Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σχέδιο για φοροβοήθημα στην αγορά πετρελαίου

Μερική επιστροφή φόρου επί των τιμολογίων αγοράς πετρελαίου θέρμανσης προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών εγκαταλείποντας οριστικά τα σενάρια για καταβολή επιδόματος θέρμανσης.

Το σχέδιο για φοροβοήθημα στην αγορά πετρελαίου
Μερική επιστροφή φόρου επί των τιμολογίων αγοράς πετρελαίου θέρμανσης προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών εγκαταλείποντας οριστικά τα σενάρια για καταβολή επιδόματος θέρμανσης, όπως ήδη είχε γράψει από την περασμένη εβδομάδα το Euro2day.

Το κεντρικό σενάριο για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η επιστροφή φόρου οριστικοποιήθηκε σε σύσκεψη του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με τους εκπροσώπους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ Ανδρέα Μακρυπίδη και Σάκη Παπαθανασίου, οι ενστάσεις των οποίων οδήγησαν σε εγκατάλειψη του σεναρίου εξίσωσης των φόρων στο 100% του ΕΦΚ που επιβάλλεται στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Τεχνικές λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν σε νέα σύσκεψη την Τετάρτη, προκειμένου το σχέδιο να εγκριθεί στη συνέχεια από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα αποφάσεις:

· Εξίσωση. Από τις 15 Οκτωβρίου, ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης (μέχρι πέρυσι 60 ευρώ το χιλιόλιτρο) θα διαμορφωθεί στο 80% του φόρου που επιβάλλεται μέχρι σήμερα στο πετρέλαιο θέρμανσης (412 ευρώ το χιλιόλιτρο). Αυτό πρακτικά θα σημάνει ότι από τις 15 Οκτωβρίου πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα επιβαρύνονται με ενιαίο φόρο 329 ευρώ το χιλιόλιτρο.

Στη λιανική, η εξίσωση μεταφράζεται σε άλμα της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης από το 1 ευρώ πέρυσι στο 1,40, ενώ αντίστροφα η τιμή του πετρελαίου κίνησης από το 1,5 ευρώ, θα υποχωρήσει στο 1,40 ευρώ το λίτρο.

· Επιστροφή φόρου. Θα γίνονται στη βάση των τιμολογίων αγοράς. Όσοι αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης, θα υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση με τα προσωπικά τους στοιχεία (ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας, τετραγωνικά κ.λπ.) καθώς και τα στοιχεία του τιμολογίου αγοράς είτε απευθείας ηλεκτρονικά στο σύστημα Ήφαιστος, είτε μέσω των ΚΕΠ. Ο έξτρα φόρος που προκύπτει σε σχέση με πέρυσι, θα επιστρέφεται – κλιμακωτά στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων- στους δικαιούχους.

Δεν έχει επιλυθεί ακόμα το πρόβλημα του επιμερισμού των επιστροφών σε πολυκατοικίες, ενώ δεν έχει κλειδώσει ακριβώς ο τρόπος των επιστροφών αν θα γίνει για παράδειγμα με πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των αγοραστών ή ενδεχομένως των βενζινοπωλών οι οποίοι θα κάνουν συμψηφισμό.

· Πλαφόν κατανάλωσης ανά ζώνη: Η χώρα χωρίζεται σε τέσσερις ζώνες ως εξής:

Α' Ζώνη: Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα.

Β' Ζώνη: Ευρυτανία, Γιάννενα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα , Αρκαδία, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες , Καβάλα, Ξάνθη , Ροδόπη, Έβρος.

Γ' Ζώνη: Αττική (εκτός Κυθήρων και νήσων Σαρωνικού), Κορινθία, Ηλεία, Αχαϊα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λέσβος, Χίος , Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Άρτα.

Δ' Ζώνη : Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη.

Στην κάθε ζώνη θα υπάρχει πλαφόν κατανάλωσης επί του οποίου θα γίνονται επιστροφές. Στην πρώτη ζώνη, θεωρείται ότι οι ανάγκες θέρμανσης απαιτούν 2,5-3 τόνους πετρελαίου σε ετήσια βάση, στη δεύτερη ζώνη περιορίζονται σε 1,6 τόνους, στην τρίτη ζώνη ένας τόνος και στην τέταρτη ζώνη 600 λίτρα πετρελαίου.

· Εισοδηματικά κριτήρια. Καθιερώνεται πλαφόν ατομικού εισοδήματος 15.000 ευρώ και οικογενειακού εισοδήματος 30.000 ευρώ. Όσοι έχουν εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ δεν θα παίρνουν καθόλου επιστροφή.

· Περιουσιακά κριτήρια. Πλαφόν μπαίνει και στα τετραγωνικά πρώτης κατοικίας ( 120 τ.μ) και στην αντικειμενική αξία της ακίνητης –ηλεκτροδοτούμενης- περιουσίας 150.000 ευρώ. Για παράδειγμα οικογένεια, με πρώτη κατοικία 200 τ.μ θα λαμβάνει επιστροφή φόρου που αντιστοιχεί στη θέρμανση των 120 τ.μ και όχι των 200 τετραγωνικών μέτρων.

· Τα τεκμήρια. Από την επιστροφή φόρου εξαιρούνται όσοι έχουν στην κατοχή τους πισίνες, σκάφη αναψυχής και άλλα περιουσιακά στοιχεία πολυτελούς διαβίωσης που αποτελούν τεκμήρια.

· Ειδική μέριμνα. Ο κ. Παπαθανασίου από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, επέμεινε σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη, στην ανάγκη να προβλεφθεί η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, ανεξαρτήτως μορφής του καυσίμου που χρησιμοποιείται, για οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, όπως για παράδειγμα σε νοικοκυριά όπου και οι δύο σύζυγοι είναι άνεργοι.

Ο κ. Μαυραγάνης δεσμεύθηκε να εξετάσει την πρόταση. Επίσης τονίστηκε η ανάγκη, να καλυφθούν οι επιβαρύνσεις στο σύνολό τους, για νοσοκομεία και σχολεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v