τη φορολόγηση του ΟΠΑΠ, η οποία συνδέεται με την επικείμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του τελευταίου νομοσχεδίου για τα τυχερά παιχνίδια, φτάνει για να πείσει και τους πλέον αισιόδοξους πως ο διαγωνισμός για το κρατικό μονοπώλιο στα τυχερά παιχνίδια θα προσφέρει πολλές εντάσεις.

Για «διαφανείς διαδικασίες» που δεν αφήνουν χώρο σε «παιχνίδια συμφερόντων» μίλησε χθες ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Τάκης Αθανασόπουλος κατά τη διάρκεια παρουσίασης σε συνέδριο για την ελληνοκινεζική συνεργασία.

Το περιστατικό με το ογκολογικό νοσοκομείο, όμως, που ανέφερε χθες στο ίδιο συνέδριο ο δικηγόρος Π. Μπερνίτσας και η βιασύνη με τα ακατοίκητα νησιά, δείχνουν πως οι επενδύσεις δεν απειλούνται μόνο απ' τα συμφέροντα, αλλά και την προχειρότητα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v