Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετά την τρόικα παίρνουν το μπόνους οι τράπεζες

Με την ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικας, και εφόσον αυτή είναι θετική, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να κάνουν χρήση της απόφασης του προέδρου της ΕΚΤ για τα ομόλογα.

Μετά την τρόικα παίρνουν το μπόνους οι τράπεζες
Με την ολοκλήρωση της έκθεσης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, και εφόσον αυτή είναι θετική, τότε οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να κάνουν χρήση της σημερινής απόφασης του προέδρου της ΕΚΤ να δέχεται εγγυήσεις χωρίς όριο στην ποιότητα των τίτλων.

Επί της ουσίας, οι ελληνικές τράπεζες όπως και όλες οι ευρωπαϊκές θα μπορούν να καταθέτουν στην ΕΚΤ ομόλογα του ελληνικού δημοσίου (ή τίτλους που φέρουν εγγύηση ελληνικού δημοσίου) τα οποία σήμερα έχουν αρνητική απόδοση και ως τώρα δεν γίνονταν δεκτά. Αυτό το γεγονός προσθέτει στη φαρέτρα των ελληνικών τραπεζών ένα ακόμα εργαλείο άντλησης, έστω και οριακής, επιπλέον ρευστότητας.

Σημειώνεται ότι μετά την έκθεση της τρόικας, και εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, οι ελληνικές τράπεζες θα επιστρέψουν στην πρότερη κατάσταση, όπου η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ ως ποσό θα είναι μεγαλύτερη από τη χρηματοδότηση που λαμβάνουν τώρα από τον μηχανισμό ELA της ΤτΕ.

Για παράδειγμα, σήμερα τα κεφάλαια που αντλούν από την ΕΚΤ διαμορφώνονται σε 30 δισ. ευρώ, όταν από τον ELA μπορούν να αντλήσουν 100 δισ. ευρώ. Πριν από την αλλαγή του πλαισίου που αποφάσισε η ΕΚΤ, η χρηματοδότηση διαμορφωνόταν στην περιοχή των 75 δισ. από την ΕΚΤ και των 65 δισ. ευρώ από τον (ακριβότερο) ELA.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v