Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμψηφισμός οφειλών Δημόσιου Τομέα για ΔΕΗ

Το θέμα του συμψηφισμού οφειλών ανάμεσα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τη ΔΕΗ συζήτησαν σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών ο Γ. Στουρνάρας κι οι επικεφαλής της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός και Κώστας Θέος.

Συμψηφισμός οφειλών Δημόσιου Τομέα για ΔΕΗ
Το θέμα του συμψηφισμού οφειλών ανάμεσα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τη ΔΕΗ συζήτησαν σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών ο Γ. Στουρνάρας κι οι επικεφαλής της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός και Κώστας Θέος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα καυτά προβλήματα ρευστότητας της επιχείρησης.

Όπως προέκυψε από τη σύσκεψη, ο ευρύτερος δημόσιος τομέας οφείλει στη ΔΕΗ 200 εκατ. ευρώ, τα οποία επιδιώκεται να συμψηφιστούν με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις της επιχείρησης προς το Δημόσιο.

Όσον αφορά το θέμα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ιδιωτών προς την επιχείρηση, αυτές υπολογίζονται σε 400 - 500 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να μειωθούν εφόσον υπάρξει ελάφρυνση των λογαριασμών από λοιπές πλην του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος επιβαρύνσεις.

Η επιχείρηση έχει εξοφλήσει τις υποχρεώσεις απόδοσης των εισπράξεων από το τέλος ακινήτων του 2012, ενώ όσον αφορά το θέμα των δανείων ύψους 525 εκατ. ευρώ που έπρεπε να αναχρηματοδοτηθούν στα τέλη Ιουλίου επιμηκύνθηκαν έως το καλοκαίρι του 2013.
 
Στο θέμα της ΔΕΠΑ που τελεί σε διαδικασία αποκρατικοποίησης, η ΔΕΗ θα διαπραγματευτεί με το ΤΑΙΠΕΔ την αποζημίωση που θα πρέπει να λάβει προκειμένου να μην ασκήσει, όπως έχει ξεκαθαρίσει, την οption για το 30%.

Πηγές της επιχείρησης δεν ήθελαν να σχολιάσουν το θέμα ενδεχόμενων αυξήσεων στα τιμολόγια, σημειώνοντας όμως με νόημα ότι η παράμετρος των τιμολογίων δεν είναι η μοναδική για την αύξηση της ρευστότητάς της αλλά και οι φόροι.

Γενικότερα, πάντως, η έλλειψη ρευστότητας προβληματίζει έντονα τη διοίκηση καθώς αν δεν αντιμετωπιστεί θα οδηγήσει σε διόγκωση των καθυστερήσεων στις πληρωμένες στους προμηθευτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v