Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α. Πάγος: Αυτόφωρη σύλληψη για βουλευτές

Την σύλληψη των βουλευτών για αυτόφωρα κακουργήματα και την αναγκαιότητα αποτροπής τους από την τέλεση πλημμεληματικών αδικημάτων ορίζει με εγκύκλιο που ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Τέντες.

Α. Πάγος: Αυτόφωρη σύλληψη για βουλευτές
Την σύλληψη των βουλευτών για αυτόφωρα κακουργήματα και την αναγκαιότητα αποτροπής τους από την τέλεση πλημμεληματικών αδικημάτων ορίζει με εγκύκλιο που απέστειλε στις Εισαγγελίες αλλα και τα αστυνομικά τμήματα της χώρας ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Τέντες.

Με αφορμή τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής σε βάρος αλλοδαπών μικροπωλητών, η Εισαγγελία του Αρειου Πάγου επισημαίνει ότι σε περίπτωση που "κάποιος από τους συμμετόχους είναι βουλευτής επί μεν κακουργηματικών αυτόφωρων πράξεων να προβαίνουν στη σύλληψη αυτού, επί των λοιπών δε πράξεων να ενεργούν οποιαδήποτε ανακριτική πράξη είναι αναγκαία για την βεβαίωση του εγκλήματος, εξαιρουμένων μόνο των ανακριτικών πράξεων που θίγουν το πρόσωπο του τελευταίου".

Όπως επισημαίνει στην εγκύκλιο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, οι έφοδοι της Χρυσής Αυγής σε πάγκους μικροπωλητών αποτελούν " ξεκάθαρη αντιποίηση αρχής" όπως επίσης αντιποίηση αρχής αποτελεί και το να ζητεί κάποιος πολίτης από άλλο πολίτη εγγραφα για εξακρίβωση στοιχείων.
 
Ως προς τους ισχυρισμούς της Χρυσής Αυγής και των βουλευτών της ότι κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να συλλαμβάνει τον δράστη αυτόφωρου αδικήματος, ο Αρειος Πάγος τονίζει: "αφενός αυτό προυποθέτει βεβαιότητα για την διάπραξη του αδικήματος και αφετέρου δεν περιλαμβάνει το δικαίωμα διενέργειας ανακριτικών πράξεων , δηλαδή ενεργειών που τείνουν στην βεβαίωση τέλεσης αδικημάτων όπως είναι π.χ. η απαίτηση επίδειξης εγγράφων". Στην περίπτωση που συμβεί αυτό, όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο τότε τελείται σαφώς το αδίκημα της αντιποίησης αρχής.

Ο εισαγγελέας του Αρειου Πάγου απευθύνεται και στις αστυνομικές αρχές και ξεκαθαρίζει οτι έχουν την δυνατότητα να παρεμποδίζουν τους βουλευτές που τελούν αξιόποινες πράξεις. "Είναι αυτονόητο ότι η κατα τα ανωτέρω οριοθέτηση της μεταχείρισης των βουλευτών, αφορά τους βουλευτές οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος και για οποιαδήποτε αξιόποινη συμπεριφορά".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v