Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Υποχώρησε το έλλειμμα ισοζυγίου συναλλαγών

Συρρίκνωση εμφάνισε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2004, ενώ το Νοέμβριο το έλλειμμα αυξήθηκε. Αύξηση κατά 2.664 εκατ. ευρώ σημείωσε το εμπορικό έλλειμμα 11μήνου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2003.

ΤτΕ: Υποχώρησε το έλλειμμα ισοζυγίου συναλλαγών
Περιορισμό της τάξης των 1.972 εκατ. ευρώ εμφάνισε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2004, ενώ στο Νοέμβριο του 2004 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα μεγαλύτερο κατά 116 εκατ. ευρώ από εκείνο του αντίστοιχου μήνα του 2003.

Η αύξηση του Νοεμβρίου οφείλεται στη σημαντική αύξηση του εμπορικού ελλείμματος, η οποία αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την άνοδο των πλεονάσματος των ισοζυγίων των υπηρεσιών και των μεταβιβάσεων. Στο ισοζύγιο των εισοδημάτων δεν παρατηρήθηκε σημαντική μεταβολή.



Ειδικότερα, η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εκτός καυσίμων αγαθών, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν και οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών παρουσίασε σημαντική βελτίωση, η οποία οφείλεται στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές υπηρεσίες ενώ οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή και οι καθαρές πληρωμές για ”λοιπές” υπηρεσίες αυξήθηκαν.

Στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου– Νοεμβρίου 2004 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 5.084 εκατ. ευρώ Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη μεγάλη άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών, την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων καθώς και τη μικρή μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων, οι οποίες υπεραντιστάθμισαν τη σημαντική διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος.

Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 2.664 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2003. Ειδικότερα, η κατά 3.252 εκατ. ευρώ ή 12,7% αύξηση της δαπάνης για εισαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων υπερκάλυψε την κατά 1.113 εκατ. ευρώ άνοδο ή 12,5% των αντίστοιχων εισπράξεων από εξαγωγές, ενώ παράλληλα αυξημένες κατά 525 εκατ. ευρώ ήταν και οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων.

Σε ό,τι αφορά το ισοζύγιο χρηματοοικονομικών συναλλαγών, το Νοέμβριο του 2004 στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων δεν σημειώθηκαν αξιόλογες ροές κεφαλαίων. Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, η ύψους 843 εκατ. ευρώ εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων αφορούσε κυρίως τοποθετήσεις σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων (τοποθετήσεις μη κατοίκων θεσμικών επενδυτών σε μετοχές της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, στο πλαίσιο της πώλησης από το Ελληνικό Δημόσιο του 7,9% του μετοχικού της κεφαλαίου), ενώ η εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για τοποθετήσεις σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου ήταν σχετικά μικρή.

Οι εισροές αυτές υπεραντισταθμίστηκαν από την εκροή κεφαλαίων κατοίκων για τοποθετήσεις κυρίως σε ομόλογα έκδοσης μη κατοίκων. Τέλος, όσον αφορά τις ”λοιπές” επενδύσεις, σημειώθηκε σημαντική εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων, κυρίως για καταθέσεις και τοποθετήσεις σε repos.

Το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2004 οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους ανήλθαν σε 1.014 εκατ. ευρώ, ενώ οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους έφθασαν τα 450 εκατ. ευρώ. (Υπενθυμίζεται ότι οι σημαντικότερες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2004 αφορούσαν την εξαγορά της PANAFON AEET από τη VODAFONE, η οποία πραγματοποιήθηκε εν μέρει το 2003 και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2004, την εξαγορά της Γενικής Τράπεζας από τη Société Générale το Μάρτιο, την εξαγορά της DELTA SINGULAR OUTSOURCING SERVICES από την αμερικανική FIRST DATA τον Ιούλιο, την αύξηση της συμμετοχής της PANEUROPEAN OIL AND INDUSTRIAL HOLDINGS S.A. στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. τον Αύγουστο και την εξαγορά της Κωτσόβολος Α.Ε. από τη DIXONS το Σεπτέμβριο.)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v