Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιδρούν οι Γάλλοι για τους όρους στην Emporiki

Οι όροι που τέθηκαν από ΤΧΣ - ΤτΕ είναι πιεστικοί και δυσχεραίνουν την διαδικασία εκτιμούν οι Γάλλοι. Η Emporiki πρέπει να είναι η πρώτη μεγάλη επιτυχία στην προσπάθεια αναδιάταξης των τραπεζών στην Ελλάδα, λέει ο Chifflet.

Αντιδρούν οι Γάλλοι για τους όρους στην Emporiki
Σύνθετη με αρκετά «κολλήματα» χαρακτηρίζουν τραπεζικές πηγές την πώληση της θυγατρικής του ομίλου της Credit Agricole στην Ελλάδα, Emporiki Bank. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Παρίσι έχει σοβαρές ενστάσεις για τη διαδικασία και συγκεκριμένα για το πλαίσιο (δηλαδή τους όρους) που έθεσαν στην Credit Argicole, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των όρων ήταν η παραμονή της CA στην ελληνική τραπεζική αγορά και η συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση της Emporiki Bank. Οι όροι είχαν σταλεί με επιστολή από το ΤΧΣ και την ΤτΕ στην διοίκηση της CA και οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι γάλλοι τους θεωρούν «περιοριστικούς, με αποτέλεσμα να μην είναι ευνοϊκοί για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα».

Κατόπιν της εξέλιξης αυτής, το ζήτημα η πώληση της Emporiki έχει κολλήσει στα γρανάζια μεταξύ ΤΧΣ, ΤτΕ και Γάλλων με τους υποψηφίους να τηρούν στάση αναμονής και την τρόικα να καλείται εκ των πραγμάτων να σώσει την παρτίδα.

Οπως είναι γνωστό η CA ανακοίνωσε πως η διαδικασία πώλησης της Emporiki θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες καθώς "δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση για την έναρξη πιο προχωρημένων συζητήσεων αναφορικά με οποιαδήποτε από αυτές τις προτάσεις λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με την Τράπεζα της Ελλάδος, το TXΣ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους όρους και τις προϋποθέσεις στις οποίες θα υπόκειται η συναλλαγή".

Μεταξύ άλλων σαφές μήνυμα προς την Αθήνα στέλνει μέσα από την συνέντευξη του στην Les Echos, o διευθύνων σύμβουλος της CA κος Jean Paul Chifflet, ο οποίος μιλά για την πώληση της Emporiki λέγοντας ότι «θα πρέπει να είναι η πρώτη μεγάλη επιτυχία στην προσπάθεια αναδιάταξης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τοπίου».

Συγκεκριμένα σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα ανακοινωθεί η απόφαση του Ομίλου για την Εμπορική, ο κ. Chifflet απάντησε: "Έχουμε δεχθεί τρεις δεσμευτικές προσφορές από ελληνικές τράπεζες. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη με ποια θα προχωρήσουμε, καθώς οι συζητήσεις που διεξάγονται είναι σύνθετες και εμπλέκουν πολλούς φορείς, όπως είναι η Τράπεζα της Ελλάδος και οι ελληνικές αρχές καθώς επίσης η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και διάφορες ευρωπαϊκές υπηρεσίες όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη έχουν ως αντικειμενικό στόχο να βρεθεί μία θετική λύση σε αυτό το σύνθετο ζήτημα.

Η θετική αυτή λύση είναι που θα αποδείξει άλλωστε και την ικανότητα της Ελλάδας και της Ευρώπης να προχωρήσουν. Κατά την άποψή μου, η περίπτωση της Εμπορικής θα πρέπει να είναι η πρώτη μεγάλη επιτυχία στην προσπάθεια αναδιάταξης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τοπίου".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v