Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ραπόρτο του Βερολίνου σε Στουρνάρα

Ολες οι χώρες θα μείνουν στο ευρώ, δηλώνει ο Σόιμπλε. Τι είπε ο Στουρνάρας στον Γερμανό υπ. Οικονομικών και πώς αντέδρασε η γερμανική πλευρά. Το πρόβλημα του χρέους και οι επιλογές. Το παρασκήνιο στο Βερολίνο.

Το ραπόρτο του Βερολίνου σε Στουρνάρα
Με ένα μεγάλο ντοσιέ γεμάτο μέτρα και αριθμούς προσήλθε στη συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ο Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day, και παρά το γεγονός ότι δεν έγιναν ουσιαστικές διαρροές για τη συνάντηση, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να δώσει αναλυτική εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας και για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να μπει σε τροχιά ανάπτυξης η χώρα μας.

Με αυτόν τον τρόπο η ελληνική πλευρά υπονόησε ότι χρειάζεται η διετής παράταση στη δημοσιονομική προσαρμογή, καθώς οι αρχικές προβλέψεις του μνημονίου είναι εκτός πραγματικότητας, αλλά και τρόπος ώστε να τεθεί εκ νέου υπό διαπραγμάτευση η πρόβλεψη για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Έλληνας υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε στο euro2day ότι ο Γ. Στουρνάρας, εκτός από την παρουσίαση των 11,5 δισ. ευρώ (που θα είναι 18 δισ. στο σύνολο) παρουσίασε μια δική του ανάλυση για την πορεία του χρέους πάνω σε πρόβλεψη ότι η ύφεση κινείται στο 7% για φέτος και όχι στο 4,7% που προβλέπει το μνημόνιο.

Παρουσίασε την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και πώς η Ελλάδα μπορεί να λάβει την επιμήκυνση, χωρίς επιπλέον δάνειο από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

«Ο υπουργός ανέφερε ότι για κάθε 0,1% του ΑΕΠ λιγότερο προστίθεται 0,5% στο έλλειμμα και αυτό βεβαίως επιβαρύνει το χρέος», ανέφερε η πηγή.

Οπως έγραψε το euro2day την προηγούμενη εβδομάδα, το κλειδί των εξελίξεων βρίσκεται στην έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η τεχνική συζήτηση περίπου δύο ωρών μεταξύ των Στουρνάρα και Σόιμπλε κινήθηκε γύρω από τις προκλήσεις που έρχονται, αλλά και τους προβληματισμούς του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για τις καθυστερήσεις σε συγκεκριμένους τομείς μεταρρυθμίσεων, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η μείωση των δαπανών και η περαιτέρω συρρίκνωση του Δημοσίου.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day, η κατεύθυνση που ήθελε να δώσει η ελληνική πλευρά είχε κυρίως να κάνει με το ότι το πρόγραμμα χρειάζεται αλλαγές.

Αυτό, όπως μετέφερε αργότερα σε συνεργάτη του ο Β. Σόιμπλε, έφερε κάποιο προβληματισμό στη γερμανική πλευρά που, κυρίως για πολιτικούς λόγους, δεν επιθυμεί να περάσει προς τα έξω αλλαγή γραμμής. Να φανεί, δηλαδή, ότι θα δοθούν ελαφρύνσεις στην Ελλάδα, ότι επαναδιαπραγματεύεται το μνημόνιο ή ότι η Γερμανία κάνει ένα βήμα πίσω στη σκληρή πολιτική της.

Γι' αυτό και ο Β. Σόιμπλε τόνισε στον Γ. Στουρνάρα ότι η χώρα μας πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Άκουσε μεν με προσοχή τα εναλλακτικά μέτρα και τις προτάσεις που έθεσε η ελληνική πλευρά, όμως φαίνεται πως η στάση «θα τα πούμε μετά την έκθεση της τρόικας» παραμένει.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανήλθε σήμερα και με δηλώσεις του τόνισε ότι εκτιμά πως όλες οι χώρες που είναι σήμερα στο ευρώ θα συνεχίσουν να είναι και το επόμενο δωδεκάμηνο.

Το ευρωπαϊκό παρασκήνιο

Σε καμία περίπτωση η Γερμανία δεν επιθυμεί επαναδιαπραγμάτευση, δεδομένου ότι η Πορτογαλία είναι έτοιμη να ζητήσει και αυτή χαλάρωση των όρων, ενώ παράλληλα συζητείται μνημόνιο και για την Ισπανία.

Και μπορεί η τελική έκθεση της τρόικας να είναι έτοιμη τον Οκτώβριο, όμως μια προκαταρκτική θα υπάρξει την επόμενη Πέμπτη στα χέρια όλων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και κεντρικών τραπεζιτών που θα βρίσκονται στη Λευκωσία για τα άτυπα συμβούλια eurogroup και ecofin.

Όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν, η έκθεση θα έχει για πρώτη φορά πολιτικό χαρακτήρα και όχι τεχνοκρατικό, καθώς οι αξιωματούχοι τόσο της Ε.Ε. όσο και του ΔΝΤ θα πάρουν γραμμή για το τελειωτικό πόρισμα από τους προϊσταμένους τους.

Μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, φαίνεται πως η γραμμή των μετριοπαθών χωρών παραμένει: πρέπει να δοθεί η παράταση στην Ελλάδα κατά δύο χρόνια, εάν και εφόσον το εισηγηθεί πρώτη η τρόικα στην έκθεσή της.

Από το ΔΝΤ μάλλον θα υπάρξει η σχετική εισήγηση πάνω στην εκτίμηση ότι η βαθύτερη ύφεση δύσκολα θα φέρει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Μένει τώρα να φανεί εάν αντίστοιχη στάση θα πάρει και το ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας, που επιμένει στις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ.

Πάντως, στη συνάντηση Στουρνάρα και Σόιμπλε συζητήθηκαν διάφορες εναλλακτικές λύσεις για το πώς μπορεί να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο, τις οποίες κατάρτισε ο Χρ. Σταϊκούρας με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v