Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρηγοριά στους ένστολους με επίδομα... μάχης

Μαχαίρι αλλά και... επίδομα μελετά η κυβέρνηση για να λύσει τον γόρδιο δεσμό των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια ενστόλων. Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε δεσμευτεί για ευνοϊκή μεταχείρισή τους.

Παρηγοριά στους ένστολους με επίδομα... μάχης
Μαχαίρι αλλά και επίδομα μελετά η κυβέρνηση προκειμένου να λύσει τον γόρδιο δεσμό των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια για ειδικές κατηγορίες ενστόλων, για τους οποίους ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε δεσμευθεί για ευνοϊκή μεταχείριση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο θα θέσει πρόταση με βάση την οποία τα ειδικά μισθολόγια των μάχιμων εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις θα περικοπούν κανονικότατα, αλλά για να περιοριστούν οι απώλειες στους μάχιμους θα δοθεί ένα ειδικό επίδομα επικινδυνότητας.

Με τον τρόπο αυτόν, οι ένστολοι διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες και κερδισμένοι θα είναι, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, όσοι υπηρετούν στα ΜΑΤ και στην ομάδα ΔΙΑΣ της αστυνομίας, οι ειδικές δυνάμεις κατάσβεσης της πυροσβεστικής, οι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών και όσοι υπηρετούν σε υποβρύχια.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη. Η σημερινή συνάντηση των τριών ωστόσο δεν κατέληξε σε οριστικό "κλείδωμα" των μέτρων. 

Στόχος της κυβέρνησης πάντως είναι τα μέτρα να ανακοινωθούν συνολικά και όσα έχουν δημοσιονομικό χαρακτήρα να ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο ενδεχομένως και πιθανή καταψήφισή τους από τους βουλευτές.


Η φοροδιαφυγή και η συγκέντρωση εσόδων

Παράλληλα, επιδιώκονται γρήγορες νίκες σε δύο κρίσιμους τομείς: στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στη σταδιακή μείωση των φόρων, όπου έως το τέλος σχεδιάζεται η ψήφιση τριών φορολογικών νομοσχεδίων, αλλά και στις αποκρατικοποιήσεις προκειμένου να αλλάξει σιγά-σιγά το κλίμα.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας σε σύσκεψη με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έδωσε εντολές επιτάχυνσης. Οι ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, το IBC και ακίνητα του Δημοσίου βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος των άμεσων αποκρατικοποιήσεων, ενώ η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει και σε κινήσεις έκπληξη εντός του Σεπτεμβρίου, ικανές να δώσουν το στίγμα των προθέσεων.

«Τον Σεπτέμβριο ξεκινάμε. Θα έχουμε εξελίξεις και θα έχουμε προχωρήσει αρκετά έως το τέλος του έτους», σημείωσε χθες στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ. Στη σύσκεψη συζητήθηκε η λίστα των αποκρατικοποιήσεων για τα ακίνητα του Δημοσίου (έχουν περιοριστεί σημαντικά από τις 77 που ήταν) τα οποία απαιτούν νομοθετική παρέμβαση, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει η μορφή αυτής, και διαπιστώθηκε σημαντική μείωση των εκκρεμμοτήτων.

Αμέσως μετά τη συγκρότηση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ σε σώμα, θα προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ (με δεύτερη φάση διαγωνιστικής διαδικασίας με μη δεσμευτικές προσφορές). Μέχρι τώρα υπάρχουν 14 ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι στην πορεία εκτιμάται ότι μπορεί και να συμπράξουν. Πιο ώριμη αποκρατικοποίηση θεωρείται το IBC, η οποία θα προχωρήσει σύντομα.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v