Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόβει μέτρα η τρόικα - Συνεχίζεται το παζάρι

Στο υπουργείο Εργασίας μεταφέρεται σήμερα η καρδιά της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, στο στόχαστρο της οποίας φαίνεται πως ξαναμπαίνει με αξιώσεις μια αγορά εργασίας-λάστιχο, με εβδομάδα εργασίας έξι ημερών.

Κόβει μέτρα η τρόικα - Συνεχίζεται το παζάρι
Στο υπουργείο Εργασίας μεταφέρεται σήμερα η καρδιά της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, στο στόχαστρο της οποίας φαίνεται πως ξαναμπαίνει με αξιώσεις μια αγορά εργασίας-λάστιχο, με εβδομάδα εργασίας έξι ημερών και περαιτέρω γενικευμένη μείωση των κατώτατων μισθών.

Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Οικονομικών, ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος συνοδεύει τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά στη σημερινή του συνάντηση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, προσπαθούσε μέχρι αργά χθες το βράδυ με τους στενούς του συνεργάτες να εξαντλήσει κάθε περιθώριο ώστε το πακέτο των μέτρων των 11,5 δισ. να περνά τις εξετάσεις των πολιτικών περιορισμών που θέτουν οι τρεις αρχηγοί και κυρίως να μην κόβεται στις εξετάσεις της τρόικας.

Πληροφορίες που διέρρευσαν μετά τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου με τους Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς χαμήλωναν το ύψος των μέτρων που περνούν τις εξετάσεις της τρόικας σε μόλις 5,5 δισ. ευρώ, αφήνοντας στον αέρα μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, από την άλλη, επιβεβαίωναν νωρίτερα ότι τα 5,5 δισ. ευρώ έχουν γίνει αποδεκτά, έκαναν όμως έναν διαχωρισμό σε επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία χρειάζονται μεγαλύτερη εξειδίκευση για να περάσουν, και 3 δισ. ευρώ τα οποία απορρίπτονται.

Στα 5,5 δισ. ευρώ που περνάνε με άνεση τις εξετάσεις της τρόικας περιλαμβάνονται μέτρα τα οποία φαίνεται πως... λατρεύουν οι εκπρόσωποι των πιστωτών της χώρας: περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, μέτρα που έχουν δηλαδή άμεση δημοσιονομική επίπτωση.

Παράλληλα, εξακολουθούν να πιέζουν για το έτερο αγαπημένο τους θέμα, τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, θεωρώντας σύμφωνα με πληροφορίες ότι στην αντίθετη περίπτωση, με λύσεις εφεδρείας και «νέου τύπου εφεδρεία», δεν πρόκειται να μαζέψει η δαπάνη συντήρησης του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα.

Διευκρινίσεις και εναλλακτικά μέτρα θα παρουσιάσει, με βάση πηγές, το υπουργείο Οικονομικών στην αυριανή συνάντηση με την τρόικα, αν και τίποτα δεν προμηνύεται ότι θα κλείσει το πακέτο των μέτρων.

Η νέα συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας έχει οριστεί για τις 4 το απόγευμα της Τετάρτης και όπως έλεγε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ακόμα κι αν δεν έχει ανακοινωθεί το πακέτο στο εσωτερικό στο Eurogroup της Παρασκευής θα πρέπει να παρουσιαστούν συγκεκριμένα μέτρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v