Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ανοικτά μέτωπα για τα 11,5 δισ. ευρώ

Δεν έκλεισε το πακέτο, λέει ο Κουβέλης. Όχι σε οριζόντιες μειώσεις. "Κλείδωσε" το βασικό σενάριο τονίζει ο Στουρνάρας. Δεν κόβεται η σύνταξη ΟΓΑ, ζητείται λύση στα μισθολόγια. Νέο ραντεβού. Βενιζέλος: "Να δώσουμε ελπίδα".

Τα ανοικτά μέτωπα για τα 11,5 δισ. ευρώ
Δεν έχει κλείσει το πακέτο μέτρων είπε ο Φ. Κουβέλης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου ολοκληρώθηκε η συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων για την έγκριση των μέτρων προσαρμογής για το 2013-2014. 

Ο Φ. Κουβέλης δήλωσε ότι "δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία για τα 11,5 δισ.", εκφράζοντας την κατηγορηματική του αντίθεση σε οριζόντια μέτρα. "Δεν πρέπει να ματώσουν άλλο τα χαμηλά εισοδήματα", σημείωσε ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ. Τόνισε ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση των τριών για να συμφωνηθεί το πακέτο των μέτρων.

"Λέμε όχι σε οριζόντιες περικοπές, όχι σε περαιτέρω μάτωμα της κοινωνίας. Το πακέτο των μέτρων δεν μπορεί να αυτονομείται, θα πρέπει να συνδεθεί με ένα αναπτυξιακό πακέτο", σημείωσε.

Σε διαφορετικό ύφος, ωστόσο, κινήθηκε ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε ότι «το βασικό σενάριο έχει οριστικοποιηθεί. Υπάρχουν ένα-δύο ελλάσσονα ζητήματα ανοικτά ακόμα. Θα υπάρξει και νέα συνάντηση να δώσουμε τις τελικές απαντήσεις».

Συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν τεχνικής φύσεως ζητήματα», ενώ απαντώντας σε ερώτηση τόνισε ότι «στο βασικό σενάριο δεν υπάρχει μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ». Για τα ειδικά μισθολόγια υποστήριξε ότι είναι ένα από τα θέματα που ακόμα εξετάζονται.




Αντίδραση Κουβέλη για ΟΤΑ

Ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ στάθηκε και στο ζήτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπογραμμίζοντας ότι "οι οργανισμοί της ΤΑ δεν πρέπει να δεχτούν άλλες περικοπές, καθώς σε κάθε περίπτωση υποκαθιστούν το απουσιάζον κοινωνικό κράτος".

Σε σχέση με τα ειδικά μισθολόγια, υπογράμμισε ότι συνεχίζεται η συζήτηση και η επεξεργασία των αριθμών, ενώ εμφανίστηκε κατηγορηματικός και για τις συντάξεις του ΟΓΑ. "Οι συντάξεις του ΟΓΑ δεν πρέπει να περικοπούν και δεν θα περικοπούν", δήλωσε, κάτι που όπως προαναφέρθηκε βρίσκει σύμφωνο τον Γ. Στουρνάρα.





Βενιζέλος: Θα παρουσιάσουμε ολοκληρωμένο σχέδιο

Την ανάγκη ύπαρξης ολοκληρωμένου σχεδίου με τα μέτρα να συνοδεύονται από αναπτυξιακή διάσταση τόνισε ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση.

"Δεν μπήκαμε σε λεπτομέριες για τα μέτρα. Χρειάζεται επεξεργασία σε επίπεδο επιτελείων. Αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες και θα ξανασυναντηθούμε", δήλωσε εξερχόμενος από το Μαξίμου.

"Ηταν μια συζήτηση για την εθνική στρατηγική. Να τοποθετήσουμε τα επόμενα βήματα και να πάμε στη Βουλή να πούμε ότι έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προκειμένου να βγούμε από το τούνελ και να σταματήσει η κουβέντα για το εάν η Ελλάδα θα βγει ή όχι από το ευρώ. Αυτό θα γίνει. Θα παρουσιάσουμε σχέδιο. Έτσι αποκτούν νόημα τα περιβόητα μέτρα, τα οποία μπαίνουν σε προοπτική", υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι τα μέτρα πρέπει να μην έχουν οριζόντιο χαρακτήρα και να έχουν εσωτερική δικαιοσύνη.

Όπως ανέφερε, υπάρχει όριο που αφορά τα χαμηλά εισοδήματα αλλά και όριο για τη μεσαία τάξη, που δεν πρέπει να διαλυθεί. "Πρέπει να λέμε την αλήθεια ότι θα απαιτηθούν θυσίες. Αλλά πρέπει να είναι δίκαιες και να συνοδεύονται από σχέδιο ανάπτυξης", σημείωσε 

Ο Ε. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι υπάρχει καταιγισμός σεναρίων, αλλά οι πολίτες πρέπει να είναι επιφυλακτικοί και να ξέρουν ότι γνωρίζουμε τι συμβαίνει στην κοινωνία.





Συνάντηση Στουρνάρα με Φ. Σαχινίδη – Δ. Χατζησωκράτη για το πακέτο

Ραντεβού του Γ. Στουρνάρα με τον Φ. Σαχινίδη του ΠΑΣΟΚ και τον Δ. Χατζησωκράτη της ΔΗΜΑΡ έχει προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα στις 20:00.

Στόχος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να διευκρινιστούν ζητήματα που σχετίζονται με το πακέτο μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση. Τις συναντήσεις στελεχών των κομμάτων που απαρτίζουν την κυβερνητική συμμαχία είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v